Pieton, sport extrem, la doi pași de Primăria Capitalei!
Articol de Mircea Apostolescu, 6 noiembrie 2017, 08:55
Ei bine, se întâmplă în Bucureștiul anului 2017! Prin „efortul” unui proprietar privat și „cu concursul” autorităților locale pietonii au „șansa” de a practica, gratuit, un sport extrem, pe unul dintre marile bulevarde din centrul orașului! Sigur, e pe răspunderea fiecăruia, fiindcă, dacă pățești ceva, spitalizarea o plătești din buzunarul tău…
Pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu, la mai puțin de 5 minute de mers pe jos de sediul Primăriei Capitalei, și la nici 10 minute de mers de Primăria Sectorului 5, sabia lui Damocles stă asupra capetelor trecătorilor, agățată într-un fir de păr! O nouă formă de sport extrem este „disponibilă” pentru pietoni. De fapt, este obilgatorie, fie că doresc sau nu!
O clădire mare și foarte frumoasă este lăsată în paragină. De pe fațadă, se desprind bucăți de tencuială, elemente ornamentale și poate chiar părți de construcție. Din acest motiv, pentru a-i „proteja” pe trecători, cineva, poate proprietarul imobilului, a blocat accesul pe întreaga porțiune de trotuar din fața imobilului cu bandă de semnalizare galbenă. Pe zidurile și ușile imobilului sunt afișate avertismente:„Atenție, cade tencuiala”!
În aceste condiții, pietonilor nu le rămâne decât să iasă pe carosabil, expunându-se pericolului de a fi accidentați de către mașini.
Deci, ai de ales, ori treci prin perimetrul marcat ca fiind periculos și riști să îți cadă în cap o bucată de tencuială, o stucatură sau chiar un balcon, ori ieși pe carosabil și îți încerci norocul cu mașinile … Este un nou sport extrem!
Ceea ce este de neconceput este faptul că acest pericol iminent se află la doi pași de sediile Primăriei Capitalei, care are atribuții în ceea ce privește clădirile monument, și Primăriei Sectorului 5, care nu a luat nici o măsură pentru a-i proteja pe trecători.
Oare vajnicii inspectori și bravii polițiști locali ai celor două autorități locale nu trec, măcar în drum spre serviciu, pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu? În afară de somarea și amendarea proprietarului imobilului, Municipalitatea sau Primăria Sectorului 5, al cărui sediu se află nu departe, ar fi putut dispune instalarea unei copertine de protecție deasupra trotuarului, pentru ca pietonii să poată circula în siguranță… De altfel, nu este singurul caz de clădire pericol public aflată în imediata proximitate a celor două instituții. Un alt imobil în aceeași situație se află pe strada Gutenberg, chiar lângă sediul Arhivelor Naționale. Și acolo tencuiala cade pe trotuar, iar pietonii se află într-un permanent pericol.
Dar autoritățile locale ne lasă să devenim mai puternici, mai agili, mai sprinteni, practicând acest nou sport extrem, ferindu-ne de bucățile de tencuială, care ne cad în cap sau, la alegere, făcând slalom printre mașinile aflate în mers.