Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 29 noiembrie
Articol de , 29 noiembrie 2017, 16:15 / actualizat: 29 noiembrie 2017, 17:19
CINEMA
* La Cinemateca Union, Animateca Filmului Românesc continuă cu programul omagial „Omuleţul I.P. Gopo”, astă-seară de la ora 19:00 având loc o Festivitate de comemorare ce include proiecţia a două filme de Ion Popescu Gopo distinse cu premiul Palme d’Or: scurtmetrajul „Scurtă istorie” în 1957 şi lung-metrajul SF „S-a furat o bombă” în 1962, o comedie-parodie cu: Iurie Darie, Eugenia Balaure, Jean Dănescu, Liliana Tomescu, Haralambie Boroş, Puiu Călinescu, Ovid Teodorescu, Tudorel Popa, Emil Botta.
* La Cinemateca Eforie, în cadrul evenimentului „Centenar Zoltán Fábri”, sunt proiectate 2 filme regizate de acest cineast maghiar:
– de la ora 18:00, „Két félidő a pokolban / Două reprize în iad”, dramă realizată în 1961, despre un meci între germani şi prizonierii lor de război pe care îl planifică de ziua lui Hitler, pregătirea celor închişi în lagăr pentru acesta, în paralel cu o tentativă eşuată de evadare şi urmările tuturor acestor întâmplări;
– de la ora 20:00, „A pál utcai fiúk / Băieţii din strada Pál”, ecranizare din 1969 a romanului omonim de Ferenc Molnár, cu: Anthony Kemp, Mari Törőcsik, William Burleigh, Julien Hoidaway.
* Cu prilejul Săptămânii Diplomaţiei Europene 2017: focus clima, de la ora 19:00, la Institutul Cervantes este proiectat documentarul „Doñana, cuatro estaciones / Doñana, patru anotimpuri” de Javier Molina Lamothe, ce prezintă ciclu complet al unui an, cu peisajele sale, personajele, activităţile şi viaţa spaţiului unic care este Parcul Naţional Doñana din Andalusia.
* Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti continuă seria „Politics of the Body”, iniţiată în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană, cu cea de-a treia proiecţie intitulată „The Cinematic Body”, ce are loc de la ora 19:00 în cafeneaua MNAC de la etajul 4 şi cuprinde scurtmetrajele: „Coming Attractions”, câştigător al Premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj la Veneţia, omagiu adus conceptului de cinema al atracţiilor de la începuturile acestei industrii realizat de maestrul filmului de avangardă Peter Tscherkassky; „Image Fisherman” al lui Alexandru Petru Bădeliţă un trip LSD halucinant, câştigător al Premiului pentru film românesc la BIEFF 2013, o reinterpretare parodică a esteticii cinematografului experimental; „October Is Over” un omagiu adus de Karen Akerman şi Miguel Seabra Lopes cinema-ului şi energiei creative care îi dă viaţă; „Still Holding Still” de artista vizuală Sarah Vanagt, care investighează însuşi actul privirii; „Dear Director” de Marcus Lindeen, ce vorbeşte despre căutarea identităţii în oglinda auto-reflexivă a cinema-ului; „The Shadow of Your Smile” de Alexei Dmitriev, care aruncă o privire la plăcerile ascunse ce pândesc printre VHS-urile cu filme pentru adulţi; „Please Relax Now”, o experienţă specială a libertăţii şi a dorinţei, ghidată de vocea realizatoarei Vika Kirchenbauer; „What My Love Must See” de François Bonenfant.
* La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19:30 are loc o proiecţie specială, în prezenţa unei părţi dintre realizatori şi urmată de un dialog cu publicul, a premierei „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”, dramă de Emanuel Pârvu cu Şerban Pavlu, Ana Radu, Florin Zamfirescu, Adrian Titieni.
MUZICĂ
* William Kunhardt dirijează concertul săptămânal susţinut la Sala Radio, de la ora 19:00, de Orchestra de Cameră Radio, avându-l ca solist pe violonistul Gabriel Croitoru, care cântă pe legendara vioară Guarneri del Gesù, cu care George Enescu şi-a cucerit contemporanii. Lucrarea Capriol Suite pentru orchestră de coarde, de compozitorul britanic Peter Warlock, deschide programul, urmată de Concertul nr. 4 în Re major pentru vioară şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart şi de Simfonia nr. 2 în Re major de Ludwig van Beethoven.
* Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu” susţin al doilea concert al săptămânii, astă-seară, de la ora 19:00, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu şi având în program trei lucrări de Johann Sebastian Bach: Suita nr. 3 pentru orchestră în Re major; Concertul pentru vioară şi orchestră în Mi major – solist Florin Paul şi Magnificat – solişti: Irina Ionescu, Lavinia Mamot, Sidonia Nica, Ionuţ Popescu, Ştefan Lamatic.
* Gala Cântecelor de Munte din Bucureşti începe de la ora 19:30, în Sufrageria True Club (Strada Covaci nr. 19) şi cu prezenţa a lui Dinu Olăraşu. Invitaţii săi: Titus Constantin şi Rodica Boldorea, Grupul Solarra cu Roxana într-un show de percuţie şi chitară, Dan Vasilescu & Band, Costica David, Bolek, Ana-Maria Dumitru.
* Cea de-a IV-a ediţie de „Rock pe pâine” începe de la ora 20:00 în Expirat Club – Halele Carol, în care cântă trupele: The Kryptonite Sparks, The Different Class şi Dor Mărunt.
* Un nou concert de muzică sud-americană „Pasion de Arrabal” este susţinut de actriţa Ioana, acompaniată la pian de muzicianul cubanez Carlos, de la ora 20:00 în Bohemia TeaHouse.
* De la ora 20:30, în The Temple Social Pub are loc o nouă ediţie Jazz Do It!, astă-seară cu: Ruxandra Zamfir (voce), Dan Mitrofan (chitară) şi Mihai Iordache (saxofon).
* Trupa americană de rock Liars susţine un concert în Control Club , începând cu ora 21:00, în turneul de promovare a noului album, „TFCF” (abreviere de la Theme From Crying Fountain) lansat anul acesta de prestigioasa casă de discuri Mute şi inclus în clasamentul Rough Trade al celor mai bune 100 de albume din 2017.
* Cargo dă concert, de la ora 22:30, în Berăria H.
SPECTACOLE
* De la ora 19:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, din strada Nicolae Creţulescu nr. 8 are loc premiera spectacolului de şi cu Liana Ceterchi „Ileana, Principesă de România”, dramatizare după romanul autobiografic „Trăiesc din nou” de Edith Negulici. În apropierea Centenarului Marii Uniri, Asociaţia Femeilor din Teatru IF…/…Dacă Pentru Femei, în parteneriat cu UNITER, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Arhivele Naţionale ale Statului, Asociaţia România Culturală şi Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” din Ellwood City, Pennsylvania, USA, îşi propune să creeze un spectacol care să omagieze memoria celei care a fost Principesa Ileana a României, Arhiducesa de Austria, un destin care s-a desfăşurat între palat şi mănăstire, pe fundalul celor două războaie mondiale, într-o perioadă de mari frământări din istoria Europei.
* În cadrul seratelor Ateneul Sfântului Pantelimon, o nouă etapă din programul religios-cultural „#respecTcarTea” va fi lansată oficial la biserica Sfântul Pantelimon – Foişorul de Foc în ajunul sărbătorii Ocrotitorului României, Sfântul Apostol Andrei, de la ora 19.00. Prima activitate (pilot) se va desfăşura sub forma unei repetiţii generale cu public pentru spectacolul de teatru dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 intitulat „Osânda cărţilor”, realizat de tineri actori coordonaţi de Simona Pandele şi prevăzut să se desfăşoare în cât mai multe biserici şi şcoli din Capitală şi din ţară. Spectacolul transpune ideea creştină potrivit căreia „apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost şi făuritorii Marii Uniri”.
* La Teatrul Nottara de azi până 2 decembrie se desfăşoară o serie de spectacole sub genericul „100 de ani împreună”, ce marchează deschiderea Centenarului Marii Uniri. În prima zi la sala George Constantin au loc:
– de la ora 19:00, spectacolul-coupé „Vlaicu Vodă”, după Alexandru Davila, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, cu: Şerban Gomoi, Alexandru Suciu, Vlad Bălan, Sorina Ştefănescu, Theodora Sandu, Ştefan Pavel, Flavius Călin, Ionuţ Niculae şi Bogdan Costea;
– de la ora 20:45, spectacolul „Despot Vodă”, după Vasile Alecsandri, în aceeaşi regie şi cu aceiaşi actori în distribuţie.
