Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 15 noiembrie
Articol de , 15 noiembrie 2017, 03:22 / actualizat: 15 noiembrie 2017, 16:25
CINEMA
* În ultima sa zi Festivalul internaţional de film pentru publicul tânăr „KINOdiseea” are în program:
– de la ora 10:00, la Cinema Muzeul Ţăranului se reia „Casper şi Emma în excursie”, de Arne Lindtner-Naess, în care personajele titulare se pregătesc pentru o captivantă aventură împreună cu familiile lor şi cu jucăriile lor preferate, în munţii Norvegiei, dar ajung să aranjeze o prietenie între doi maturi singuri;
– de la ora 18:30, în Cortul KINOdiseea din parcul Colţea – „la vioară”, rulează un grupaj de scurtmetraje pentru spectatorii de 9 – 12 ani ale căror personaje prinse în nişte situaţii-limită îşi dau frâu liber imaginaţiei;
– la Cinemateca Eforie, de la ora 18:30 este vernisată expoziţia multimedia „Safe Places”, ce îşi propune să exploreze locurile în care tinerii se simt în siguranţă, iar de la ora 19:00, are loc Gala de închidere ce cuprinde decernarea premiilor ediţiei şi proiecţia filmului de aventuri german „Amelie rennt / Miracolul de pe munte” regizat de Tobias Wiemann despre o fată care se luptă cu astmul şi este dusă la tratament într-o clinică din Tirolul de Sud, loc pe care-l părăseşte pentru a încearcă să ajungă, împreună cu un nou prieten, pe vârful unui munte, unde, conform legendelor, ea poate fi vindecată.
* Festivalul Filmului Francez la Cinema Elvira Popescu sunt proiectate:
– de la ora 18:30, „Une Vie / O viaţă”, dramă realizată de Stéphane Brizé despre o tânără de la începutul secolului al XIX-lea care începe să-şi piardă iluziile după ce se mărită şi descoperă că soţul ei este, de fapt, lacom, brutal şi nestatornic;
– de la ora 20:30, „L’Amant double / Amant dublu”, premieră a săptămânii, un thriller de François Ozon în care Marine Vacth interpretează pe o tânără cam instabilă şi depresivă care se îndrăgosteşte de psihoterapeutul ei, jucat de Jérémie Renier, se căsătoresc însă descoperă că partenerul îi ascunde ceva.
* La Cinema Muzeul Ţăranului continuă Săptămâna Filmului Maghiar cu două proiecţii:
– de la ora 18:00, scurtmetrajele premiate la a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional „BuSho – Budapest Shorts”;
– de la ora 20:00, drama istorică şi romantică „Kincsem / Pariul secolului” despre Ernõ Blaskovich care pierde totul după Revoluţia Ungară din 1848, mai puţin pe Kincsem, un cal magnific ce aduce un scop în viaţa lui lipsită de sens şi o şansă la tot ce îşi doreşte: răzbunare, dragoste şi faimă.
* La CinemaPRO, de la ora 19:00 are loc gala cu premiera „Hawaii”, cea mai recentă producţie ActorieDeFilm în colaborare cu Studio Indie Productions regizată de Jesús del Cerro, având în distribuţie pe: Dragoş Bucur, Andi Vasluianu, Cristina Fluture, Rodica Lazăr, primii trei actori urmând să dialogheze cu publicul după proiecţie. Este un film de acţiune, despre dragoste, dar şi despre bani cu care îţi poţi cumpăra dacă nu fericirea, măcar libertatea de a alege să fii nefericit.
* Frontline Club vă aşteaptă la Centrul Ceh, de la ora 19:00, la proiecţia documentarului „Braşov 1987. 2 ani prea devreme” al lui Liviu Tofan, care prezintă revolta de la Braşov, primul protest politic de masa din istoria comunistă a României, anunţând, cu doi ani înaintea, sfârşitul regimului comunist şi al „epocii de aur” ceauşiste.
MUZICĂ
* Concertul săptămânal al Orchestrei de Cameră Radio este dirijat, de la ora 19:00, la Sala Radio, de Mihail Agafiţa şi are ca solişti pe: Valentin Ghiţă – oboi, Ionuţ Roşca – fagot, Rafael Butaru – vioară şi Radu Sinaci – violoncel. În program: Simfonia în Re major, G. 490 şi Simfonia nr. 4, op. 12, G. 506 – „Casa diavolului” de L. Boccherini; Simfonia concertantă în si bemol major pentru oboi, fagot, vioară, violoncel şi orchestră, de J. Haydn; uvertura operei „Directorul de teatru” de W. A. Mozart şi Simfonia nr. 2 în Si bemol major, op. 18, de J. Ch. Bach.
* Stagiunea Muzicală „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM continuă la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti cu un recital susţinut de la 19.00 de doi muzicieni albanezi din România: violonista Irina Nanushi şi pianistul Piro Gaqi.
* „Live în Bucureşti” se intitulează concertul dat de formaţia Direcţia 5 de la ora 20:00, la Sala Palatului şi care conţine hituri ce vor readuce atmosfera muzicii hippie a anilor ’70, dar şi povestea magică a iubirii.
* Tot de la ora 20:00, Lacuna Coil şi Cellar Darling susţin un concert în Quantic Club.
* Trupa Bodark prezintă, într-un concert pe care-l susţine de la ora 20:30 în Clubul Fabrica, noul album „Umaniac”, ce reprezintă lupta dintre latura naturală, imperfectă a omului şi cea obsesivă, care caută în permanenţă perfecţiunea. Invitaţi speciali: Paper Magik.
