Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 1 decembrie
Articol de , 1 decembrie 2017, 15:45 / actualizat: 1 decembrie 2017, 17:19
CINEMA
* Programul sălilor Cinematecii Române este dedicat astăzi producţiilor româneşti recente.
˟ La Cinemateca Eforie mai puteţi viziona:
– de la ora 16:30, premiera „Mariţa”, comedie dramatică de Cristi Iftime, cu Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Lorena-Andrada Zăbrăuţanu;
– de la ora 18:30, „Un pas în urma serafimilor”, dramă autobiografică realizată de Daniel Sandu, cu Ştefan Iancu, Vlad Ivanov, Cristian Bota, Toto Dumitrescu.
˟ La Cinemateca Union mai sunt proiectate:
– de la ora 15:00, „Lovesc, deci exist!” film documentar de Marius Th. Barna cu comentarii de Mihaela Miroiu, Cristian Pârvulescu, Vintilă Mihăilescu, Oana Băluţă, Dan Antonescu, Alfred Bulai, Costel Gâlcă, Vasile Ernu;
– de la ora 17:00, „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”, dramă realizată de Emanuel Pârvu, cu Şerban Pavlu, Ana Radu, Florin Zamfirescu, Adrian Titieni, Dan Aştilean, Mihai Dinvale;
– de la ora 19:00, premiera „Mariţa”.
* Şi la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, programul este dedicat Zilei Naţionale.
˟ La sala Horia Bernea de Cinema rulează:
– de la ora 18:00, „Octav” dramă cu elemente de fantastic realizată de Sergiu Ioan Celibidachi cu Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Eric Aradits, Alessia Tofan;
– de la ora 20:00, premiera „Mariţa”.
˟ În Clubul Ţăranului:
– de la ora 19:00, rulează filmul documentar „Descoperă România cu Peter Hurley”;
– de la ora 21:00, începe un concert cu Nea Vasile şi Taraful de la Mârşa.
MUZICĂ
* La Plaza România, de la ora 17:00 se desfăşoară un spectacol folcloric susţinut de un ansamblu ce va interpreta cele mai cunoscute dansuri populare.
* Ateneul Român găzduieşte, de la ora 18:00, concertul „Sus inima români!” susţinut de Corala „Armonia” din Constanţa, dublu medaliată cu aur la Olimpiada Internaţională „World Choir Games” din S.U.A., în colaborare cu Muzica Militară a Forţelor Navale Române.
* Orchestra Naţională Radio celebrează Ziua Naţională a României, printr-un concert extraordinar susţinut de la ora 19:00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Vlad Conta. În program: Rapsodia română nr. 1 de George Enescu, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54 de R. Schumann – solist Viniciu Moroianu şi Simfonia nr. 7 în La major, op. 92, de L. van Beethoven. Cu prilejul evenimentului, editura Casa Radio organizează două momente: lansarea albumului Dinu Lipatti – Compozitor şi o sesiune de autografe, Viniciu Moroianu.
* Ziua Naţională este sărbătorit şi în cortul încălzit de la Arenele Romane, de la ora 20:00 când începe încălzirea, de la ora 21:00 pe scenă evoluează invitatul special surpriză, iar de la ora 22:00 începe concertul principal susţinut de trupa Subcarpaţi.
* Artista din Canada Michelle Gurevich, cunoscută şi sub numele de scenă „Chinawoman”, dă un concert, de la ora 20:00, în Control Club.
* Cinema PRO găzduieşte, de la ora 20:00, musicalul „Legenda Păsării Phoenix”, organizat de Institutul Yunus Emre din Bucureşti.
* În cadrul turneului mondial de lansare a noului album „From Then On”, Paul van Dyk susţine un concert, de la ora 22:00, în Kristal Club.
* Tot de la ora 22:00, în The Temple Social Pub începe o petrecere românească, muzica fiind asigurată de Prestige Orchestra.
* În Berăria H au loc două evenimente:
– de la ora 14:45, un spectacol susţinut de Gheorghe Turda, Silvana Rîciu, dar şi un concert al Fanfarei – Muzica Reprezentativă a MApN;
– de la ora 23:45 începe concertul dat de Smiley.
SPECTACOLE
* La Opera Naţională, de la ora 18:30 are loc o reprezentaţie cu „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu după piesa omonimă a lui I. L. Caragiale, având în distribuţie pe: Ştefan Popov, Andrei Lazăr, Iustinian Zetea, Valentin Racoveanu, Simonida Luţescu, Vasile Chişiu, Daniel Filipescu, Liviu Indricău, Răzvan Georgescu.
* Tot de la ora 18:30, în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii se reîntoarce îndrăgitul spectacol de balet tipic pentru Crăciun „Spărgătorul de nuci” de P.I. Ceaikovski, în coregrafia lui Cătălin Caracaş.
TÂRGURI
* În Piața Constituţiei de astăzi până pe 27 decembrie se desfăşoară Târgul de Crăciun organizat de Primăria Capitalei prin creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti. Muzica, tradiţiile şi meşteşugurile specifice româneşti vor anima centrul oraşului. Nu lipseşte Casa lui Moş Crăciun ce poate fi vizitată până în seara de Ajun, între 11:00 – 13:00 şi 17:00 – 22:00. La intrarea acesteia, până pe 20 Decembrie este deschis şi punctul de donare prin care se face colecta pentru programul: „Dăruieşte, fii mai bun! Şi tu poţi fi Moş Crăciun!”, la care pot participa toţi cei care vor să ajute copiii aflaţi în dificultate. În fiecare week-end au loc şi programe artistice. Unul, chiar astă-seară, prezentat de Iuliana Tudor şi Aurelian Temişan şi începând de la ora 18:30 cu Tulnicăresele din Apuseni, urmate de Corurile de copii „Cantus Mundi”, pentru ca la ora 19:00 să aibă loc Aprinderea Luminilor Festive. Programul continuă astfel:
– de la ora 19:05, un concert susţinut de Gheorghe Zamfir şi Paula Seling, acompaniaţi de Cazanoi Orchestra;
– de la ora 19:35 dansuri din Moldova, Oltenia, Muntenia şi Ardeal cu Şcoala de dans „Larisa şi Marin Barbu”;
– de la ora 20:00 concertul Orchestrei Naţionale „Valahia” a Primăriei Municipiului Bucureşti, condusă de maestrul dirijor Marius Zorilă, având ca invitaţi pe Florica Zaha, Alexandru Pugna, Gheorghe Turda, Lavinia Goste, Gheorghe Roşoga, Floarea Calotă, Nineta Popa, Laura Lavric;
– de la ora 21:50, „Pentru România” – spectacol special dedicat Zilei Naţionale cu: Nicolae şi Tudor Furdui Iancu, Grupul „Crai Nou”, Tuan, Paula Seling, Proiect K1, Daniel Lazăr, Vlad Rădescu, Mihaela Rădescu, Sorin Francu, Iuliana Tudor.
Programul complet al acestui Târg de Crăciun îl găsiţi aici.
* La Muzeul Naţional al Ţăranului Român are loc Târgul de Sfântul Nicolae (1 – 3 dec.), unde 130 de meşteri, cei mai pricepuţi olari, lingurari, cojocari, cofetari, ţesătoare, cusătorese, împletitoare, pielari, rudari, iconari, cioplitori… vin din toate zonele ţării.
* Şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează un târg de cadouri dedicat sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae (1 -3 dec.) ce reuneşte meşteri populari din toată ţara.