The Hitman’s Bodyguard – Asasinul ce elimină gansteri şi garda de corp care-i păzeşte
Articol de , 1 noiembrie 2017, 22:56
„The Hitman’s Bodyguard”, este o comedie antrenantă cu două vedete în fruntea distribuţiei şi multă acţiune. Ryan Reynolds interpretează foarte bine pe Michael Bryce, unul dintre cei mai buni agenţi de protecţie din lume, tocmai pentru că e foarte meticulos şi nu-şi asumă riscuri inutile. Meseria îi devine însă coşmar din momentul în care trebuie să-l protejeze pe rivalul său nr. 1, Darius Kincaid, un notoriu asasin plătit, excelent jucat de Samuel L. Jackson, care e gata să depună mărturie la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga împotriva preşedintelui Belarusiei, Vladislav Dukhovich, dictator ce îşi execută oponenţii interpretat de Gary Oldman cu oarece probleme lingvistice şi nu numai.
Pentru că are prea multe crime la activ, Darius nu va fi eliberat în schimbul acestei mărturii, care-i aduce libertatea, în schimb, ultrafocoasei sale soţii Sonia, o criminală chiar mai periculoasă public decât soţul ei, întrupată de Salma Hayek şi care face meditaţii de yoga într-o închisoare din Amsterdam, dar e teribil de slobodă la gură. De altfel, înjurăturile constituie o parte importantă din dialoguri, unele rostite cu tandreţe, altele fiind de-a dreptul blasfemice.
O poveste de dragoste, destul de complicată, are şi Michael cu agenta Interpol Amelia, jucată pe ecran destul de anost de Elodie Yung, iar pe degete de unul dintre şefii ei, interpretat acceptabil de Joaquim de Almeida. Decât aceste personaje şi altele secundare, sunt mai reuşite, însă nu şi foarte originale, urmăririle de maşini pe străzile pitoreşti ale Amsterdamului şi coregrafia scenelor de luptă corp la corp, în care sunt adesea inserate poante. Aşa cum şi textele unora dintre cântecele din coloana sonoră comentează cu umor ceea ce se petrece pe ecran.
Tot în notă „neserioasă”, comedia „The Hitman’s Bodyguard” – ce mai rulează la doar câteva cinematografe de mall, la două luni de la lansare cu inutilul subtitlu „Care pe care” – încearcă şi o interpretare cu iz spiritual a situaţiei personajelor principale: Darius era plătit să ucidă nişte gangsteri, în timp ce Michael este angajat să-i protejeze. De aceea Darius îl consideră pe Michael, pe bună dreptate, prostituată de lux.
Poziţie din care e „retrogradat” atunci când pierde un client japonez, numit …Kurosawa. Ceea ce s-ar putea să amuze, sau să supere, pe cinefili, la fel cum s-ar putea întâmpla şi cu fanii SF, întrucât un alt personaj se numeşte… Asimov. Sunt multe referinţele făcute cu umor la lumea cinematografiei în acest film regizat de Patrick Hughes, pornind chiar de la afişul său ce trimite la celebra dramă „The Bodyguard” cu Kevin Costner şi Whitney Houston, al cărei cântec „I will always love you” îl regăsim şi în coloana sonoră a acestei comedii.