IGSU continuă prevenirea cetățenilor în caz de incendiu !
Articol de , 16 noiembrie 2017, 15:47
IGSU, împreună cu E. ON România continuă campaniile de prevenire a cetățenilor, astfel încât numărul incendiilor din locuințe să se diminueze.
„Crearea unei culturi a prevenirii cetățenilor a reprezentat și reprezintă o prioritate. Dacă ne luăm după statistici, incendiul rămâne cel mai frecvent tip de risc raportat la nivel național. Informarea preventivă a cetățenilor este în continuare necesară. Recomandăm luarea tuturor măsurilor: curățarea coșurilor și repararea mijloacelor de căldură din casă. Important este să avem cât mai puține pierderi de vieți omenești”, a declarat într-o conferința de presă colonelul Daniel Marian Dragne.
Incendiile la locuințe sunt tot mai dese în România. Bilanțul ultimilor 5 ani nu este deloc unul fericit. Conform statisticilor IGSU, în această perioadă s-au produs 6.200 de incendii la locuințe, în urmă cărora și-au pierdut viața 190 de persoane, iar alte 350 au fost rănite. Dintre cele 17 incendii înregistrate zilnic la nivel național, șase sunt cauzate de coșurile de fum defecte sau necurățate.
Putem evita astfel de tragedii dacă apelăm la personalul specializat, adică la coșari. Coșurile nu trebuie însă doar curățate, ci și verificate. În cele mai multe cazuri, neetanșeizarea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicații cu monoxid de carbon.
„Și coșarul face o muncă de prevenție. Face și informare către beneficiarul final, nu doar curață coșurile. Partea de curățare și verificare se face conform legislației. Venim și noi în sprijinul campaniei Împreună pentru siguranță„, a declarat președintele asociație ASFOCH, Mircea Bălășoianu, în cadrul aceleiași conferințe de presă.
Desigur, există și costuri pentru aceste verificări. Conform lui Mircea Bălășoianu, acestea depind de evaluarea făcută la față locului.
„În ceea ce privește costurile, evaluarea se face la față locului. Dar nu trebuie să ne limităm la partea de costuri ci la muncă de informare. Analiză se face de la față locului. Este foarte greu să fac o evaluare. Se poate spune un tarif general, dar depinde de verificarea de la fața locului. Recomandăm să se facă verificare la terminarea sezonului rece”, a mai spus Mircea Bălășoianu.
Acesta a prezentat și echipamentele cu care lucrează un coșar. Cu ele se poate curăța un coș de la bază până la 50 de metri.
Atenție mare și la aparatele de gătit! Ele nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinței.
Pentru evitarea oricăror potențiale pericole este recomandat, de asemenea, montarea tractoarelor de gaz în instalațiile interioare de utilizare. Detectoarele de fum este altă soluție la care putem apela.
Parteneriatul „Împreună pentru siguranță”, încheiat între ISGU și E.ON România în anul 2012, a condus la derularea la nivel național a mai multor campanii de informare și conștientizare a cetățenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a energiei.
Printre acestea se număra:
F.OC.- Flăcările Omoară Copiii
R.I.S.C.- Renunță! Improvizațiile sunt catastrofale
R.I.S.C- Siguranța NU e un joc de noroc!