Lacrimi pentru o legendă! Sydney şi-a luat adio de la cofondatorul trupei AC/DC, Malcolm Young
Articol de Stefania Grigore, 28 noiembrie 2017, 11:25
O mulţime în doliu şi-a luat adio, marţi, de la Malcolm Young, cofondatorul legendarului grup hard rock AC/DC, la Catedrala din Sydney, chitara muzicianului tronând pe sicriu în timpul ceremoniei, potrivit presei australiene.
Chitaristul a decedat pe 18 noiembrie, la vârsta de 64 de ani, după ce a suferit mulţi ani de demenţă.
Printre cele câteva sute de persoane care i-au adus un ultim omagiu s-au numărat fratele său, Angus, cu care Malcolm a fondat grupul în 1973, fostul vocalist AC/DC Brian Johnson, bateristul Phil Rudd şi basistul Cliff Williams, scrie AFP.
Chitara Gretsch la care Malcolm Young a cântat în nenumărate concerte, instrument pe care el îl poreclise ”Bestia”, a fost aşezată pe sicriu pentru a-l însoţi pe ultimul drum, a notat grupul media Australian Broadcasting Corporation (ABC).
Pionier al genului hard rock, AC/DC a vândut de-a lungul timpului peste 200 de milioane de albume.
Printre cele mai cunoscute hituri ale formaţiei australiene se numără ‘Let There Be Rock’, ‘Whole Lotta Rosie’, ‘Dirty Deeds Done Dirty Cheap’, ‘Back in Black’ şi faimoasa ‘Highway to Hell’.
Malcolm Young s-a născut în 1953 în Glasgow, Scoţia (Regatul Unit), într-o familie cu nouă copii care ulterior a emigrat în Sydney.
Cei doi fraţi, Malcolm şi Angus, au ales numele grupului inspirându-se de la eticheta unei maşini de cusut a surorii lor, Margaret Young, AC/DC fiind abrevierea în limba engleză de la ‘Curent Alternativ/Curent Continuu’ (‘Alternating Current/Direct Current’).
Primul concert al formaţiei a avut loc la sfârşitul anului 1973.
Într-un interviu acordat publicaţiei Rolling Stone, Brian Johnson a declarat că Malcolm a fost întotdeauna ”un catalizator” pentru formaţie şi un perfecţionist.
”Lui Malcolm nu-i scăpa niciodată nimic. Era atent la toate. Pe scenă urmărea în permanenţă totul, se ocupa de lucruri şi se asigura că nu se va repeta nimic dacă nu îi plăcea cum arătau anumite lumini sau altele de acest gen”, a declarat fostul vocalist al AC/DC care a fost nevoit să se retragă anul trecut din turneul mondial din cauza riscului de a-şi pierde auzul.
”Îmi voi aminti întotdeauna mica mea audiţie pentru AC/DC, în 1980. Ei le-au cerut mai multor cântăreţi să vină şi să interpreteze câteva piese. Cel mai mic tip din încăpere s-a ridicat şi a venit către mine. A scos o sticlă de Newcastle Brown Ale, pentru că de-acolo sunt eu, şi a zis: ‘Iată, amice, simte-te ca acasă’. Era Malcolm. Am cântat, am plecat şi mi-am zis: ‘N-o să obţin asta’. Eram un nimeni. (…) Apoi, o lună mai târziu, era vocea lui Mal la telefon care mi-a zis: ‘Vrei să vii aici?’. Am zis: ‘Pentru ce?’. Iar el a spus: ‘Ştii tu, avem de făcut un album”’, a povestit Johnson.
”Când m-am alăturat lor şi am plecat în Australia el m-a luat în vizită la mama şi tatăl lui. Apoi a venit în Newcastle să îi cunoască pe mama şi tatăl meu, să le spună: ‘Hei, eu sunt Malcolm, iar aceasta este formaţia. A fost un om aşa de atent”, a adăugat fostul vocalist AC/DC.
În 1988, Malcolm a luptat cu dependenţa de alcool şi, de teamă să nu calce pe urmele regretatului vocalist AC/DC Bon Scott, s-a retras din trupă până în 1990, când a înregistrat unul dintre cele mai de succes albume ale formaţiei, ‘The Razor’s Edge’.
Chitaristul a continuat să cânte cu trupa AC/DC până în aprilie 2014, an în care s-a retras de pe scenă pentru a urma un tratament împotriva demenţei.
Asemeni celorlalţi membri ai AC/DC, Malcolm Young a fost inclus, în 2003, în Rock & Roll Hall of Fame.
Dispariţia lui Malcolm Young a venit la câteva săptămâni după moartea fratelui său, George Young, considerat mentorul grupului.