Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 31 octombrie
Articol de , 31 octombrie 2017, 17:45
CINEMA
* Dacă e 31 octombrie … e Halloween şi majoritatea cinematografelor de mall şi-au adaptat programul de proiecţii. Aşa a procedat însă şi Arhiva Naţională de Filme care a programat la Cinemateca Eforie 4 filme sub genericul „Halloween Classic Horror Marathon”:
– de la ora 19:00, „Un hârdău de sânge”, comedie din 1959 în regia lui Roger Corman, cu Dick Miller, Barboura Morris, Antony Carbone, Julian Burton, Ed Nelson;
– de la ora 20:30, „Micul magazin al ororilor”, comedie regizată în 1960 de acelaşi Roger Corman împreună cu scenaristul Charles B. Griffith şi Mel Welles, unul dintre interpreţi alături de Jonathan Haze, Jackie Joseph, Dick Miller, Myrtle Vail şi Jack Nicholson;
– de la ora 22:00, „Casa de pe dealul bântuit”, din 1959 în regia lui William Castle, cu Vincent Price, Carol Ohmart, Richard Long, Alan Marshal, Carolyn Craig, Elisha Cook Jr.;
– de la ora 23:30, „13 fantome”, regizat în 1960 de acelaşi William Castle, cu Charles Herbert, Jo Morrow, Martin Milner, Rosemary DeCamp, Donald Woods, Margaret Hamilton, John Van Dreelen.
* De astăzi până pe 2 noiembrie, cu ocazia Conferinţei Internaţionale a Femeilor Francofone la Bucureşti, se desfăşoară, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru, Festivalul de Film Francofon. Deschidere oficială are loc la ora 19.00 şi cuprinde:
– prezentarea proiectului „Women/Femmes” al fotograful francez Yann Arthus-Bertrand, care a călătorit în 60 de ţări pentru a surprinde portrete de femei;
– proiecţia filmului de animaţie „Aya din Yopougon”, dramă romantică realizată în 2013 de Marguerite Abouët şi Clément Oubrerie, al cărei personaj titular este o fată de 19 ani care locuieşte în Yopougon, un cartier modest din Yop City, Coasta de Fildeş, în care promiscuitatea e la ea acasă.
* Din programul ultimei zile a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc al Universităţii Hyperion, la Cinema Europa:
– de la ora 16:40, sunt proiectate filmele câştigătoare Hyperfest 2017;
– de la ora 20:00, rulează drama cu caracter autobiografic „Un pas în urma serafimilor”, realizată de Daniel Sandu, absolvent al Universităţii Hyperion.
* În cadrul săptămânii culturii israeliene, la Sala de Consiliu a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, din strada Pitar Moş, de la ora 19:30 are loc proiecţia filmului „Bethlehem”, dramă realizată de Yuval Adler, în care Tsahi Halevi interpretează pe Razi, un agent secret izraelian aflat pe urmele lui Ibrahim, un palestinian acuzat de acte teroriste. Fratele lui Ibrahim, Sanfur, un adolescent de 17 ani, e informatorul lui Razi, agentul fiind pentru acesta aproape ca un tată. După ce Ibrahim e ucis de israelieni, relaţia agentului cu informatorul său devine din ce în ce mai fragilă.
MUZICĂ
* La Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, va avea loc un nou concert în cadrul Stagiunii „Cartografii sonore” susţinut de Chordis Quartet, după ce, de la ora 18:00, istoricul Silviu Anghel prezintă harta „Dacia, Moesia. Descrierea veche”, publicată la Antwerp în anul 1595, precum şi contextul istoric al realizării sale de către celebrul cartograf Abraham Ortelius.
* Sala Radio găzduieşte, de la ora 19:00, concertul „Opera Senza Opera”, din cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului SoNoRo, HIDE&SEEK. În prima parte a concertului, Kamerata Kronstadt, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, acompaniază pe iniţiatorii Festivalului SoNoRo, Diana Ketler şi Răzvan Popovici şi pe violonistul belgian de origine rusă Marc Bouchkov în Concertul pentru pian şi orchestră în la major şi „Simfonia Concertantă” de Wolfgang Amadeus Mozart. În partea a doua, binecunoscuta mezzo-soprană Ruxandra Dunose interpretează liedurile Wesendonck compuse de Richard Wagner pentru mezzo-soprană şi sextet de coarde, formaţie alcătuită astă seară din muzicienii Răzvan Popovici, Diana Ketler, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin, Gavriel Lipkind şi Henri Demarquette.
