Elevii vor fi în siguranţă, dă asigurări ministrul Educaţiei!
Articol de Sabina Lapadatescu, 13 noiembrie 2017, 20:50
Elevii vor fi în siguranţă în toate şcolile după finalizarea reabilitării celor 2.500 de unităţi şcolare din ţară, a declarat ministrul Educaţiei, Liviu Pop.
„Vor fi în siguranţă în toate şcolile după ce vom finaliza reabilitarea tuturor celor 2.500 de unităţi şcolare. În condiţiile în care nu s-au făcut expertize la toate corpurile de clădire, în condiţiile în care, încă, astăzi, în România, în noiembrie 2017, nu ştim, încă, câte corpuri de clădire avem unde funcţionează unităţile şcolare, nu a făcut nimeni inventarul acesta, şi noi vom avea pentru prima dată în maxim 30 de zile o situaţie clară a tuturor corpurilor de clădire în care există cursuri de predare şi a celor în care nu s-au mai făcut cursuri de predare de 10 sau 20 de ani, atunci ne putem exprima”, a declarat Liviu Pop, întrebat când vor în siguranţă elevii din şcolile din România, pornind de la exemplul unei unităţi şcolare din Alexandria unde, recent, părţi din tavanul unei clase s-a prăbuşit.
Ministrul Educaţiei a precizat că expertizarea trebuie cerută de proprietarul unei clădiri.
Întrebat câte dintre cele 2.500 de unităţi şcolare au fost finalizate, el a spus: „În fiecare zi cred că se finalizează câte o lucrare, nu pot să vă spun pentru că e un proces continuu. Săptămâna trecută am inaugurat trei. (…) În următorii doi ani – exact cum scrie în contractele pe care administraţiile locale le-au semnat cu Ministerul Dezvoltării pentru construcţia şi finalizarea acestor lucrări”.
Referitor la consecinţele pe care le-ar putea avea măsura reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10% asupra bugetului de investiţii al administraţiilor locale şi, implicit, asupra proiectelor care vizează modernizarea şcolilor, Pop a arătat: „Este falsă afirmaţia dumneavoastră, toate bugetele vor fi echilibrate”.
„Foarte clar a explicat ministrul de Finanţe care este procedura de echilibrare. Toate UAT-urile vor avea bani mai mulţi decât au anul acesta. Deci, nu există situaţia de a nu avea bani. Doi, tot ceea ce înseamnă Programul Naţional de Dezvoltare Locală înseamnă sume consistente pe care Guvernul României le alocă autorităţilor locale şi în special pe zona investiţiilor în infrastructura şcolară, ceea ce nu face altceva decât să degreveze bugetele consiliilor locale, pentru că, dau un exemplu, este o primărie care are venituri de 100 de milioane de lei, bani vechi, adică 10 mii de lei, şi primeşte, totuşi, finanţare de câteva milioane de lei pentru construcţia unei şcoli sau unei grădiniţe. Deci, nu este adevărat că vom avea probleme din punctul acesta de vedere cu modificarea impozitului pe venit”, a explicat Pop.
Ministrul a participat astăzi la evenimentul dedicat prezentării Raportului privind starea învăţământului din municipiul Bucureşti pentru anul şcolar 2016 – 2017.