Uniunea Europeană și Parlamentul European vor începe negocierile în noiembrie!
Articol de bucurestifm, 26 octombrie 2017, 10:26
Încep negocierile Uniunii Europene cu Parlamentul European cu privire la regulile aplicate angajaților detașați. Modificările ce vor fi aplicate se referă la remunerarea muncitorilor detașați, durată detașării, acordurile colective și lucrătorii temporari.
”Acum că la masa negocierilor cu Parlamentul European este gata să se alăture și Consiliul, suntem nerăbdători să finalizăm o directivă privind detașarea lucrătorilor care să fie actuală și adecvată scopului său. Lucrurile se mișcă în direcția corectă, dar diavolul stă în detalii. Vom acorda o atenția specială problemei transportului rutier, pentru a garanta că revizuirea asigură echilibrul corect între libertatea de a furniza servicii și o mai bună protecție a lucrătorilor”, au declarat coraportoarele PE în acest dosar, Elisabeth Morin-Chartier (PPE) și Agnes Jongerius (S&D).
Un lucrător detașat este un angajat trimis temporar de angajatorul său să ofere servicii în alt stat membru UE. În 2015, erau 2,05 milioane de lucrători detașați în UE.
Polonia, Germania și Franța sunt cele mai mari țări de unde pleacă muncitori detașați, iar Germania, Franța și Belgia sunt cele care primesc cei mai mulți. Detașarea este frecventă în construcții, educație, servicii sociale și servicii pentru afaceri.
După o reuniune maraton de peste 11 ore, miniștrii muncii din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns luni seară, la Luxemburg, la un acord asupra reformei directivei privind lucrătorii detașați, un dosar important pentru Paris care a fost nevoit să facă unele concesii în fața țărilor din Europa Centrală și de Est.
De la aderarea României la Uniunea Europeană, în anul 2007, numărul salariaților români detașați în Franța a crescut de la 2.600 la peste 30 de mii.