* David Lăpădat & David’s Pack cântă, de la ora 20:30, în Clubul Ţăranului.
* The Guest organizează, de la ora 21:00 în Control Club, un concert din sfera rock/psychedelic/alternative având ca headliner cea mai în voga trupă austriacă a momentului, Mother’s Cake, pentru prima oară în Bucureşti. În deschidere: trupa Unflicted.
* Bosquito dă un concert în Hard Rock Cafe, începând cu ora 21:30.
* Black Rhino Music îşi încheie seria de evenimente organizate în Expirat Club – Halele Carol prezentând, de la ora 21:30, pe japonezul Goth-Trad, alături de care mai evoluează Low Freq, 031R şi Monsoon.
* Trupa italiană Engelstein susţine un concert tribut Rammestein, de la ora 22:30 în Berăria H.
SPECTACOLE
* La Centrul de Teatru Educaţional Replika au loc două reprezentaţii, la orele 18:00 şi 21:00, ale premierei „Foreplay”, un documentar-colaj ce oferă voce poveştilor de viaţă ale unor mame adolescente, îmbinând fragmente de interviuri cu episoade ficţionalizate, şi implicând în mod direct publicul în dilemele şi situaţile limită întâlnite de mamele minore. În distribuţie: Ioana Anastasia Anton, Voica Oltean, Mihaela Rădescu şi Viorel Cojanu.
* În cadrul evenimentelor prilejuite de celebrarea a 80 de ani de activitate ai Casei de Cultură a Studenților din Bucureşti, de la ora 19:00, amfitrionii serii vor fi cei din trupa de improvizaţie „Backstage Boys”, care vă vor delecta cu glume bune, momente muzicale, un show creat pe moment. Ei vor avea grijă să-i facă să se simtă cât mai în elementul lor pe cei care vor dori să se suie pe scenă pentru a cânta sau pentru a spune poezii, monoloage, povestiri, fabule, cimilituri, proverbe, zicători, glume, vorbe de duh, etc.
EXPOZIŢIE
La sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Calea Griviţei nr. 64 – 66 de la ora 18:00 are loc organizează vernisajul expoziţiei „Elogiul latinităţii”, deschisă până la sfârşitul lunii şi care aduce în atenţia publicului o serie de devize în limba latină ale unor instituţii publice de învăţământ şi de cultură din ţară şi din străinătate, însoţite de semnificaţia aferentă. În cadrul vernisajului, corul „Papillon” al Colegiului Naţional Bilingv „George Coşbuc”, coordonat de prof. Mariana Stoian, interpretează: „Panis angelicus” de César Franck din Missa în La major opus 12, „Ave Maria” de Javier Busto, „Belle qui tiens ma vie” de Thoinot Arbeau, „Les Champs-Élysées” de Michael Wilshaw, armonizare de Claude Poletti.
CARTE
La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00, cu prilejul lansării romanului „Trei etaje”, în traducerea Ioanei Petridean, recent apărut în colecţia Raftul Denisei, are loc o întâlnire cu Eshkol Nevo, cea mai importantă voce a noii generaţii de scriitori israelieni. Mai participă: scriitorii şi jurnaliştii Marius Constantinescu şi Cristian Pătrăşconiu, precum şi Denisa Comănescu, ca moderator.
ÎNTÂLNIRI, CONFERINŢE, DEZBATERI
* De la ora 18:00, în mansarda sediului său din strada Sf. Constantin nr. 32, Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România organizează, împreună cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, un Colocviu în cadrul proiectului „Bucureşti, straturi şi perspective între realitate şi ficţiune, între literatură şi arhitectură”. Printre participanţi se numără: Augustin Ioan, Iosif Kiraly, Bogdan Lefter, Marius Marcu-Lapadat, Simona Popescu, Şerban Sturdza.
* O dezbatere despre „rolul artistului în societate”, are loc în cadrul Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur, de la ora 19:00, la Gallery Cafe. Invitate: Irina Gache şi Laura Livia Grigore.
* O discuţie pornind de la volumul „Iluziile literaturii române”, de Eugen Negrici, apărut recent în colecţia „Plural M”, disponibil şi în ediţie digitală, începe de la ora 19:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române. Invitaţi, alături de autor: Luminiţa Corneanu, Cosmin Ciotloş. Moderator: Vasile Ernu.
* De la ora 19.30, la Rezidenţa Scena9, în cadrul Intersecţiilor de Miercuri, la discuţia moderată de scriitoarea Svetlana Cârstean participă o parte din echipa proiectului A.R.C.E.N. Catalog Bucureşti, primul inventar complet al tuturor imobilelor de pe toate străzile din toate cele 98 de zone protejate ale capitalei. Tema abordată este „Bucureştiul Vulnerabil”, cum se poate schimba viitorul oraşului şi despre implicarea comunităţii, locuitori şi specialişti, în inventarierea patrimoniului şi salvarea peisajului urban al capitalei.
* Tot de la ora 19:30, în Jacques Pot, din strada Zborului nr. 2, începe o discuţie despre un deceniu recent pe care aproape cu toţii l-am prins, ce schimbat oraşul Bucureşti, ieşit dintr-un regim totalitar care îl distrusese în anii ’80, în tranziţie spre a deveni o capitală europeană în prag de mileniu III.