Analiză in învățământ: Care este de fapt starea învățământului din București?
Articol de cristina.toma, 13 noiembrie 2017, 22:31
Inspectoratul Școlar al Capitalei a prezentat astăzi starea învățământului din Muncipiul București pe anul 2016-2017.
Au fost supuse unor analize amănunțite de la situatia resursei umane care lucrează în domeniul educatiei până la cea a elevilor-atât rezultatele academice cât și cele legate de comportamentul copiilor si adolescentilor ce frecventează atât învățământul de stat cât și cel particular.
La nivelul Municipiului Bucuresti posturile didactice din unitățile de învățământ
preuniversitar au fost acoperite cu personal didactic calificat în proporție de 98,26% la începutul anului școlar –procent care a mai crescut apoi pe parcursul anului scolar. Din cele 280 de cadre didactice care nu au avut studii corespunzătoare postului solicitat 132 aveau studii superioare finalizate, 91 studii în curs de calificare iar 57 studii medii.
În ceea ce priveste ocuparea posturilor de director și director adjunct in unitățile de învățământ preuniversitar, în perioadele octombrie-decembrie 2016 și iunie-august 2017 în care au fost scoase spre ocupare toate funcțiile de conducere la momentul respectiv. În urma acestui concurs au fost ocupate 558 de functii dintre care 292 functii de director și 124 de functii de director adjunct în octombrie –decembrie 2016 și 93 de functii de director și 49 de functii de director adjunct în sesiunea iunie-august 2017.
La examenele de titularizare au participar 1891 dintre care 21 au obtinut media 10 dar au fost si 10 lucrări anulate în centrele de evaluare.
În privința învățământului particular, în Bucuresti exista 154 de unitati de învățământ preuniversitar autorizate dintre care 68 acreditate, cele mai multe dintre aceste unitati fiind in sectorul 3, in numar de 33. La evaluarea natională 112 elevi bucureșteni au obținut media generală 10. iar la bacalaureat in peste 40 de licee –atat din sistemul public cât și cel privat – au obtinut un procebnt de promovabilitate de peste 90% in vreme ce violențele în scoli au scăzut cu 28,36%.
De altfel, în București există cea mai vastă rețea școlară, populația scolară a Capitaleo repărezentând 10% din totalul preșcolarilor din tara noastră, astfel ca numarul total al elevilor din invățământul de masă este de peste 240 000.
Mai multe date despre învățământul bucureștean dar și ce se afla de fapt în spatele lor veți afla în editie de maine a emisiunii ”În Comunitate” care îl are invitat pe Florian Lixandru, inspector general la Inspectoratul Scolar al Municipiului București.