Târgul de Sfinții Mihail și Gavril, în Parcul Herăstrău!
Articol de bucurestifm, 1 noiembrie 2017, 10:19
Luna noiembrie se mai numește și brumariu, brumar, brumar mare, luna brumei, promorar dar și viniceri sau vinar (luna vinurilor, vremea fermentării și limpezirii vinului în butoaie). Se pun sălcii, se îngroapă via, se curate grădina, se sădesc pomi, se fierbe mustul “la fiertul mustului avem să fim luători de seamă, ca să nu se întâmple nici prea repede, dar nici prea încet. În cazul dintâi stropim butea cu apă rece, în cel din urmă o acoperim cu o haină de lână” . Este vremea în care mustul se transformă în vin, licoarea bețiilor rituale închinate zeului trac Dionysos.
Una dintre cele mai importante sărbători este Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, numită în Calendarul Popular „Arhanghelii”. În satele noastre sărbătoarea ține trei zile, timp sacru în care femeile dau de pomană, aprind lumânări și îndeplinesc rânduiala cuvenită Moșilor de Arhangheli.
Obiceiuri:
Moșii de Arhangheli
Turta Arieților (în Transilvania se face o turtă a arieților, berbecii despărțiți de oi. Acum arieții se amestecă din nou cu oile, prilej cu care se face o turtă de faină de porumb sau de grâu, care, după ce se coace, se aruncă între ei. Dacă turta cade cu fața în sus e semn că oilor le va merge bine când vor făta). Un alt obicei este ca finii să meargă cu colăcei la nași.
Se face mare pomenire, Hărhanger, se fac la biserică pomi încărcați cu turte. Se împart colaci și turte dulci.
Din 3 până în 5 noiembrie, bucureștenii sunt așteptați în Parcul Herăstrău, intrarea de la statuia Charles de Gaulle la Târgul de Sfinții Mihail și Gavril.
Târgul cadourilor – se pot târgui obiecte realizate manual cu mult drag și migală – îmbrăcăminte tradițională, ceramică, bijuterii din pietre semiprețioase, cupru, decorațiuni, sticlă, țesături, cosmetice naturale, lavandă .
Zona Gastronomică – se vor putea degusta preparate tradiționale românești: pastramă la ceaun cu mămăliguță, sărmăluțe, lipii, murături, dulcețuri și zacuști, fructe și legume românești, miere, poale-n brâu, cozonaci, plăcinte, turtă dulce, preparate tradiționale din carne de porc, vânătorești, curcan etc și brânzeturi.
Târgul de antichități – ceasuri, porțelanuri, bijuterii, sfeșnice, tablouri, vederi, cărți, discuri vechi, alămuri, mobilier țărănesc, ii, fote, țesături, marame, patefoane și multe altele fel de fel, cu parfum al vremurilor de demult.
Program:
Vineri, 3 noiembrie 2017
10:00 – 12:00 / Degustări de turte și colaci – Moșii de Arhangheli;
12:00 – 14:00 / Demonstrație de ornat turtă dulce;
16:00 – 18:00 / Program de folclor românesc – Dansuri populare românești.
Sâmbătă, 4 noiembrie 2017
10:00 – 12:00 / Degustări de produse obținute la stână;
12:00 – 13:00 / Teatru pentru copii;
13:00 – 14:00 / Paradă de costume populare;
14:00 – 16:00 / Tombolă cu cadouri pentru cei ce poartă numele de Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela;
16:00 – 18:00 / Program de folclor românesc – Dansuri populare românești.
Duminica, 5 noiembrie 2017
10:00 – 12:00 / Degustări de must proaspăt;
12:00 – 13:00 / Teatru pentru copii;
14:00 – 15:00 / Tombolă cu cadouri pentru cei ce poartă numele de Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela;
15:00 – 16:00 / Paradă de costume populare românești;
16:00 – 18:00 / Program de folclor românesc – Dansuri populare românești.