Start pentru Târgul de Crăciun și iluminatul de Sărbători în București!
Articol de Mircea Apostolescu, 1 decembrie 2017, 21:36
Începând de astăzi, 1 Decembrie și până după Crăciun, pe 27 decembrie, în Piața Constituției își deschide porțile Târgul de Crăciun al Bucureștiului.
În ciuda ploii mocănești care cade enervant peste oraș, zeci de mii de bucureșteni, părinți cu copii, bunici sau adolescenți s-au înghesuit, s-au îmbrâncit și s-au călcat pe picioare pentru a asista la aprinderea luminilor de Sărbători și la deschiderea Târgului de Crăciun din Piața Constituției.
Aici muzica, tradițiile și meșteșugurile specifice românești vor anima, în toată această lună a sărbătorilor, centrul orașului!
Târgul este deschis zilnic și reunește o zonă gastronomică variată cu produse specific românești, dar și un târg de meșteșuguri și produse tradiționale cu peste 100 de căsuțe. Atmosfera de sărbătoare va fi completată de spectacole de muzică și dans din folclorul românesc, concerte, precum și de activităti interactive pentru cei mari și cei mici deopotrivă: pationar în aer liber, carusel, ateliere creative și, desigur, Casa lui Moș Crăciun.
Arta populară romanească este și ea prezența și poate fi descoperită la Târgul de Crăciun din București prin intermediul demonstrațiilor susținute de meșteșugari și artiști plastici, care le vor împărtăși celor interesați din secretele prelucrării sticlei, lemnului sau realizării decorațiunilor personalizate de Crăciun.
Bradul de Crăciun din Piața Constituției din acest an va fi decorat cu mii de beculețe colorate și va avea o înălțime de 30 de metri, adică cam cât un bloc de 10 etaje. Mai mult decât atât, decorul târgului va fi completat în acest an și de povestea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Pentru că ne pregătim să prăznuim nașterea Mântuitorului, vizitatorii sunt așteptați să descopere cadrul cu Ieslea, pruncul Iisus, Sfântă Fecioară Maria, Iosif, îngerul și cei trei Magi.
Cadouri la Târgul de Crăciun
Târgul de Crăciun din București este și locul potrivit pentru toți cei care se află în căutare de cadouri pentru cei dragi sau a unor produse tradiționale românești.
Astfel, vizitatorii târgului vor fi întâmpinați zilnic, între orele 10:00 – 22:00 cu o varietate de produse: de la ornamente specifice sărbătorilor de iarnă, jucării, accesorii, ii, costume populare, produse naturale de îngrijire, până la produse și preparate realizate după rețete tradiționale românești: prăjituri de casă, cozonaci, dulcețuri, poale-n brâu, plăcinte, sarmale, mămăligă, cârnați, murături, vin fiert, zacuscă, brânzeturi.
Pentru cei mici, carusel, patinoar, Casa lui Moș Crăciun
Între 1 și 27 Decembrie, în intervalul orar 10:00 – 22:00, cei mici se pot bucura, ca în fiecare an, gratuit, de caruselul magic, adus în Piața Constituției special pentru ei.
Pentru că iarna trecută patinoarul a fost unul dintre punctele de atracție ale târgului și în acest an acesta îi așteaptă pe copii și părinți.
Intrarea este liberă.
Și Casa lui Moș Crăciun poate fi vizitată începând cu 1 Decembrie până în seara de Ajun, între 11:00 – 13:00 si 17:00 – 22:00. Aici, copiii îi vor putea întâlni pe spiridușii moșului- Pachetică, Prăjiturică, Spiridușul Postaș, Meșterul de jucării și Povestitorul. Spiridușii îl ajută pe Moș Crăciun să descopere dorințele copiilor.
Moș Crăciun va sosi în Târgul de Crăciun din București pe 16 Decembrie și îi va aștepta pe copii în căsuta sa între orele 11:00 – 13:00 și 17:00 – 22:00, pană pe 24 Decembrie.
De asemenea, cei mici pot să își dezvolte creativitatea la atelierele gratuite organizate în Casa lui Moș Crăciun pe 2,3, 9 și 10 decembrie. Ei vor putea crea diverse ornamente și accesorii personalizate, vor avea ocazia să învețe din tainele caligrafiei pentru a realiza scrisori deosebite cu dorințele lor pentru seara de Ajun.
La Fabrica lui Moș Crăciun fiecare atelier cuprinde patru sesiuni a câte 30 de minute fiecare, iar grupele sunt formate din maxim 10 copii.
Program artistic de excepție la Târgul de Crăciun din București
Ediția din acest an a Târgului de Crăciun din Piața Constituției va reuni peste 1.000 de artiști, de la coruri prestigioase, orchestre, grupuri de colindători, interpreți de muzică populară, cantăreti folk, până la trupe rock și pop: Loredana, Smiley, Andra, Direcția 5, Bere Gratis, Voltaj, Horia Brenciu, Paula Seling, Luminița Anghel, Marcel Pavel, Pheonix, Iris, Vită de Vie, Gheorghe Zamfir, Fuego, Ștefan Hruscă, Ducu Bertzi, Orchestra Natională „Valahia”, Corul de Copii Radio, Orchestra „Mundi Colour”, fiind doar câțiva dintre artiștii și formațiile care vor aduce atmosfera de sărbătoare a serilor de iarnă la Târgul de Crăciun din București.
