Primăria sancționează, mizeria rămâne, țintele de reciclare nu se fac…
Articol de Mircea Apostolescu, 7 decembrie 2017, 14:02
București FM a atras atenția, în mai multe rânduri, asupra aspectului general și a stării de lipsă de curățenie și de degradare, care caracterizează mai multe artere din zona centrală a Bucureștiului, de la Calea Victoriei și Bulevardul Magheru, până la Calea Griviței, Ion Brezoianu, Ion Mihalache etc.
Acest aspect neplăcut este dat de manifestări ale mai multor fenomene de natură contravențională.
Astfel, „scormonitorii” jefuiesc bateriile de colectare selectivă, iau plasticul și dozele de băuturi, în principal, lăsând în urma lor mizerie, gunoi menajer, împrăștiat în jurul punctelor de colectare.
Pe de altă parte, există obiceiul, împământenit se pare, că unii, mai „șmecheri” să își scoată gunoiul la marginea străzii, chiar dacă este vorba despre bulevarde centrale, precum Buzesti-Berzei, Magheru, Mihalache, Calea Griviței, Calea Victoriei sau … Desigur și aceast „mod de a gestiona deșeurile” constituie contravenție, însă el rămâne o realitate, chiar dacă, în Sectorul 1, populația beneficiază de serviciul de ridicare a gunoiului în mod gratuit. Nu rămâne să îți închipui că cei care își scot gunoiul la marginea străzii sunt anumiți agenți economici, care ar trebui să plătească pentru ridicarea deșeurilor.
La aspectul uneori dezolant al unor străzi importante din zona centrală contribuie cu succes și lipitorii de afișe, care transformă în panouri de afișaj ad-hoc toate zidurile, gardurile, vitrinele magazinelor abandonate, transformatoarele de curent etc. Ei ar trebui să își lipească afișele doar în locurile special amenajate în acest scop, însă, îi poți vedea ziua în amiază mare, cu cărucioarele cu afișe și gălețile de lipici, punând afișe oriunde doresc.
In fine, dar nu în ultimul rând, dacă te plimbi prin centrul Bucureștiului, nu poți să nu observi foarte multe imobile aflate într-o stare mai mult sau mai puțin avansată de degradare. Inscriptii de tipul „Atentie! Cade tencuiala!” te întâmpină la tot pasul și iti strică cheful de a mai merge pe jos prin centru.
Conform unui răspuns primit de către București FM de la Primăria Sectorului 1, Poliția Locală a Sectorului 1 întocmește, periodic, planuri de acțiune pentru combaterea fenomenelor de natură contravențională. Polițiștii locali acționează necontenit și cu dârzenie pentru sancționarea contravențională a persoanelor depistate. Astfel, pentru sustragerea deșeurilor reciclabile din bateriile stradale, depozitarea pe domeniul public a deșeurilor menajere sau din construcții, bravii poilțiști locali de la Sectorul 1 au sancționat, în ultima perioadă, 440 de persoane, cu amenzi contravenționale ce se ridică la un total de 314.800 lei, conform aceluiași răspuns.
Pentru lipirea afișelor în alte locuri decât cele special amenajate în acest scop, au fost sancționați 20 de contravenienți, cu amenzi al căror total ajunge la 27 de mii de lei. Împotriva lipitorilor de afișe ar trebui să acționeze, conform competențelor legale, și primarul general prin împuterniciții săi, adică, pe românește, Poliția Locală și inspectorii de la Primăria Capitalei.
Cât privește imobilele aflate în stare de degradare, ale căror fațade reprezintă, de multe ori reale pericole pentru trecători, cei de la Primăria Sectorului 1 spun că, pentru zonele construite protejate, competența aparține Primăriei Municipiului București. Iar majoritatea arterelor din zonele centrale, deși se află în Sectorul 1, cad în competența bravilor polițiști locali și a inspectorilor de la Primăria Capitalei.
Dar sustragerea deșeurilor reciclabile din recipientele stradale de colectare selectivă nu înseamnă doar mizeria lăsată în urmă lor de „scormonitori”. Acest fenomen mai are o consecință nebănuită asupra bugetului Sectorului 1. Este vorba despre obligația instituită prin Legea Fondului de Mediu de a reduce anual cantitățile de deșeuri depozitate la gropile de gunoi.
Conform unui răspuns primit de către București FMde la Primăria Sectorului 1, operatorul de salubritate de pe raza acestei unități administrative, deși recunoaște că dispar cantități însemnate de deșeuri reciclabile, spune că, pentru anul trecut, ținta de scădere a cantității de deșeuri depozitate la groapă de gunoi cu 15% față de 2015 ar fi fost atinsă.
De altă părere este Magda Iugă, de la Primăria Capitalei, care spune că țintele nu au fost atinse de către nici un sector din Capitală.
Trecând, însă, peste asta, în iunie, Legea Fondului de Mediu a fost modificată, impunând pentru acest an scăderea cantității de gunoi depozitată la groapă cu 25% față de anul 2016. Așadar, cum ar putea fi, oare, atinse aceste noi ținte?
Ce legătură are cu bugetul Sectorului 1? Simplu, pentru cantitatea ce depășește țintele fixate, autoritățile locale vor plăți penalizări de 100 de lei pe tonă!