În România nu au fost loturi de lapte praf contaminat cu salmonella
Articol de Marga Tudor, 11 decembrie 2017, 22:15
Ministrul agriculturii Petre Daea a declarat ca România nu a primit nicio notificare oficială cu privire la retragerea unor loturi de lapte praf produse de compania franceză Lactalis, după descoperirea bacteriei salmonella.
Dacă era o problemă sistemul rapid de alertă intra automat în funcțiune și în câteva minute știa toată Europa ce se întâmplă, a mai spus ministrul.
El a fost întrebat dacă în România există astfel de produse după ce, ieri, Direcția Generală pentru Concurență, Consum și Combaterea Fraudelor din Franța a transmis că va rechema produsele exportate în Europa, Africa și Asia, iar România se află pe lista țărilor vizate.
Ministrul a precizat că nu poate oferi alte amănunte legate de retragerea unor astfel de produse, însă autoritățile au reacționat iar situația este sub control.
Și reprezentanții ANSVSA au declarat că până la această oră România nu a primit nicio notificare oficială în legătură cu retragerea unor formule de lapte praf și produse alimentare pentru copii fabricate de gigantul francez Lactalis, după descoperirea bacteriei salmonella.
Direcția Generală pentru Concurență, Consum și Combaterea Fraudelor a transmis ieri că a interzis vânzarea și a cerut retragerea acestor produse exportate în Europa, Africa și Asia, inclusiv către România, China, Taiwan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroc, Liban, Sudan, Serbia, Georgia, Grecia, Haiti, Columbia și Peru.
Compania franceză Lactalis nu a gestionat corespunzător riscul contaminării și i s-a ordonat să efectueze rechemarea produselor și să oprească vânzările și exporturile unor produse alimentare pentru copii fabricate la unitatea sa din Craon, în vestul Franței, din 15 februarie, a informat DGCCRF.
Ancheta la nivelul Franţei, cât şi la nivelul Comisiei Europene, este în curs de desfăşurare.
În cazul în care Romania va fi notificată oficial de către Comisia Europeană sau de către PNC SRAAF Franţa, cu privire la o eventuală distribuţie pe teritoriul naţional a acestor produse, ANSVSA va informa de îndată toate instituţiile competente pentru gestionarea şi finalizarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii, în vederea protejării sănătăţii consumatorilor.
Oficialii francezi au precizat că intoxicația cu salmonella are loc la trei zile după consumul de produse infectate.
Simptomele sunt gastroenterită, însoțită de vărsături, diaree și — în majoritatea cazurilor — febră.
Părinții ai căror copii au suferit astfel de simptome ar trebui să consulte un medic, a spus ministerul.
În România, Lactalis este lider de piață, după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact și Covalact.