Ascultă Radio București FM Live

Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 9 noiembrie

Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 9 noiembrie

Articol de , 9 noiembrie 2017, 05:22 / actualizat: 9 noiembrie 2017, 17:16

CINEMA

* Cele mai bune filme pentru copii şi familie vor putea fi văzute în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului internaţional de film pentru publicul tânărKINOdiseea” ce se desfăşoară de astăzi până pe 15 noiembrie în cinci locaţii. Anul acesta vor avea loc două competiţii de lungmetraje: KINOdiseea Junior cu 11 filme dedicate copiilor între 3 şi 14 ani, părinţilor şi profesorilor şi KINOdiseea Youth ce include şase titluri pentru tinerii de peste 15 ani şi cinefili. Festivalul are şi cinci competiţii de scurtmetraje, pentru diferite grupe de vârstă.

Programul primei zile

˟ în Cortul KINOdiseea din parcul Colţea – „la vioară”, de la ora 18:30 este proiectat filmul „Up in the Sky / Printre stele”, în care păpuşile de mărimea oamenilor ale regizorului Petter Lennstrand, deja bine cunoscute de către suedezi, spun o poveste despre prietenie şi despre importanţa lucrurilor aparent neînsemnate;

˟ la Cinema Muzeul Ţăranului:

– de la ora 10:00, rulează „Casper şi Emma în excursie”, de Arne Lindtner-Naess, în care personajele titulare se pregătesc pentru o captivantă aventură împreună cu familiile şi cu jucăriile lor preferate, în munţii Norvegiei, dar ajung să aranjeze o prietenie între doi maturi singuri;

– de la ora 12:00, este proiectat filmul „Fata din Loch Änzi” de elveţianca Alice Schmid ce spune o poveste deosebită, prezentând un tablou despre maturizare, o imagine frumoasă despre poveştile pe care ni le spunem singuri ca să ne găsim locul în lume şi conexiunile pe care le căutăm cu oamenii şi misterele din jurul nostru;

– de la ora 19:00 are loc deschiderea oficială prezentată de actorul Lari Giorgescu, ce cuprinde proiecţia filmului francez „Inimă în Braille” de Michel Boujenah, ce are ca personaj central pe Marie, care suferă de o boală degenerativă a ochilor şi ştie că va trebui să trăiască în întuneric şi, deşi părinţii ei o internează la un Institut pentru nevăzători, ea plănuieşte să concureze pentru un loc într-o prestigioasă şcoală de muzică.

* Tot de astăzi începe şi cea de-a XXI ediţie a Festivalului Filmului Francez, Capitala fiind unul dintre cele 9 oraşe mari în care se desfăşoară. 6 filme de debut îşi vor disputa preferinţele publicului în cadrul secţiunii Competiţie. Câţiva dintre regizorii acestor pelicule vor fi prezenţi la proiecţii pentru un dialog cu spectatorii, producţia aleasă de public urmând să fie distribuită în toate cinematografele din România. Oferta Festivalului este completată de Săptămâna retrospectivă Cahiers du cinéma şi programul Panorama, ce prezintă cele mai bune creaţii ale cinematografiei franceze actuale îndelung aplaudate de critici şi de public la mari festivaluri de pe mapamond. Gala de deschidere are loc deseară, de la ora 20:45, la Cinema Elvira Popescu şi o repetă pe cea a Berlinalei de anul acesta, prezentând acelaşi film de forţă, mult apreciatul „Django”, în regia lui Etienne Comar, ce aduce în faţa spectatorilor o poveste pe cât de incredibilă pe atât de necunoscută din timpul celui de-al doilea război mondial, cea a celebrului muzician Django Reinhart, care a schimbat spiritul swingului şi al jazzului.

* Zilele Filmului German se încheie cu proiecţia la Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, a două comedii de Ernst Lubitsch, „Die Austernprinzessin / Prinţesa stridiilor” şi „Die Puppe / Păpuşa”, ambele realizate în 1919, cu acompaniament muzical creat special pentru această seară de către Simona Strungaru, muzician complex, compozitoare, pianistă, dar şi factor coagulant al unui grup de muzicieni ce apar în diverse formule şi contexte sub denumirea Simona Strungaru Symphonics.

* La Institutul Cervantes continuă Zilele Filmului Peruan, organizate în colaborare cu Ambasada Republicii Peru în România, de la ora 19:00, rulând comedia muzicală „Locos de Amor”, regizată de  Frank Pérez-Garland, ce spune povestea a patru personaje înfruntând diferite situaţii din viaţă: dragoste, suferinţe sentimentale şi nesfârşite aventuri tragicomice.

