Vezi cum arată 6 cele mai izolate locuri de pe Terra
Articol de Stefania Grigore, 8 noiembrie 2017, 11:27
Există locuri în care este extrem de dificil să poţi ajunge. Unele dintre ele se află la capătul Pământului, în timp ce altele se găsesc în locuri în care simpla intenţie de a ajunge este sinonimă cu o aventură extremă.
1. La Rinconada, Peru: Este oraşul situat la cea mai mare altitudine din lume, 5.200 de metri deasupra nivelui mării. Oraşelul este situat pe un gheţar permanent şi poate fi atins doar cu o maşină rezistentă de teren, pe un traseu foarte dificil. Majoritatea locuitorilor lucrează în mina de aur din apropiere.
2. Stația McMurdo, Antartica: O aşezare de la capătul lumii, şi asta pentru că nu există o altă localitate la care se ajunge mai dificil decât staţia de cercetare McMurdo din Antarctica. Casa a 1.200 de oameni de ştiinţă şi muncitori, McMurdo a devenit un veritabil oraşel odată cu ridicarea unui mic aeroport şi dotarea staţiei cu trei avioane.
3. Peninsula Cape York: Peninsula, situată în nordul Australiei, este unul dintre cele mai primitive şi mai nedezvoltate locuri de pe Terra. Populaţia de aproximativ 18.000 de oameni este formată, aproape complet, din aborigeni, singurul mod în care se poate ajunge la ei fiind un veritabil safari cu o maşină de teren sau cu elicopterul. În plus, drumul catre Cape York este închis, pe durata sezonului ploios.
4. Ittoqqortoormiit, Groenlanda: Este o localitate în care pescuitul şi, ocazional, vânătoarea balenelor, focilor şi a urşilor polari reprezintă ocupaţiile principale ale celor aproximativ 500 de persoane care locuiesc aici.
5. Motuo, China: Considerată ultima zonă din China unde nu există străzi sau drumuri, Motuo este o regiune tibetană încă neatinsă de lumea modernă. Nu mai putin de 10% dintre toate plantele din China se regăsesc, în stare sălbatică, în acest loc. Autorităţile chineze au investit zeci de milioane de dolari în construirea unor strazi către Motuo, dar toate proiectele au fost abandonate din cauza solului instabil.
6. Tristan da Cunha: Micul arhipelag situat în sudul Oceanului Atlantic poate fi considerat cel mai izolat loc de pe Terra. 2.816 de kilometri îl desparte de Africa de Sud, cel mai apropiat punct, şi 3.360 de kilometri, de coasta Americii de Sud. Tristan da Cunha are o populaţie totală de 271 de locuitori, cei mai mulţi dintre ei fiind descendenţi ai marinarilor britanici care au rămas pe insule în anii 1800. Astăzi, ei supravieţuiesc din pescuit şi o agricultură rudimentară. Relieful a făcut imposibilă construcţia unui aeroport, singura legătură a oamenilor de aici cu restul lumii fiind o navă britanică ce lega Tristan da Cunha de Africa de Sud. Cum aceasta a fost scoasă din uz, unica modalitate de a pleca sau o sosi în acest mărunt arhipelag o reprezintă vasele de pescuit oceanic.