* Opera rock „Empire of Vampires”, începută în anii ’80 şi care reprezintă, probabil, producţia cea mai apropiată de genul heavy-metal pe care Phoenix a propus-o de-a lungul timpului, ce nu a fost niciodată prezentată integral în România, este interpretată în concertul live susţinut de această trupă de la ora 20:00, în Quantic Club.
* Kepler not Kopernikus cântă live, de la ora 21:00 în Control Club.
* Mad Monkeyz alungă spiritele rele cu ritmuri de pop, pop-rock, funk, R&B, dance, rock şi hip-hop, într-un concert susţinut de la ora 21:00, în cadrul unei petreceri de Halloween ce începe în Hard Rock Cafe, încă de la ora 19:00.
DANS
* La Sala Stere Popescu a Centrului Naţional al Dansului, de la ora 19:30 are loc o reprezentaţie a spectacolului „Counterbody”, conceput de coregrafa Simona Deaconescu împreună cu Olivia Niţiş pe muzica lui Cătălin Creţu. Dansatori: Alexandra Bălăşoiu, Andreea Belu, Corina Tătărău, Denis Bolborea, George Alexandru Pleşca, Georgeta Corca, Marian „Franke” Octavian, Simona Dabija.
EXPOZIŢIE
* Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte, de la ora 18:30, vernisajul expoziţiei fotografice „Rusia 1917. Din primăvară până în toamnă”, organizată cu prilejul Centenarului Marii Revoluţii Ruse de Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură, Arhiva de Stat a Federaţiei Ruse, Arhiva Centrală de Stat pentru documente foto-fono-cinematografice din Sankt-Petersburg, cu susţinerea Ambasadei Federaţiei Ruse şi a Centrului de Studii Ruse şi Sovietice „Florin Constantiniu”. Expoziţia este deschisă până pe 31 decembrie.
CARTE
* De la ora 18:00 Editura Sophia prezintă la Librăria sa din strada Bibescu Vodă nr. 19:00, romanul „Spioana” scris de Constantin Virgil Gheorghiu, care a fost preot la Paris al Bisericii Ortodoxe Române.
* La Muzeul Naţional al Literaturii Române, începând cu ora 19.00, în Sala Perpessicius a Sediului expozițional al MNLR, are loc lansarea volumului „Atelier continuu” de Geta Brătescu, în ediția a II-a, revăzută şi adăugită. Mihai Şora, Luiza Palanciuc-Şora, Magda Cârneci şi Alina Ledeanu, editorul volumului vor fi în dialog cu Ion Bogdan Lefter, moderatorul acestei întâlniri, iar actriţa Ioana Crăciunescu va interpreta monologul nocturn (Fantasmagorie romantică) „Ultimul sfârşit al lui Esop”. Vor fi proiectate, cu această ocazie, fragmente din filmări video realizate în Atelierul artistei. Amfitrion: Ioan Cristescu, directorul muzeului.
* Tot de la ora 19:00, la Librăria Bizantină, din aceeaşi stradă, are loc lansarea volumului „Ghidul colecţionarului. Cum păstrăm obiectele de artă din colecţiile particulare”, scris de Andreea Michescu şi Ioan Darida cu ajutorul consultanţilor ştiinţifici Oana Solomon, Aldo Chivulescu, Mirela Constantin, Nicuşor Sanda, Rodica Antonescu şi Iolanda Turcu, în cadrul proiectului cultural „Despre restaurare – mobil”.
CONFERINŢE
* Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită, de la ora 17:00, la conferinţa susţinută de Pavel Şuşară – critic şi istoric de artă, monograf, poet, publicist şi scriitor român – care vă propune să exploraţi dialogul dintre arta afirmativă şi luminoasă a lui Antoni Gaudi şi arta cu semnificaţii tenebroase şi malefice a lui Damien Hirst.
* Cu ocazia împlinirii a 195 de ani de la naşterea arhitectului Carol Benisch (1822-1896), Centrul Ceh vă invită la prezentarea susţinută, de la ora 19:00, de dr. Oana Marinache, istoric de artă.