Controverse pe tema modificărilor fiscale!
Articol de Sabina Lapadatescu, 6 noiembrie 2017, 17:46
Modificările Codului Fiscal ar putea să nu fie discutate în ședința de Guvern de miercuri, a spus astăzi premierul Mihai Tudose.
Revoluția fiscală este contestată chiar din interiorul PSD.
Eugen Teodorovici, președintele Comisiei de buget-finanțe din Senat, cere Executivului să renunţe la adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal. El susține că asemenea schimbări trebuie promovate printr-un proiect de lege.
Potrivit modificărilor propuse, contribuţiile sociale ar trece de anul viitor în sarcina angajatului, angajatorii ar plăti o taxă de solidaritate, iar impozitul pe venit ar scăde de la 16% la 10%.
Vorbind la şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România, şeful Guvernului a declarat că este posibil ca peste două zile să nu fie discutat pachetul de modificări la Codul Fiscal, ci alte chestiuni legate de pachetul fiscal.
”Sunt mult mai multe lucruri care au ca scop întărirea disciplinei economico-finsanciare, reglementări în ceea ce priveşte lupta împotriva contrabandei, o mai bună disciplină la TVA, la colectare. Vorbim de un pachet mai mare. Chiar dacă în prima şedinţă, de miercuri, lucrul acesta nu va intra, în ceea ce priveşte contribuţiile… sau sper că nu va intra, în orice caz vă asigur că lucrurile vor fi compensate, repet, pe o formulă stabilită împreună cu dumneavoastră, de la marile municipii, de la Municipiul Bucureşti, la cea mai mică comună din România. Nu vrem să creăm dezechilibre, dimpotrivă”, a explicat Mihai Tudose.
Potrivit unei informaţii de ultimă oră, ministrul de Finanţe, Ionuț Mișa, a confirmat că pachetul va intra totuşi miercuri în dezbatere: „Am avut o discutie cu premierul, care a vorbit la partid. Miercuri va avea loc sedinta de Guvern asa cum a fost anuntata, care va include si ordonanta asa cum a fost citita in prima lectura. Exact asa cum este si in ordonanta de Guvern, cu transferul contributiilor”, a spus ministrul Finantelor”.
Liberalii susţin că PSD aduce haos în domeniul fiscal prin măsuri precum plata defalcată a TVA şi trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat.
Senatorul Florin Cîţu consideră că, în aceste condiţii, ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, trebuie să dea explicaţii la dezbaterile moţiunii simple îndreptate împotriva sa, dezbateri care sunt programate la această oră în Senat.
”De astăzi, toată lumea ştie că toate aceste măsuri au început deja să afecteze mediul de afaceri, au început să afecteze preţurile, dobânzile şi restul. Pentru tot ce s-a întâmplat în ultimele zece luni, Ionuţ Mişa este astăzi chemat în Parlament şi am depus o moţiune simplă. De fapt, am /…/ două cuvinte care descriu ceea ce s-a întâmplat în economie în acest an: haos şi dezastru. Haos, pentru că au tot anunţat măsuri, pe unele le-au întors, pe urmă au revenit cu ele, nimeni nu mai ştie ce se întâmplă, şi dezastru – execuţia bugetară”, a susținut Florin Cîţu.