Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 8 decembrie
Articol de , 8 decembrie 2017, 16:46 / actualizat: 11 decembrie 2017, 10:52
CINEMA
* În cadrul Festivalului de Psihanaliză şi Film, deseară la Cinema Muzeul Ţăranului rulează:
– de la ora 18:00, comedia „Baloane de curcubeu” (87′), cu Magda Catone şi Dorel Vişan, psihanalizată de Matei Georgescu; intitulat iniţial „Cu mâinile în grâu”, filmul a fost regizat în 1982 de către Iosif Demian, după un scenariu de Vintilă Ornaru şi Fănuş Neagu şi a avut probleme de cenzura;
– de la ora 20:30, „Teströl és lélekröl / Despre trup şi suflet”, o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiţi care descoperă, printr-o întâmplare, că au acelaşi vis în fiecare noapte adusă pe ecran de Ildikó Enyedi; distins la Berlinale cu Ursul de Aur şi alte trei premii acest film este psihanalizat deseară de Anatol Reghintovschi.
* Programul zilei la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit.
˟ În Sala Atelier a UNATC sunt programate proiecţiile:
– grupajele 6 şi 7 ale competiţiei filmelor de ficţiune de la ora 17:00 şi, respectiv, 20:00, cuprinzând fiecare şi sesiuni de întrebări şi răspunsuri.
˟ În Sala Berlogea, de la ora 18:00 are loc lansarea volumului de scenarii scrise de studenţii UNATC intitulat „MasterPlot 2017”.
* La Cinemateca Eforie, de la 17:00, în cadrul medalionului „Charles Chaplin, 40 de ani de la moarte (25 decembrie)” rulează comedia dramatică şi romantică „City Lights / Luminile oraşului”, realizată în 1931, în care cineastul joacă alături de Virginia Cherrill, Florence Lee, Harry Myers, Al Ernest Garcia.
* La Institutul Balassi, de la ora 19:00 este proiectat filmul „Febră în zori” în care Péter Gárdos transpune romanul său omonim, ce cuprinde povestea adevărată a întâlnirii părinţilor lui şi a dragostei dintre aceştia, bazată pe corespondenţa lor descoperită după o jumătate de secol. Această dramă romantică a cărei acţiune se desfăşoară în Suedia de după cel de-al Doilea Război Mondial, constituie o pildă emoţionantă a voinţei pasionale de a trăi şi a iubirii, capabile să depăşească ororile şi să învingă orice obstacol. Proiecţia filmului este urmată de o sesiune de Q&A cu Péter Gárdos şi de lansarea cărţii în traducere în limba română, în prezenţa traducătorului Andrei Dósa.
MUZICĂ
* La Opera Naţională din Bucureşti, de la ora 18:30 începe concertul în memoria Regelui Mihai I cu „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi, interpretată de Orchestra şi Corul instituţiei dirijate de Marcello Mottadelli, cu participarea extraordinară a tenorului Teodor Ilincăi şi având ca solişti pe: Irina Iordăchescu, Maria Jinga, Marius Boloş.
* Dirijorul german Matthias Manasi dirijează concertul săptămânal al Orchestrei Naţionale Radio astă-seară, de la ora 19:00, la Sala Radio. În program: uvertura operei „Ruslan şi Ludmila” de M. Glinka; Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 77, de J. Brahms – solistă Olga Pak şi Simfonia nr. 3 în la minor – Scoţiana de F. Mendelssohn.
* Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu” reiau, de la ora 19:00 la Ateneul Român, concertul extraordinar dirijat de Gabriel Bebeşelea şi dedicat memoriei Regelui Mihai I. În program: Concertul în la minor pentru vioară, violoncel şi orchestră, op. 102, de Johannes Brahms – solişti Mihaela Martin şi Marin Cazacu; şi Recviemul compus de Wolfgang Amadeus Mozart – solişti Diana Ţugui, Sidonia Nica, Tiberius Simu şi Iustinian Zetea. În pauza concertului, în foaier are loc lansarea albumului „Marin Cazacu – Dvořák, Enescu. Interpretări din Arhiva Radio România.”
* Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” vă invită la Concertul celor trei tenori, de la ora 19.00, la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor. George Ionuţ Vîrban, Bogdan Lupea şi Andrei Pleşca, acompaniaţi de orchestra teatrului dirijată de George Balint, interpretează canţonete celebre, arii din operete şi musical-uri.
* „Winter Wonderland” se intitulează concertul dat de Alma-Nicole, de la ora 19:30, în ceainăria Joie de Vivre.
* Tot de la ora 19:30 se deschid porţile cortului încălzit de la Arenele Romane pentru concertul la care participă trupele: Tourette Roulette (de la ora 20:00), The Case (de la ora 21:00) şi Alternsofera (de la ora 22:15).