* La Spaţiul Public European, în cadrul proiectului „Joia de film”, de la ora 19:00 rulează două dintre producţiile programului KineDok powered by One World Romania: „Ordine de sus” şi „Aceia” (Ungaria, 2015), ce prezintă poveste văzută din două perspective – criza refugiaţilor privită din cea a emigranţilor care încearcă să treacă frontiera dintre Ungaria şi Serbia, şi din cea a localnicilor lângă al căror sat s-a înfiinţat o aşezare de refugiaţi. Proiecţia este urmată de o discuţie cu Cristina Ciobanu şi Iosif Prodan, reprezentanţi ai asociaţiei ActivRandom.

MUZICĂ

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii dirijat de Christian Badea şi având în program: Corale şi cutii muzicale de Diana Rotaru; Concertul nr. 23 pentru pian şi orchestră în la major de Wolfgang Amadeus Mozart – solist Mihai Ritivoiu şi Simfonia nr. 8, în Sol major de Antonin Dvořák.

* Festivalul Internaţional Meridian continuă, azi fiind programate încă două manifestări, pe lângă concertul Filarmonicii „George Enescu”:

– de la ora 17:00, în Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Enescu, începe un triplul recital cameral susţinut de pianistul Alfredo Ovalles din Venezuela, Aida-Carmen SOANEA – violă şi Romain Garioud (Franţa) – violoncel;

– de la ora 19:30, la Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Grupul de Muzică Nouă TRAIECT, condus de Sorin Lerescu, aniversează 35 de ani de la înfiinţare într-un concert cu un itinerar componistic Republica Moldova – Bulgaria.

* Grupul european DUMItRIO dă un concert, de la ora 19:30, în cadrul stagiunii Jazz @ ArCuB – Artist in Residence, curatoriată de Mircea Tiberian. Grupul este alcătuit din: George Dumitriu (RO, NL) – violă, vioară, chitară, Mattia Magatelli (I) – contrabas, violoncel, bas electric şi Kristijan Krajnčan (SI) – tobe.

* Concertul ce urma să fie susţinut de Avishai Cohen de la ora 20:00 la Sala Radio a fost amânat pentru o dată ce va fi stabilită în curând.

* Trupa Coma lansează videoclipul variantei acustice a piesei „Cel Mai Frumos Loc de pe Pământ”, filmat în sprijinul campaniei Greenpeace România pentru recunoaşterea valorii pădurilor virgine din ţară şi protejarea lor, în cadrul unui concert ce începe de la ora 21:00 în Control Club şi are ca invitaţi pe tinerii artişti care au conturat cel mai nou proiect indie-rock: DayDay.

* Ragga Twins & DJ Krucial (UK) asigură muzica de la ora 21:00 în Expirat Club – Halele Carol.

* Tot de la ora 21:00, în Clubul Fabrica Omu Gnom – KGB lansează Kazi Ploae.

* Delia dă concert de la ora 21:30, în Hard Rock Cafe.

* De la aceeaşi oră Nelu Vlad şi formaţia Azur cântă în Beluga Music & Cocktails.

SPECTACOLE

* La Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor în cadrul Festivalului „Ion Dacian” organizat de Teatrul Naţional de Operetă ce poartă numele acestui mare artist liric, de la ora 19:00 are loc o reprezentaţie cu „Die Fledermaus / Liliacul” de Johann Strauss.

* Festivalul de Teatru „Respir Shakespeare”, ce se desfăşoară în Clubul Ţăranului, pe lângă vernisajul expoziţiei de machete „A fi sau a nu fi Shakespeare” a elevilor Liceului de Arte Plastice „N. Tonitza” de la ora 19:00, are azi în program spectacolele „SXPR PLS” susţinut de Trupa NANT a Şcolii Centrale Bucureşti de la ora 20:15 şi „Mersul trenurilor” de Andrei Adam de la ora 21:00.

EXPOZIŢII

* Expoziţia „Róbert Köteles Solo Show” este vernisată, de la ora 18:00, la ArCuB, unde poate fi vizionată până pe 14 ianuarie 2018. Reprezentant al unei picturi numite de obicei nonfigurative, artistul este recunoscut pentru formulele complexe abstractizante şi pentru un stil aparte de a provoca receptorul să experimenteze lumea prin propriile trăiri şi percepţii.

* La ATELIER 030202 de la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, din strada Sfânta Vineri nr. 11, are loc, de la ora 19:00, vernisajul expoziţiei „DRINK THE PINK” ce cuprinde lucrările artiştilor: Silvia Costin, Diana Manole şi Sorin Maxim, care pot fi văzute până pe 10 decembrie.