* Reprezentaţia cu spectacolul „Aventuri contemporane”, ce are loc de la ora 19:00 la Cuibul Artiştilor (Bulevardul Pache Protopopescu, nr. 66), încheie a doua ediţie a Turneului Naţional „Cu inima la teatru” – heART. Scenariul spectacolului, adaptare după Mark H. Levine şi John Cariani, cuprinde 6 poveşti, cu sau fără legătură între ele, care descriu un tablou al societăţii de astăzi, într-o tentă comică. Regizorul Victor Ţăpeanu este şi unul dintre interpreţii personajelor acestor poveşti, alături de: Cătălin Gheorghiu, Vlad Basarabescu, Frederic Negrescu şi Serin Jemaa.
* La LINOTIP, Centru Independent Coregrafic din Palatul Universul, de la ora 21:00 începe o reprezentaţie cu spectacolul „Despre iubire şi alte farmece de neînvins”, după o idee de Andreea Novac, susţinut de Alina Radu, Maria Beatrice Tudor, Cristian Hariga, Daniel Alexandru Dragomir, Mariana Gavriciuc.
EXPOZIŢII
* La Muzeul Dr. George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26) Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) organizează, de la ora 18:00, vernisajul expoziţiei permanente „Pe urmele trecutului – Colecția Maria şi Dr. George Severeanu”. Vor lua cuvântul: dr. Eugen Nicolae, director al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, dr. Ioan Carol Opriş, profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, dr. Adrian Majuru, director al MMB şi dr. Dan Pîrvulescu, director adjunct al MMB.
* Galeria de artă a Centrului Ceh, Future Museum, se redeschide cu instalaţia „Allegro Molto Lento”, vernisată astăzi, de la ora 19:00, în prezenţa realizatorilor săi artiştii Joao Tabarra şi Andrei Ujică. Expoziţia poate fi vizitată până pe 23 februarie 2018.
CARTE
De la ora 17:00, la Colegiul Noua Europă (Str. Plantelor, nr. 21) are loc o dezbatere pe marginea volumului „Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură” semnat de istoricul religiilor Andrei Oişteanu şi distins de Uniunea Scriitorilor din România cu Premiul „Scriitorii anului 2016”. Alături de autor participă: Laura Grünberg, Vintilă Mihăilescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir, Răzvan Voncu. Moderator: Andrei Pleşu.
* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00, are loc o întâlnire cu fotografa Mihaela Noroc, autoarea albumului „Atlasul frumuseţii. Femeile lumii în 500 de portrete”, recent apărut.
CONFERINŢE
* În cadrul „Lunii Culturii Japoneze”, de la ora 19:00, la Centrul Seeds for Hapiness (Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16), maestrul Gabriel Soga Căciulă susţine conferinţa „Chanoyu şi Zen. Influenţa budismului Zen în formarea spaţiului spiritual al Ceremoniei Japoneze a Ceaiului”.
* La Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor”, „Zilele Mănăstirii Văcăreşti”, se încheie cu dezbaterea „Arhiva vie, seniorii, martori peste veacuri ai transformărilor suferite de Mănăstirea Văcăreşti”. Cu această ocazie este proiectat filmul „În apropierea Sfinţilor, frescele Mănăstirii Văcăreşti după 40 de ani”, realizat de Simona Ştefania Iordache pentru Trinitas Tv, este lansată platforma on-line: arhiva de istorii orale a Mănăstirii Văcăreşti, iar Lect. Dr. Vlad Bedros (Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”) vorbeşte despre locul ocupat de acest locaş de rugăciune în arta post-brâncovenească.
* De la ora 19:30, Rezidenţa Scena9 găzduieşte, în cadrul „Intersecţiilor de miercuri” o întâlnire specială cu filosoful Mihai Şora, care va purta o discuţie liberă cu publicul, urmată de proiecţia filmului recent realizat în Grecia, de Luiza Palanciuc-Şora, care ne provoacă să descoperim ce mai poate să însemne „Socrate e interzis în Athena!” în contextul actual.