Ascultă Radio București FM Live

Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 23 noiembrie

Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 23 noiembrie

Articol de , 23 noiembrie 2017, 15:12

CINEMA

* De astăzi până Duminică 26 noiembrie în sălile Cinematecii Române se desfăşoară cea de-a IV-a ediţie a singurului festival de film de călătorie din România, „HipTrip Travel Film Festival”, care vă aduce 15 producţii, dintre care 13 pelicule în premieră naţională, două propuneri la Premiile Oscar, cinci documentare şi o docu-ficţiune, două filme româneşti şi 17 ţări implicate în realizarea lor. Programul de astă-seară cuprinde:

– deschiderea oficială, ce are loc de la ora 19:30 la Cinemateca Eforie şi include proiecţia în premieră naţională co-producţiei Singapore-Thailanda „Pop Aye”, în regia lui Kirsten Tan ce spune povestea lui Thana, un arhitect care simte că se apropie de sfârşitul carierei şi, revăzând, din pură întâmplare, pe elefantul său din copilărie, îl cumpără şi porneşte cu acesta într-o călătorie de-a lungul Thailandei, în căutarea fermei unde şi-au petrecut împreună primii ani din viaţă;

– la Cinemateca Union, de la ora 20:00 rulează documentarul peruan „Rio Verde, timpul tribului Yakuruna” realizat de Alvaro şi Diego Sarmiento care vă propun o călătorie poetică în inima junglei amazoniene, un tărâm locuit de şamani şi societăţi arhetipale.

* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 18:00 are loc o proiecţie cu drama maghiară „1945” realizată de Ferenc Török după o nuvelă de Szántó T. Gábor, cu: Péter Rudolf, Bence Tasnádi, Tamás Szabó Kimmel, Dóra Sztarenki, Ági Szirtes. Povestea se petrece în timpul ocupaţiei sovietice într-un sat ai cărui locuitori se pregătesc de nunta fiului notarului, însă reapare şi fostul logodnic al miresei, fost prizonier de război şi în doar câteva ore totul se va schimba ieşind la iveală secrete, păcate, dragoste, trădare, ce duc la judecată, confruntare…

MUZICĂ

* Corul Academic Radio dirijat de Ciprian Ţuţu susţine, de la ora 19:00 la Sala Radio, un concert având în program piese de inspiraţie folclorică ale compozitorilor români.

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii dirijat de Conrad Van Alphen şi având în program: Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestră în sol minor, op. 40 de Serghei Rahmaninov – solist Răzvan Dragnea şi Simfonia fantastică de Hector Berlioz.

* În ceainăria GreenTea, de la ora 19:30 începe o seară relaxantă pe acorduri de muzică fado interpretată de Ambra.

* Trupa Pinholes lansează single-ul „Liliac” în cadrul unui concert pe care-l dă, de la ora 20:00, în Clubul Fabrica, având ca invitaţi pe Second Wave – alternative-rock duo din Bucureşti format din Daniel Antohi (Voce, chitară) şi Radu Dorobanţu (tobe).

* Tudor Anghelescu susţine un „Recital imposibil de muzică levantină pentru chitară”, de la ora 20:00 în Serendipity.

* Trupa de folk-rock Bucium lansează un nou material discografic, numit „Mioriţa”, ce poate fi descoperit în totalitate doar la o ascultare cap-coadă chiar în concertul susţinut de la ora 21:00 în Expirat Club – Halele Carol.

* Tot de la ora 21:00, Blazzaj are concert în Control Club.

* Mihai Mărgineanu cântă în Hard Rock Cafe, începând cu ora 21:30.

* În Berăria H, de la ora 21:45 Nelu Vlad şi formaţia Azur întreţin voia bună şi veselia.

SPECTACOLE

* La Sala Nouă a Teatrului de Comedie, de la ora 19:00 are loc premiera oficială a piesei „Hernie de Disc sau O seară pentru oameni cu afecţiuni de ţinută”, scrisă de Ingrid Lausund şi regizată de Dorin Boca, care a declarat despre acest spectacol că este „de natură comic-neurologică ce se caracterizează prin alunecarea dorinţei acute de promovare de-a lungul măduvei spinării şi a coloanei vertebrale, ceea ce clinic se traduce prin apariţia unor momente nervoase, comice, dureri intense şi dezamăgiri.” În distribuţie: Florentina Năstase / Ioana Mărcoiu, Bogdan Farcaş, Cristina Toma, Iulian Gliţă, Bogdan Cotleţ.

* De la ora 19:30, Ansamblul folcloric DOINA al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti prezintă spectacolul de muzică şi dansuri populare „Hai la Hora Românească” dedicat aniversării a 80 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii studenţeşti, la sediul său din Calea Plevnei.

