Mai citesc tinerii în ziua de astăzi?
Articol de Andra Radu, 8 noiembrie 2017, 15:23
Se spune că vorbele din popor sunt pline de înțelepciune și de sfaturi, iar una dintre acestea este că tinerii de astăzi nu mai citesc. Părinții și anumiți profesori văd acest lucru ca o problemă ce trebuie rezolvată urgent. Își pun întrebări și vor soluții, dar poate ar trebui să conștientizeze cauza și să nu dea vina pe tineri.
Oricum ar fi, întrebarea rămâne: Mai citesc tinerii în ziua de astăzi?
Buzoianu Corina, profesoară de limba și literatura română și universală la C.N Spiru Haret, și-a exprimat părerea în legătură cu acest subiect.
”Consider că tinerii citesc orice. Dacă ne referim în schimb la lectura textelor ficționale, aici o să vorbesc, în special, despre tinerii de la Colegiul Național Spiru Haret, este o bucurie să constat că ei citesc, că au venit cu propunerea de a organiza și anul acesta Cercul de Lectură. Sunt dornici de a citi și chiar dacă provin dintr-un mediu în care nu este stimulată lectura, la școală se constituie un anturaj în care dorința de a citi se propagă de la unul la altul”.
Suntem oameni și avem preferințe, iar în ceea ce privește lectura, acest lucru nu se schimbă.
”Am constatat că în absența unui profesor care să-și asume rolul de mistagog și să îi îndrume și să le ghideze actul lecturii, ei citesc cărți, în special din domeniul Fantasy sau cărți din domeniul disciplinelor socio-umane. I-am văzut citind psihologie, cărți de dezvoltare personală, filosofie. De altfel, dacă analizăm puțin împrumuturile de la biblioteca școlii, vedem că predomină genul acesta de cărți”, a spus Buzoianu Corina.
Întrebată de ce tinerii simt o atracție spre acest tip de lectură, răspunsul acesteia este unul logic.
”Probabil că, vorbim aici de dorința omului de a evada din cotidian, dintr-o realitate destul de apăsătoare și pentru ei, cu multe ore de teme, de studiu. Să nu uităm că ei se află, vorbim de adolescenți, la o vârstă în care libertatea spiritului își spune cuvântul și atunci doresc să evadeze în altceva”.
Nu trebuie să uităm de lupta dintre cărțile electronice și cele tipărite. După părerea doamnei profesoare, cele din urmă câștigă.
”Dacă mă uit în școală, văd cartea lor preferată în formă tipărită, dacă mă uit în metrou, o să observăm că predomină tinerii care citesc cărțile tipărite, dar nu îi excludem pe cei care citesc în format digital de pe tablete.”.
Să revenim la mitul ”tinerii din ziua de astăzi nu mai citesc”. De unde a plecat acesta?
”Probabil că tot de la noi, de la adulți. Îi vedem petrecând ore în șir în fața calculatorului, constatăm, câteodată, că exprimarea lor este deficitară doar că nu e vorba că ei nu mai citesc, dar nu citesc ceea ce am citit noi. Ei nu îi mai citesc pe clasicii literaturii, vorbim de literatura română și universală. Rar vezi un tânăr citind Dostoievski, Balzac, dar îi vezi citind cărțile Ioanei Pârvulescu, ale lui Cărtărescu sau cărți apărute recent. Probabil această idee a plecat de la o nemulțumire a noastră, că ei nu citesc ceea ce am vrea noi să citească”, a răspuns Buzoianu Corina.
Totuși, cum putem să îi facem pe tineri să ”guste” din literatura clasică?
”În primul rând, la nivelul școlii să fie organizate niște activități, dar nu sporadice, nu concursuri, ci activități desfășurate pe întreg anului școlar în care, într-o atmosferă deschisă, îi aduci pe tineri către tine, să aleagă o carte și să citească și după aceea să comenteze. Ai să vezi că rezultatele sunt surprinzătoare”, a spus Buzoianu Corina.
În final, aceasta a ținut neapărat să precizeze următoarea problemă în calitate de părinte.
”Copiii, tinerii sunt la o vârstă în care învață foarte mult prin imitație. Poate că, înainte să îi blamăm pentru că nu citesc, poate ar fi bine ca noi, părinții, să citim, să găsim răgazul să citim, astfel încât, copilul să-și vadă părintele citind și ușor, ușor se va apuca și el de citit pentru că, ce observă la adulți, el imită modele comportamentale, ori neavând un asemenea model comportamental în familie, evident că nu va avea ce să imite”.
În concluzie, tinerii citesc! 🙂