Ultima săptămână de înscrieri în Urboteca Fellowship Programme
Articol de Stefania Grigore, 28 noiembrie 2017, 13:53
Ești masterand sau tânăr profesionist interesat de provocările Bucureștiului?
Înscrie-te în programul de formare prin care ai șansa să cercetezi teme urbane pe teren și să pui în practică soluții dezvoltate alături de o comunitate de vecini.
Despre ce este vorba?
Urboteca Fellowship Programme este un program practic de formare care îți completează cunoașterea despre orașe și viața urbană cu cercetarea aplicată și lucrul pe teren, prin colaborarea cu o comunitate urbană din București.
Pentru cine?
Destinat masteranzilor în arhitectură, urbanism, peisagistică, geografie, inginierie, tehnologia informației, arte, antropologie, sociologie, economie, psihologie, drept, jurnalism din București. Dacă studiezi altă disciplină, dar dorești să dezvolți proiecte care adresează aspecte complexe ale orașului, acest program este și pentru tine.
Dacă nu mai ești student, nu au trecut mai mult de 5 ani de la absolvirea masterului și consideri că acest program oferă ceva ce îți lipsește din trusa de instrumente profesionale de care ai nevoie, vrem să te cunoaștem.
Cine organizează?
Urboteca este o inițiativă care promovează implicarea locuitorilor în gândirea orașelor. Am pornit la drum în 2014, prin promovarea și explicarea principiilor urbanismului participativ cu ajutorul unor instrumente de pedagogie urbană destinate locuitorilor.
Continuăm călătoria pentru a răspunde unei nevoi descoperită tot pe teren: dezvoltarea unor abilități practice pentru tineri profesioniști care vor să înteleagă nevoile beneficiarilor lucrând împreună cu ei pe teme urbane concrete.
De ce acest program?
După ani de implicare academică și civică, ne-am dat seamă că o lecție importantă despre cum construim orașe mai bune adesea lipsește din curriculum: colaborarea între profesioniști și locuitori, direct în spațiile în care profesăm și locuim.
Credem că problemele complexe ale unei localități nu mai pot fi rezolvate într-un mod creativ și echitabil fără această colaborare la fața locului.
Ce vei învăța?
Vei învăța, punând în practică:
– Metodologia design thinking pentru abordarea unor teme de interes la scara unui cartier.
– Principiile bunei guvernări în politici urbane și înțelegerea unor noțiuni & teorii care explică nevoia de cooperare în planificare și proiectare urbană.
– Colaborarea în echipe multidisciplinare și cunoștințe privind managementul de proiect folositoare în orice mediu de lucru (privat, public, asociativ, antreprenorial).
– Documentarea și analiza unor studii de caz despre cooperare între profesioniști și diverse tipuri de comunități.
– Design și aplicare de metode de cartare socială și de reprezentare a rezultatelor cartării: colectarea și analiza datelor pe indicatori pentru a studia dinamici la scară de cartier.
– Design de procese participative și facilitarea acestora într-o comunitate locală.
– Principiile comunicării accesibile, online și offline, folosind instrumente de pedagogie urbană, storytelling, social media.
Cum te înscrii?
Întră pe www.urboteca.ro și vei descoperi apelul de înscrieri. Mai multe detalii despre formatele de activități, echipa de mentori, materiale și resurse oferite și invitații cu care vei avea ocazia să discuți, pe urboteca.ro/urboteca-fellowship-programme.