Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 5 decembrie
Articol de , 5 decembrie 2017, 11:43
CINEMA
* De astăzi până pe 9 decembrie se desfăşoară cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit. Deschiderea are loc, de ora 19:00, la Sala Atelier a UNATC şi cuprinde proiecţia primului grupaj de scurtmetraje de ficţiune, fiind precedată, de la ora 18:00 de vernisajul expoziţiei foto – concurs în holul de la etajul I. În următoarele patru zile publicul se va putea delecta cu scurtmetraje din întreaga lume. Printre ţările participante în acest an se numără, în afară de România: Israel, Polonia, Turcia, SUA, Iran, Belgia, China, Argentina, Spania, India Rusia, unele dintre cele mai prestigioase şcoli de cinema din lume având filme în competiţiile festivalului.
* Programul proiecţiilor de documentare de astăzi în Săptămâna Diplomaţiei Europene 2017: focus clima.
˟ La Cinema Elvire Popescu:
– de la ora 18:30, „Bikes vs. Cars”, de Fredrik Gertten despre bicicletă ca instrument de schimb pentru maşini şi conflictul în proiectarea oraşului între cele două mijloace de transport în contextul creşterii dependenţei de combustibilii fosili;
– de la ora 20:30, Terra” de Yann Arthus-Bertrand (fotograf şi scenarist) şi Michael Pitiot, comentariul fiind citit de Vanessa Paradis, ce oglindeşte relaţia omului cu alte specii pe Pământ, pe măsură ce umanitatea devine din ce în ce mai izolată de Natură.
˟ La Institutul Cultural Român, de la ora 18:30, „The Age of Consequences” de Jared P. Scott, ce investighează impactul schimbărilor climaterice asupra deficitului de resurse crescut, migraţie şi conflict din perspectiva securităţii naţionale a Statelor Unite şi a stabilităţii globale.
* La Cinema Muzeul Ţăranului în cadrul Bucharest Short Film Festival, astăzi rulează:
– de la ora 18:00, scurtmetraje din Canada, Franţa, Italia, Namibia, Statele Unite şi Turcia din categoriile documentar şi videoclip muzical;
– de la ora 20:00, scurtmetraje de ficţiune studenţeşti din Australia, Cehia, Germania, Réunion şi Statele Unite
* În cadrul unui triplu eveniment organizat, de la ora 18:00, de Teatrul Evreiesc de Stat, este proiectat documentarul „Marele Jaf Comunist”, în regia lui Alexandru Solomon, urmat de o discuţie cu regizorul. Proiecţia este precedată de lansarea programului de teatru socio-politic „Ticun Olam”, coordonat de David Schwartz şi Andreea Vălean şi de lansarea concursului de texte de teatru contemporan cu tematică evreiască.
* Două proiecţii mai speciale au loc astăzi la Cinemateca Eforie:
– de la ora 16:30, în cadrul medalionului Emeric Pressburger, 115 ani de la naştere (5 decembrie) rulează drama „The Red Shoes / Pantofiorii roşii”, adaptare din 1948 după povestea omonimă a lui Hans Christian Andersen, co-regizată de Michael Powell, cu Moira Shearer, Anton Walbrook, Marius Goring, Austin Trevor şi Esmond Knight în distribuţie;
– de la ora 20:00 este prezentată, în ciclul „Istoria filmului universal în capodopere”, drama „Pather Panchali / Cântecul potecii”, adaptare din 1955 după romanul omonim al lui Bibhutibhushan Bandyopadhyay, regizată de Satyajit Ray, cu Kanu, Karuna şi Subir Banerjee.
* La ODD (str. Şelari, nr. 13) Centrul Ceh vă invită, de la ora 20:00, la vizionarea a 4 producţii selecţionate de curatorul Silke Wittig şi semnate de Niklas Goldbach, Denis Beaubois, Mwangi Hutter şi Yael Bartana, prezentând diferite reflecţii despre viaţa privată în spaţiul public.
MUZICĂ
* La sala mică a Ateneului Român, Stagiunea de marţi seara a programat, de la ora 19:00, recitalul susţinut de pianista Fabiola Ioniţă, având în program: Sonata nr. 23, „Appassionata” în fa minor, de Ludwig van Beethoven; Şase piese pentru pian, op. 118 de Johannes Brahms şi Sonata nr. 6, în La major, op. 82 de Serghei Prokofiev.