EXPOZIŢII

* La Muzeul Naţional de Artă Contemporană, de la ora 19:00 începe Marea Deschidere a noului sezon expoziţional incluzând şi două performance-uri duraţionale propuse de Gabriela Mateescu, care se desfăşoară pe parcursul vernisajului şi explorează relaţia artist–instituţie-public. Prezenţa artistei face parte din misiunea MNAC de a susţine artele performative, în cadrul programului curatoriat de regizoarea Ioana Păun. Expoziţiile din acest nou sezon sunt: „Triaj / Marshalling Yard – donaţia Ethel Lucaci-Băiaş şi Silviu Băiaş; Design expoziţie: atelier ad hoc coordonată de Irina Radu; „Prizonierii avangardei. O retrospectivă Ion Bitzan” – curator: Călin Dan; „Wanda Mihuleac: Contextualizări” – curatori: Magda Cârneci, Mica Gherghescu; „Gheorghe Rasovszky: aNORMAL” – curator Simona Vilău; „Selfie Automaton” – Concept şi adaptare: Tiberiu Bucşa, Gál Orsolya, Stathis Markopoulos.

* Asociaţia ANCE Europe lansează proiectul „Arhitectura României Mari”, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea vernisajului expoziţiei de fotografie „Stilul neoromânesc, arhitectura sufletului românesc” şi premiera filmului documentar „Arhitectura României Mari” ce au loc de la ora 17:00, la Palatul Noblesse, din strada Sfinţilor nr. 7. Ion Dichiseanu participă în calitate de amfitrion, iar gazda evenimentului este preşedintele Asociaţiei Culturale Noblesse, Loredana Preda.

CARTE

În afară de mulţimea de evenimente prilejuite de cea de-a XXIV-a ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură, despre care aflaţi mai multe de pe site-ul acestuia (http://www.gaudeamus.ro/ro/international/) astă-seară mai există o lansare de carte organizată de Fundaţia Pro Patrimonio de la ora 18:00, la Cafe Verona: volumul „În jurul focului. Arhitectură, tradiţie şi Inovaţie în sisteme de încălzire şi gătit”, scris de arh. Alexandra Mihailciuc. Lansarea este urmată de o dezbatere legată de rolul sobelor în viaţa contemporană, avându-l ca invitat pe antropologul Vintilă Mihăilescu.

CONFERINŢE

* La Institutul Cervantes, de la ora 17:00 are loc conferinţa-dialog „Oameni, Personaje, Realităţi”, susţinută de dramaturgul spaniol Antonio Tabares şi regizorul Theodor-Cristian Popescu şi organizată în colaborare cu Colegiul Noua Europă.

* În cadrul proiectului „Interferenţe culturale”, prof. univ. Leonida Moise vorbeşte despre „Conceptul de Diplomaţie Culturală”, de la ora 17:15, la Sala de Cinema a Cercului Militar Naţional.

* În cadrul Simpozionului „Serile filocalice – Dumitru Stăniloae”, de la ora 18:00 în sala de conferinţe a Protoieriei Sector 3 începe conferinţa intitulată „O zi în închisoare: mărturii şi evocări” susţinută de foştii deţinuţi politici Părintele Nicolae Bordaşiu şi Niculina Moica.

* Biserica Sf. Silvestru găzduieşte, de la ora 18:30, expunerea „Raportarea Ortodoxiei la neoliberalism. Coordonatele unei probleme” făcută de Alexandru Racu, urmată de o dezbatere.

* Tot de la ora 18:30, la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” începe conferinţa-dezbatere „Regina Elisabeta a României (Carmen Sylva) – Opera literară şi de artă decorativă din timpul exilului 1891-1894” şi prezentarea poveştii „Domnul Pulcinel”, de Carmen Sylva, cu ilustraţii de André Lecomte du Noüy, ediţie îngrijită şi postfaţă de Silvia Irina Zimmermann (Bucureşti, Editura Vremea, 2017). Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul de Cercetare „Carmen Sylva” al Arhivei Princiare de Wied (Neuwied, Germania).

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 13:04

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 

Primarul General, Nicușor Dan, a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ultimele detalii în legătură cu organizarea...

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 
INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:58

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie

93.605 de cazuri de infecţii respiratorii – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – s-au înregistrat în perioada 11 – 17...

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie
Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:26

Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională

Aeronavele F-35 vor reprezenta, nu doar un simbol al competitivităţii Forţelor Aeriene Române la Marea Neagră, ci şi un element central în...

Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională
VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:08

VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național

Roxana Amarandi, solista trupei E-an-na, a fost invitata matinalului București FM, unde a împărtășit detalii despre noul album al...

VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:40

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică într-un mesaj...

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:12

”Bukowski by Night”, premieră absolută la Teatrul Coquette

”Bukowski by Night” este o premieră absolută în România, un spectacol inspirat din opera unuia din cei mai mari scriitori ai Americii,...

”Bukowski by Night”, premieră absolută la Teatrul Coquette
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:10

Operaţiunea „Green-Pass” – se verifică cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România

Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, derulează operaţiunea „Green-Pass”, pentru verificarea unor locaţii de cazare...

Operaţiunea „Green-Pass” – se verifică cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 10:45

Noul tren de la Alstom a fost anulat, joi dimineaţa, din cauza unor erori afişate de computerul de bord

Trenul nou  a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul...

Noul tren de la Alstom a fost anulat, joi dimineaţa, din cauza unor erori afişate de computerul de bord