Gabriela Firea: „Anul acesta suntem si mai bine pregatiti pentru deszăpezire!”
Articol de Mircea Apostolescu, 27 noiembrie 2017, 13:45
Primarul general Gabriela Firea a anunțat, astăzi, că autoritățile locale sunt, anul acesta, și mai bine pregătite pentru deszăpezire decât iarna trecută. „Suntem pregătiți să dovedim, așa cum am făcut-o și anul trecut, că putem realiza deszăpezirea într-un mod eficient și care să fie apreciat de către cetățeni, printr-o foarte bună organizare și printr-o utilizare cât mai bună a utilajelor de care dispunem”, a declarat Firea.
Bucureștiul dispune, în această iarnă, de 1000 de utilaje de deszăpezire, dintre care 623 la primăriile de sector, iar restul la instituțiile subordonate Primăriei Capitalei. Forța umană va fi de 3200 de persoane, iar stocurile de material antiderapant sunt de peste 14 mii de tone.
În premieră, pe străzile Capitalei vor acționă 200 de freze pentru deszăpezirea trotuarelor și 20 de utilaje pentru topirea zăpezii. Aceste utilaje noi vor ajuta la îndepărtarea zăpezii de pe trotuare și la topirea mormanelor de zăpadă care rămân pe marile bulevarde și în piețele Bucureștiului, după trecerea utilajelor cu pluguri, conform edilului șef.
O altă direcție de acțiune este aceea a identificării persoanelor fără adăpost pentru a fi convinse să apeleze la adăposturile Municipalității.
„La Sectorul 1, avem 70 de utilaje întregi, avem 30 de utilaje în rezervă și toate sunt funcționale. Avem rezerve de materiale antiderapante”, a declarat Daniel Tudorache.
Mihai Toader spune că, la Sectorul 2, a fost efectuată verificarea disponibilului de utilaje și materiale. „Avem 157 de utilaje, din care 120 ale operatorului de salubrizare Supercom și 37 ale ADP. Acestea din urmă se vor ocupă în mod special de unitățile de învățământ și de unitățile publice. Avem peste 900 de persoane, dintre care 180 de la ADP. Avem 70-75% din necesarul anual de material antiderapant.”
Robert Negoiță: a declarat că, la Sectorul 3, lucrurile nu sunt atât de bune cum și-ar fi dorit. „Chiar în weekend, am constatat că salubritatea nu este cum ar trebui. Sunt zone care arată foarte rău, din punctul de vedere al salubrizării. Ieri, am schimbat directorii de profil, care îmi confirmau operațiunile în proporție de 90%. Iarnă trecută, am avut probleme cu deszăpezirea, operatorul de salubrizare fiind chiar amendat de către Primăria Capitalei. Situația nu e roz la Sectorul 3, dar suntem aici și ne preocupăm și sperăm că societatea de salubrizare își va face datoria”, a declarat primarul Robert Negoita.
Primarul general Gabriela Firea și-a exprimat nemultumirea față de salubrizarea zonei centrale a Capitalei. „O vară întreagă, la peste 30℃, saci de gunoi erau sprijiniți de stâlpi”, a spus edilul șef.
„Cât privește deszăpezirea, Municipalitatea a făcut eforturi, pentru a ajuta primăriile de sector, prin cumpărarea de utilaje, freze pentru trotuare și mașini de topit zăpada. Nu trebuie să facem rabat la deszăpezire”, a spus Gabriela Firea.
„Anul acesta mergem până la reziliere de contracte cu cei care nu înțeleg că nu ne jucăm cu viețile oamenilor”, a spus primarul general, referindu-se la firmele de salubrizare care nu își vor îndeplini obligațiile în ceea ce privește deszăpezirea.
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, spune că este mai bine pregătit pentru deszăpezire decât anul trecut. Ca element de noutate, vom monta parazăpezi pe Șoseaua Berceni, pentru a diminua cantitatea de zăpada depusă pe carosabil, a declarat Băluță.
Daniel Florea, primarul Sectorului 5: „La noi, situația este puțin diferită, fiindcă, din august 2016, încercăm să atribuim un contract de salubrizare și nu reușim, fiind blocați în proceduri de achiziții publice. De accea, am decis reînființarea ADP. Avem 40 de utilaje și 300 de oameni pregătite, pe lângă cele ale operatorului de salubrizare”.
Gabriel Mutu spune că Sectorul 6 dispune de peste 2000 de tone de material antiderapant. „Avem pregătite 172 de utilaje, iar, ca noutate, am reușit să dotăm ADP și societatea de salubrizare cu freze de mici dimensiuni, pentru a se putea interveni pe aleile dintre blocuri și pe trotuare”, a declarat primarul Sectorului 6.
Adăposturile Primăriei Capitalei vor putea caza 650 de persoane adulte fără adăpost, cu posibilitatea de suplimentare, dar Direcția Generală de Asistentă Socială a Municipiului București (DGASMB) are nevoie de ajutorul serviciilor similare de la sectoare, pentru a putea găzdui persoanele fără adăpost provenite din zonele administrative respective, a susținut Cosmina Simean, șefa DGASMB.
RATB a pregătit parcul circulant cu anvelope de iarnă. În plus, în această iarnă, vor exista 150 de autobuze în plus pe stradă. Vor exista și o mașină de topit zăpada și freze pentru curățarea stațiilor și refugiilor de tramvai.
RADET dispune de 3 buldo-excavatoare cu lamă și alte cinci în curs de achiziție. Regia de termoficare va mai achiziționa și o mașină de topit zăpada și freze. Comandamentul RADET-ELCEN se întrunește de două ori pe săptămâna și asigură livrarea agentului termic în parametriii optimi. În plus, a fost inițiată o actiune de informare a asociațiilor de proprietari cu privire la apelarea dispeceratului zonal RADET, pentru remedelarea defecțiunilor în timp cât mai scurt.
Primarul general Gabriela Firea a dat asigurări că regia de termoficare nu va ajunge la faliment, după insolvență. Edilul șef le-a cerut celor de la RADET să depună toate eforturile pentru a le oferi bucureștenilor apă caldă și căldură la cei mai înalți parametri de serviciu.