Campanie Umanitară la Târgul de Crăciun din București
Pentru că spiritul Crăciunului înseamnă nu doar bucuria de a fi alături de cei dragi, de a primi și oferi cadouri, ci și strădania de a fi mai buni, de a face ceva pentru cei mai puțin norocoși dintre noi, Târgul de Crăciun de anul acesta găzduiește și campania umanitara „Dăruieste, fii mai bun! Și tu poți fi Moș Crăciun!”. Acesta este mesajul pentru toți cei care vor să ajute copiii aflați în dificultate. Campania umanitară este organizată anual cu scopul de a încuraja vizitatorii să doneze cărti și jucării, făcând apel la solidaritate și implicare socială. Perioadă de desfășurare este 1 – 20 Decembrie, iar punctul pentru donații se află la intrarea în Casa lui Moș Crăciun.
Târgul de Crăciun din București este o locație apreciată atât de bucureșteni și români din întreaga țară, cât și de turiști, fiind parte din rețeaua internatională a celor mai importante târguri de Crăciun din Europa, intitulată „Christmas Markets”.
Accesul la toate activitătile din cadrul evenimentului este gratuit!
De Ziua Națională s-a dat și startul iluminatului festiv de Sărbători în București!
Primăria Municipiului București a dat, în această seară, startul Sărbătorilor de Iarnă la Târgul de Crăciun al Bucureștiului din Piața Constituției. Aici, la ora 19:10, au fost aprins iluminatul festiv de sărbători.
Este vorba despre peste 3 milioane de beculețe de tip LED care împodobesc Bucureștiul cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, traseul iluminatului festiv însumează peste 33 de kilometri și cuprinde 59 de locații din București.
Tema iluminatului de sărbători este axată pe figurine luminoase inspirate din tradițiile românești: ie, clop, horă, motive tradiționale românești.
Au fost decorate următoarele bulevarde:
Bulevardul Magheru + Bd. Bălcescu (Piața Romană – Piața Universității);
- Bulevardul Bd. I.C. Brătianu (Piața Universității – Magazin Cocor);
- Bulevardul Unirii (de la Palatul Parlamentului până la intersecția cu Mircea Vodă);
- Piața Unirii, intersecție Bd. I.C. Brătianu – Bd. Corneliu Coposu-Magazin Unirea;
- Piața Universității;
- Piața Română;
- Bd. Lascăr Catargiu (Piața Romană- Piața Victoriei);
- Bd. Regina Elisabeta (Calea Victoriei – Piața Universității);
- Bd. Regina Elisabeta (Calea Victoriei – Piața Kogălniceanu);
- Piața Victoriei;
- Calea Victoriei (Piața Victoriei – Splaiul Independenței);
- Bd. Aviatorilor (Piața Victoriei – Piața Charles de Gaulle);
- Bd. Kiseleff (Piața Victoriei – Piața Presei Libere);
- Arcul de Triumf;
- Piața Charles de Gaulle;
- Piața Presei Libere;
- Șoseaua București – Ploiești;
- Fântâna Miorița;
- PiațăaGeorge Enescu;
- Centrul Istoric;
- Piața Roma – Monument Lupoaica;
- Piața Constituției;
- B-dul Carol (Piața Universității – Piața Rosetti);
- Intrare București DN1;
- Bd Mihail Kogaliniceanu (Piața M Kogălniceanu-Piața Operei);
- Zona Ateneu + Nicolae Golescu;
- Parcare Universitate;
- Șos. București Ploiești (Fântâna Miorița-Bd Aerogării);
- Sediul istoric al Primăriei Capitalei de pe Bulevardul Regina Elisabeta, vis-a-vis de Cișmigiu;
Piața Gării de Nord.
În sectorul 2, luminițele ornamentale s-au aprins la intrarea în București Colentina-Urziceni; intersecție Șos. Colentina cu Dna. Ghica; intersecție Șos. Colentina cu Șos. Ștefan cel Mare (Bucur Obor); intersecție Calea Moșilor x bd. Dacia.
În sectorul 3, luminițele ornamentale s-au aprins la intrarea în București A2; intersecție Mihai Bravu cu str. Baba Novac; intersecție B-dul Unirii cu str. Traian; Rond Alba Iulia; B-dul Unirii (de la intersecția cu Mircea Vodă până la Rond Alba Iulia).
În sectorul 4, luminițele ornamentale au fost aprinse la Intrarea București -Giurgiului; Intersecție B-dul Cantemir cu B-dul Mărășești; Intersecție B-dul Cantemir cu B-dul Șincai; Intersecție Eroii Revoluției; Intersecție Sos. Olteniței cu C-tin Brâncoveanu; Dealul Mitropoliei.
În sectorul 5, luminițele ornamentale se află la Intrarea București Alexandriei; Intersecție Calea Rahovei cu Șos Progresului; Intersecție Calea Rahovei cu Calea Ferentari; Intersecție Calea Rahovei cu str. Antiaeriană.
În sectorul 6, luminițele de Crăciun au fost aprinse la intrarea în București A1; intersecție B-dul Timișoara cu str. Brașov; intersecție B-dul Iuliu Maniu cu Lujerului; intersecție B-dul Geniului cu Bd. Grozăvești și Bd. Iuliu Maniu; intersecție B-dul Timișoara cu B-dul Vasile Milea.
Târgul de Sărbători-Festivalul de colinde și obiceiuri de Crăciun, în Piața Victoriei!
De asemenea, în ajun de moș Nicolae, la Târgul de Sărbători din alveola centrală a Pieței Victoriei va avea loc Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă!
Între 5 și 17 decembrie, în Piața Victoriei, vizitatorii sunt așteptați de cele mai premiate formații ale elevilor bucureșteni, dar și de artiști renumiți: Gașca Zurli, Maria Dragomiroiu, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Adrian Naidin, Ovidiu Lipan Țăndărică, Andra Gogan, Orchestra Națională Valahia.
Și aici vor fi peste 100 de căsuțe cu produse și decorațiuni tradiționale de Sărbători și cadouri. Tot în Piața Victoriei va avea loc și concertul de Revelion al Primăriei Capitalei.