* De la ora 20:00, Horia Brenciu, acompaniat de orchestra sa, susţine primul din cele trei spectacole de Crăciun programate la Sala Palatului.
* Vali „Sir Blues” Răcilă & Raul Kusak cântă, de la ora 20:30, în Clubul Ţăranului.
TÂRGUL DE CRĂCIUN BUCUREŞTI 2017
Programul artistic al serii prezentat de Iuliana Tudor şi Adrian Enache:
– de la ora 18:30, obiceiul Ceata de feciori din Mărginimea Sibiului prezentat de Ansamblul folcloric „Ceata Junilor” din Sibiu cu Mariana Anghel;
– de la ora 19:10, colinde şi obiceiul Jocul cu măşti în interpretarea Ansamblului „Transilvania” din Baia Mare;
– de la ora 19:50, cântă Cornelia şi Lupu Rednic;
– de la ora 20:30, concert susţinut de Orchestra Naţională „Valahia” a Primăriei Municipiului Bucureşti, condusă de maestru dirijor Marius Zorilă cu Ştefania Rareş, Mioara Velicu, Lavinia Goste, Petrică Mîţu Stoian, Mariana Ionescu Căpitănescu, Ovidiu Homorodean, Florica Zaha.
EXPOZIŢII
* La Biblioteca Naţională a României este vernisată, de la ora 16:00, expoziţia „Covenant of the Parts” semnată de artista israeliană Tal Bear şi organizată de Institutul Cultural Român în colaborare cu Ambasada Statului Israel în România. Curatoriată de criticul de artă Mihaela Varga expoziţia poate fi vizitată până pe 22 decembrie.
* De la ora 17:30, la Centrul Cultural Evreiesc (str. Popa Soare nr. 18) este vernisată expoziţia fotografică „Casele maghiare din Israel” de Ritter Doron, ce prezintă clădirile construite în cartierul ultra-ortodox Mea Shearim al Ierusalimului, de către evreii emigraţi de pe teritoriul istoric al Ungariei, precum şi materialul muzeului evreilor maghiari din oraşul nord-israelian Safet, cu un rol unic în păstrarea patrimoniului maghiar din Israel.
CARTE
* La Librăria Humanitas Magheru (Bulevardul Nicolae Bălcescu mr. 36) scriitorul Radu Paraschivescu lansează „Cartea râsului şi a cercetării”, de la ora 18:00. Participă şi poetul Radu Vancu.
* La Librăria Kyralina (str. Biserica Amzei nr. 10), de la ora 18:30 are loc lansarea romanului „Vi” al scriitoarei canadiene Kim Thúy, prezentă la eveniment. Gazde: Ileana Ţăroi – Coordonatoarea Secţiei Franceze a Radio România Internaţional şi Valentine Gigaudaut – Directoarea Librăriei Kyralina. Invitată: Prof. univ. dr. Ileana Mihăilă – Directoarea Şcolii Doctorale „Studii Literare şi Culturale” a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din Universitatea Bucureşti.
ÎNTÂLNIRI, CONFERINŢE
* Revista „Observator cultural” continuă seria de întâlniri între liceeni şi scriitori români, iniţiate în luna mai 2017, organizând cea de-a III-a ediţie a „Observator Lyceum” de la ora 18:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (str. Nicolae Creţulescu nr. 8). Invitatul este Vlad Zografi, autorul romanului „Efectele secundare ale vieţii”, câştigător al Premiului Observator Lyceum pentru proză, la Gala Premiilor Observator cultural 2017.
* La sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Calea Griviţei nr. 64-66, de la ora 19:00 începe o ediţie specială „cu şi despre tulnice, buciume şi trîmbiţe” a Cafenelei critice, consacrată celor trei străvechi instrumente. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
INAUGURĂRI
* Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Meier-Klodt, deschide în mod oficial Târgul de Crăciun al Ambasadei Germaniei în România la ora 16:50, în parcarea Ambasadei acestei ţări din str. Cpt. Av. Gheorghe Demetriade nr. 6-8. Încasările obţinute la Târg vor fi folosite în scopuri caritabile.
* De la ora 19:00, la AFI Cotroceni are loc deschiderea „Museum of Senses”, o lume a iluziilor optice, într-un spaţiu unic, creat să stimuleze toate simţurile, să trezească imaginaţia şi să sfideze percepţia. Labirintul de oglinzi, tunelul vortex, camera înclinată, camera inversă – unde totul e cu capul în jos, poarta spre infinit… sunt doar câteva din încăperile muzeului, legate între ele de graffiti-uri spectaculoase.