Ziua Mondială a Diabetului
Articol de Stefania Grigore, 14 noiembrie 2017, 11:16
Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această zi este marcată la nivel internaţional de către toate asociaţiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.
În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte, tema pentru ediția din 2017 este ”Femeile și diabetul — dreptul nostru la un viitor sănătos”. Astfel, se dorește ca toate femeile cu risc de a face diabet sau care suferă deja de această boală să poată beneficia, în mod accesibil și echitabil, de informația și medicația necesare prevenirii sau tratării. În acest sens, FID a demarat o campanie de informare din luna mai până în septembrie 2017.
Ţara noastră se află printre primele din Europa în privinţa numărului de cazuri.
Implicaţiile diabetului la femei, dar şi problemele cu care se confruntă copiii şi tinerii cu diabet din România sunt temele care vor fi aduse în prim-plan, astăzi, la o conferinţă organizată la Bucureşti.
Diabetul de tip 1 este caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism.
Diabetul de tip 2 presupune prezenţa unei cantităţi mai mari de insulină decât la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive, sau printr-o cantitate mai mică faţă de normal.
Ploieştiul este primul oraş din ţară care beneficiază de un proiect în care peste 1.500 de elevi vor fi evaluaţi neinvaziv.
Specialiştii sunt îngrijoraţi de statisticile care arată că diabetul de tip II la copii este una din principalele cauzele ale speranţei de viaţă mai reduse la copiii născuţi după anul 2000 prin comparaţie cu speranţa de viaţă a propriilor lor părinţi.
În vară, BucureștiFM a urmărit timp de o lună campania „Da și eu pot”.
Gabriela si Cristian Airinei au făcut turul țării pe biciclete, pentru a strânge fonduri pentru copiii diagnosticați cu diabet.
Aproape 3000 de km pe două roţi, prin Romania.
În urma aventurii lor, zece de copii au beneficiat de chituri pentru monitorizarea continuă a glicemiei.