S-a redeschis publicului Muzeul Severeanu!
Articol de Mircea Apostolescu, 30 noiembrie 2017, 14:33
După 25 de ani de uitare, aseară s-a redeschis publicului un muzeu de excepție, colecția „Maria și doctor George Severeanu”.
O clădire superbă, construită pe la 1870, dar consolidată și restaurată începând cu anul 2000, situată pe stradă Henry Coandă, nu departe de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, adăpostește una dintre cele mai impresionante și valoroase colecții de la începutul secolului XX. Este vorba despre circa 3.000 de artefacte arheologice și peste 9.000 de monede, colecționate de către doctorul George Severeanu și donate, la moartea sa, statului român, împreună cu superba clădire ce le adăpostește.
Timp de 25 de ani, „Casa Severeanu” a fost închisă din cauza situației precare în care se aflau, la un moment dat, superbul imobil și impresionanta colecție a lui George Severeanu.
Începând de aseară, în „Casa Severeanu”, adusă la vechea ei splendoare, ni se propune o expoziție care valorifică doar a zecea parte din colecția doctorului George Severeanu. Este vorba despre artefacte ce ne poartă în timp, de la epoca preistorică, până la antichitatea greacă și romană și chiar până în evul mediu românesc. Acestor obiecte incredibile li se adaugă o parte dintre monedele rare adunate de către doctorul Severeanu, care-i pot face pe cei pasionați de numismatică să petreacă o zi întreagă în acest muzeu, fără să știe cum trece timpul.
Cei care au scos, din nou, la lumină minunata „Colecție Severeanu” promit că vor reveni cu expoziții temporare tematice, poate bianuale, care să pună în valoare și alte obiecte din colecție.
Desigur, există și o încăpere, fostul birou al doctorului Severeanu, în care se păstrează mobilierul original, făcut pe comandă, și unele dintre volumele pe care le studia donatorul. Practic, acest birou te poartă în lumea cu totul specială a unui om pasionat de istorie, de arheologie, a unui colecționar cult și rafinat, păstrând o parte din sufletul doctorului Severeanu.
Foarte interesant este și conceptul expozițional propus de către colectivul de specialiști care a lucrat la punerea în valoare a acestei case superbe și a colecției incredibile a lui George Severeanu. Astfel, în cadrul clasic oferit de încăperile înalte, cu sobe monumentale art nouveau, cu tavane ornamentale și cu oglinzi venețiene, artefactele antice sunt etalate în mijlocul încăperilor, în vitrine speciale, cubiste. Vizitatorii sunt invitați să deschidă sertare special concepute pentru a descoperi noi și noi obiecte arheologice și monede. Cei care nu sunt specialiști în istorie, arheologie sau numismatică pot apela la tabletele cu un soft special creat pentru „Colecția Severeanu”, pentru a afla informații despre obiectele ce pot fi admirate.
Am fost lovit, cu o plăcută surprindere, de hologramele spectaculoase înfățișând monede sau fibule (bijuterii antice), care aduc o senzație de „Star Trek” în cadrul clasic al „Casei și Colecției Severeanu”.
O vizită la „Casa Severeanu”, care este de altfel și gratuită, nu poate decât să îți prilejuiască o incursiune minunată în timpuri în care pasiunea pentru istorie, pentru frumos, pentru cultură în general, se manifestă în asemenea forme superbe, cum este „Colecția Severeanu”.
Nu poți însă să nu rămâi cu un gust amar gândind că potentații zilelor noastre, acei puțini dintre ei care au o cultură vastă și bun gust, nu dau dovadă de un altruism precum cel al doctorului Severeanu, care și-a donat casa și colecția pentru a putea fi admirate de public.