* De la ora 19:30, la Palatul Universul este vernisată o nouă expoziţie Exposing Movement cu participarea celor 7 artiste care formează echipa proiectului (Alina Uşurelu, Sabina Suru, Hermina Stănciulescu şi Lavinia Pollak – artişti vizuali/fotografi şi Simona Deaconescu, Ioana Marchidan, Andreea Novac – coregrafi/performeri). Deschisă doar până Duminică, 12 noiembrie ora 22:00, expoziţia invită publicul să experimenteze în timp real procesul de fotografiere şi developare, creând la rândul său o mini-expoziţie.

CARTE

* La Librăria Sophia, de la ora 18:00 este lansată cartea „Primul Duhovnic, Prima Spovedanie”, de Marius Vasileanu. Invitaţi: Pr. Prof .univ. Vasile Gordon, Teodor Baconski şi Răzvan Bucuroiu.

* Mansarda Librăriei Cărtureşti Verona găzduieşte, de la ora 19:00, lansarea cărţii „Omnium”, de Florin Stanciu, urmată de o sesiune de autografe.

CONFERINŢE, ÎNTÂLNIRI

* Expunerea cu tema „De la marile confruntări din Triunghiul eroic: Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz la armistiţiul de la Focşani” este susţinută de prof. univ. Petre Otu, istoric militar, de la ora 17:15, la Cercul Militar Naţional, Sala „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

* O nouă conferinţă din seria „Poveşti din Bucureşti” este organizată de Arhivele Naţionale ale României de la ora 18:00, la Caru’ cu Bere. Evenimentul închide proiectul „Arhiva de arhitectură: case şi prăvălii”, cu o prezentare a activităţii arhitectului Ştefan Ciocârlan, susţinută de dr. arh. Ruxandra Nemţeanu, cercetător, conferenţiar universitar şi expert al Ministerului Culturii.

* La Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti organizează Felicia Waldman vorbeşte, de la ora 18:30, despre conferinţa „Personaje ale Bucureştiului sefard şi moştenirea lor arhitecturală”.

* Zoltan Octavian Butuc este invitatul serii dedicate lui Nichita Stănescu ce începe de la ora 19:00 la Muzeul Naţional al Literaturii Române.

* Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti organizează o nouă ediţie a Cenaclului literar-muzical „Marin Preda” cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţare de la ora 19:00. Recită din creaţia proprie poeţii: Ciprian Chirvasiu, Camelia Radulian, Mariana David şi Cristina Firoiu. Muzica folk este interpretată de: Kethy Hardton – elevă la liceul de artă Nicolae Tonitza şi Nicu Nicuşor – veteran al muzicii folk care va cânta atât compoziţii proprii, dar va prezenta şi un remember al Cenaclului „Flacăra”. Muzica pop-rock este interpretată de primii boboci ai cursului de canto de anul acesta: studentele Georgiana Botezatu şi Ana Istrate.

* În mod excepţional, „Intersecţiile de miercuri” de la Rezidenţa Scena9 au loc astăzi, joi, de la ora 19:30, şi propun un dialog între scriitoarea Ana Maria Sandu şi invitatul serii, caricaturistul Ion Barbu. Despre Petrila şi nu numai. Ion Barbu s-a născut în acel oraş şi a lucrat în mină ca inginer topograf timp de 15 ani.

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 13:04

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 

Primarul General, Nicușor Dan, a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ultimele detalii în legătură cu organizarea...

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 
INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:58

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie

93.605 de cazuri de infecţii respiratorii – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – s-au înregistrat în perioada 11 – 17...

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie
Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:26

Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională

Aeronavele F-35 vor reprezenta, nu doar un simbol al competitivităţii Forţelor Aeriene Române la Marea Neagră, ci şi un element central în...

Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională
VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:08

VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național

Roxana Amarandi, solista trupei E-an-na, a fost invitata matinalului București FM, unde a împărtășit detalii despre noul album al...

VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:40

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică într-un mesaj...

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:12

”Bukowski by Night”, premieră absolută la Teatrul Coquette

”Bukowski by Night” este o premieră absolută în România, un spectacol inspirat din opera unuia din cei mai mari scriitori ai Americii,...

”Bukowski by Night”, premieră absolută la Teatrul Coquette
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:10

Operaţiunea „Green-Pass” – se verifică cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România

Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, derulează operaţiunea „Green-Pass”, pentru verificarea unor locaţii de cazare...

Operaţiunea „Green-Pass” – se verifică cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 10:45

Noul tren de la Alstom a fost anulat, joi dimineaţa, din cauza unor erori afişate de computerul de bord

Trenul nou  a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul...

Noul tren de la Alstom a fost anulat, joi dimineaţa, din cauza unor erori afişate de computerul de bord