American Made / Barry Seal: Trafic în stil American – Ilegal? E OK dacă-l faci pentru cine trebuie
Articol de , 5 noiembrie 2017, 22:57
Numai la Cinema City Sun Plaza şi doar o dată pe zi, de la ora 16:00, mai rulează un thriller cu mult umor şi destulă acţiune, dar care porneşte şi de la realităţi istorice stânjenitoare pentru serviciile americane, care au constituit şi un risc pentru distribuţia filmului, acesta fiind greu de înghiţit de către cei care se află într-o admiraţie necondiţionată faţă de Statele Unite ale Americii. Se intitulează „American Made” iar la noi rulează de mai bine de două luni cu un titlu ce poartă numele personajului principal şi indică şi acţiunea centrală din povestea prezentată: „Barry Seal: Trafic în stil American”.
Deşi pentru Tom Cruise e un proiect secundar dintre două blockbustere de acţiune, el e mai bun actor interpretând personajul principal din acest film, un pilot afiliat unei companii americane, cu o familie frumoasă şi o carieră stabilă. În 1978, tocmai când se plictisise de atâta stabilitate, Seal este abordat de agentul CIA Schafer, bine jucat de Domhnall Gleeson, şi acceptă periculoasa misiune de a survola şi fotografia zone din America de Sud unde ar activa inamici politici ai SUA. Numai că pilotul fusese abordat şi de cartelul de droguri din oraşul columbian
Medellin, printre ai cărui lideri se numără şi celebrul Pablo Escobar, pe atunci în curs de afirmare. Împlinind misiunile CIA, Seal transportă arme sovietice capturate de evrei către trupele rebele susţinute în secret de guvernul american şi aduce tone de droguri în SUA. Câştigă astfel milioane de dolari, dezvoltând împreună cu alţi piloţi trăsniţi o mică flotilă. Problemele nu vor întârzia însă să apară din momentul în care apare în casa lor imaturul său cumnat, dar şi când autorităţile americane se lămuresc că politica lor nu dă roade şi că ceva e în neregulă.
Deşi „American Made” este un film despre viaţa unui om şi celor câtorva din jurul său, ce pare să omagieze oportunismul şi ideea că SUA e „ţara tuturor posibilităţilor”, el poate fi receptat şi ca unul ce arată lipsa totală de scrupule a americanilor în goana lor după bogăţie, putere şi influenţă, spunând multe despre istoria secretă a Americii. Implicit despre flexibilitatea justiţiei, corupţia şi oportunismul politic implicate în povestea lui Barry Seal. Cât de mult adevăr este în scenariul scris de Gary Spinelli şi cât s-a brodat pe marginea lui e greu de spus.
În regia lui Doug Liman, care a mai realizat, printre altele şi „Mr. & Mrs. Smith”, „American Made” este alert şi captivant, aducând pe ecran America anilor ’70 şi ’80, cu oportunităţi nebune pentru cel gata să şi le asume. Chiar dacă accentul este pus adesea pe partea comică, filmului nu-i lipseşte deloc suspansul.