Temperaturi extreme în sud-vestul SUA
Articol de Stefania Grigore, 23 noiembrie 2017, 10:20
Un val neobişnuit de căldură pentru acest anotimp s-a făcut simţit în sud-vestul SUA şi meteorologii se aşteaptă ca mercurul din termometre să depăşească recorduri vechi chiar de o sută de ani în acest weekend de Ziua Recunoştinţei, relatează AFP.
În momentul în care americanii se pregătesc să guste din mâncărurile tradiţionale de Thanksgiving – curcan cu umplutură, piure şi sos – mercurul din termometre ar urma să urce joi până la 32 de grade Celsius în apropiere de Los Angeles şi la 31 de grade Celsius în Phoenix (Arizona), temperaturi cu circa zece grade Celsius peste cele normale ale sezonului.
„Temperaturile ar urma să atingă recorduri şi pentru Thanksgiving de-a lungul sud-vestului Californiei”, „vârfuri istorice de căldură au fost deja constatate la Oxnard şi Camarillo (până la 36 de grade)”, la periferia Los Angeles, a postat miercuri pe Twitter Serviciul naţional de meteorologie (NWS).
Joe Sirard, meteorolog la NWS citat de Los Angeles Times, a declarat că recordul de căldură pentru Thanksgiving, sărbătoare celebrată în a patra joi din noiembrie, este de 32 de grade Celsius şi a fost înregistrat la 26 noiembrie 1903.
În Arizona, dacă mercurul din termometre urcă până la 31 de grade, „va fi data cea mai târzie a anului în care se înregistrează vreodată o temperatură atât de ridicată”, adaugă NWS pe Twitter.
Situaţia este valabilă şi pentru regiunea Las Vegas, unde temperaturile ar urma să se ridice la valori care nu au mai fost înregistrate la sfârşitul lui noiembrie.
La San Diego, Los Angeles şi Santa Barbara, mulţi vor să meargă la plajă pentru a se bronza după ce vor mânca din tradiţionalul curcan de Ziua Recunoştinţei.
În cealaltă parte a ţării, pe coasta de est a SUA, temperaturile sunt în jurul valorii de zero grade Celsius, potrivit AFP.
Planeta a depăşit în 2016 al treilea record anual consecutiv de căldură, cu o temperatură superioară cu 1,1 grade Celsius mediei din era preindustrială, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).
Încălzirea globală favorizează evenimente meteorologice extreme, în special seceta şi valurile de căldură.
Potrivit unor climatologi, numărul de secete, incendii de pădure, inundaţii şi uragane legate de dereglarea climei s-a dublat din 1990.
O serie de catastrofe climatice s-au produs în SUA în acest an, printre care uragane şi incendii de pădure devastatoare, în special în regiunile viticole Napa şi Sonoma din California. Aceste dezastre au provocat pagube de miliarde de dolari şi au necesitat alocarea de fonduri federale de urgenţă.