* Sala Mare a Ateneului Român găzduieşte, de la ora 20:00, concertul extraordinar de colinde dat de Andra alături de orchestra Romanian Sinfonietta, dirijată de Andrei Tudor, în beneficiul Hope and Homes for Children.
* 2Cellos, duo format din violonceliştii croaţi Luka Sulic şi Stjepan Hauser, îşi lansează albumul „Score” realizat împreună cu Orchestra Simfonică din Londra, condusă de dirijorul Robin Smith, în cadrul unui concert susţinut la Sala Palatului, de la ora 20:00, .
* Primăria Municipiului Bucureşti, prin Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” organizează, de astăzi, de la ora 19:00, până pe 7 decembrie, cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Concurs Naţional de Muzică Uşoară „Aurelian Andreescu” la Sala Savoy.
* Tot de la ora 19:00, tineri muzicieni lansaţi la Centrul de Cultură Arcuş dau un concert în aşteptarea lui Moş Nicolae la Institutul Balassi.
* Trupele Sólstafir şi Myrkur susţin un concert în Quantic Club, de la ora 20:00.
* Duo-ul art-pop Fierbinţeanu prezintă, după ora 21 în Control Club, un spectacol muzical cu elemente de improvizaţie, de teatru şi coregrafie.
* Zdob şi Zdub susţin un concert în Hard Rock Cafe, începând cu ora 21:30.
SPECTACOLE
* Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8) găzduieşte, de la ora 17:00, audiţia cu public a spectacolului Teatrului Naţional Radiofonic „Diamantele sunt cărbuni care s-au pus pe treabă”, de Paweł Demirski, ce pune personajele cehoviene, din cunoscuta piesă „Unchiul Vanea”, într-un context actual fiind prezentate caricatural ca paiaţe decrepite, „victime ale tranziţiei”. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Cezarina Udrescu. În distribuţie: Alexandru Repan, Catrinel Dumitrescu, Anda Caropol, Claudiu Romilă, Mihai Marinescu. Difuzarea în premieră a piesei este programată duminică, 10 decembrie, ora 00:30, la Radio România Cultural.
* Tot de la ora 17:00, la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”, va avea loc Gala şi concursul proiectului dedicat elevilor, „5 Licee – 5 Teatre”, aflat anul acesta la ediţia a VII-a. Cinci trupe de teatru din cinci licee din capitală vor urca pe scena TNB, pentru a prezenta piesele pregătite pe parcursul proiectului derulat începând cu luna octombrie.
* la Sala Mică a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”, de la ora 20:00 începe o reprezentaţie cu spectacolul „(D)efectul Placebo”, după un concept de Ştefan Lupu, care semnează şi coregrafia, despre artificialul lumii în care trăim, despre singurătatea provocată de comunicarea în exces, despre omenescul din noi şi pericolul tehnologizării. Despre lucrurile pe care le-am uitat sau le-am înlocuit cu tehnologia, despre frica de a ne întoarce la viaţa reală… pentru că a devenit mai satisfăcătoare cea virtuală. În distribuţie: Vlad Nemeş, George Bîrsan, Ioana Predescu, Alina Petrică, Rareş Florin Stoica.
EXPOZIŢIE
Expoziţia „Viaggio onirico”, de Emma Anticoli Borzaore este vernisată, de la ora 18:00, la sediul Institutului Italian de Cultură (Aleea Alexandru nr. 41), unde poate fi vizitată până pe 15 ianuarie 2018. Titlul expoziţiei are scopul de a pune în evidenţă forţa universală a imaginilor, aşa cum picturile pe lemn ale artistei, viziuni delicate şi pure, redau interlocutorului scenarii interioare şi suprarealiste.
CARTE
Lansarea volumului de poezie „Alte maşini şi-un fotograf amator”, semnat de Violeta Anciu, are loc de la ora 17:00, în Clubul Ţăranului. Cu acest prilej se deschide şi o expoziţie de pictură realizată de artista Cristina Rădulescu-Varga, autoarea piesei de pe coperta volumului. Invitaţi: Alexandru Şipa, Adrian Suciu, Cristina Rădulescu-Varga. Moderator: Mircea Dan Duţă
CONFERINŢĂ
* În cadrul programului „Idei în Agora”, la Casa Filipescu – Cesianu are loc, de la ora 18:00, conferinţa „Experimente liberale şi continuităţi corporatiste. Politica reprezentării profesionale la începuturile politicii sociale româneşti” susţinută de Victor Rizescu, conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Moderator: Sorin Antohi.