Luna culturii japoneze, pentru al doilea an în România!
Articol de , 2 noiembrie 2017, 16:37 / actualizat: 2 noiembrie 2017, 18:12
LUNA CULTURII JAPONEZE, organizată al doilea an consecutiv de Ambasada Japoniei în România, a debutat astăzi la Universitatea Româno-Americană din București cu o prezentare de kimonouri realizate de către designerul de kimonouri Nobuaki Tomita. Acesta este cunoscut pentru realizarea costumelor actorilor din peste două mii de filme și seriale de televiziune japoneze.
Kimonourile sale redau peisaje celebre din întreaga lume și asociază țesături și materii prime specifice locurilor pe care le vizitează. Nu de puține ori designerul apelează la coloranți neobișnuiți precum ciocolata, căpșunile, ceaiul, etc.
Nobuaki Tomita a promovat tradiția kimonourilor la nivel internațional, veșmintele sale originale fiind prezentate în cadrul unor evenimente importante din SUA, China, Italia, Germania, etc.
Designerul a prezentat în cadrul atelierului trei modele de umbrelă: cea de hârtie japoneză, care este pentru femei, umbrela pentru bărbați, care trebuie ținută într-un anumit fel și cea de vară care este un model compact.
Un model de kimono a fost dotera, care are o căptușeală groasă, care te apără de vânt.
O idee inedita cu care Nbuaki Tomita a venit în România este kimonoul realizat din ciocolata de Torino, care are miros de ciocolata. Acesta se prinde cu un brâu care este vopsit tot cu ciocolată. De la căldura corpului, mirosul se propagă, dar ciocolata nu se topețte.
Designerul a conceput și un kimono special pentru România.
Tot astăzi, între orele 18:00-19:00, are loc și o paradă de kimonouri, pe podium urmând să urce studenți ai instituției gazdă.
Intrarea este liberă.
Programul Lunii culturii japoneze:
2-12 noiembrie – Expoziție de stampe japoneze din epoca Meiji;
6-8 noiembrie – Festivalul filmului japonez;
6-12 noiembrie – Săptămâna culturală japoneză la Universitatea din București;
13 noiembrie, ora 12:30-14:30 – “Grădinile japoneze”;
16 noiembrie, ora 10:00-12:00 – Atelier de Shodo susținut de maestra caligraf Taki Kodaira;
22 noiembrie-24 decembrie (vernisaj: 22 noiembrie, ora 18:00 ) – Expoziție de hărți vechi ale orașului Tokyo;
23 noiembrie, de la ora 16:00 – Atelier de confecționare a păpușilor Daruma;
25-26 noiembrie, ambele zile de la ora 9:00 – Campionatul Național de Kendo;
28 noiembrie, de la ora 11:00 – Deschiderea Centrului Cultural Nobori;
29 noiembrie, ora 19:00 – “Chanoyu și Zen. Influența budismului Zen în formarea spațiului spiritual al Ceremoniei Japoneze a Ceaiului”.