”Secretele almanahului Gotha” sau povestea măririi și decăderii unei cărți ce a ținut pe jar curțile europene
Articol de cristina.toma, 23 decembrie 2017, 10:00
O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitita este ”Secretele almanahului Gotha, Istoria caselor regale din Europa” scrisă de Ghislain de Diesbach, apărută la editură Vivaldi în traducerea Anei Andreescu și care cuprinde istoria unei cărti dar și a mai toate familiile regale, imperiale, princiare din Europa.
Însă înainte de aceste istorii ce se întind pe sute de ani, Almanahul Gotha are el însuși o istorie pe cât de interesantă pe atât de neștiută. A fost acest tipărit de un mic editor pe numele lui Justus Perthes de cultură franco-germană, fiu al unui medic din Gotha.
Genealogiile publicate de el constituiau cândva sursa cea mai importantă cu privire la nobilimea Europei. La început, almanahul nu avea mai mult de 20 de pagini dar în ani avea să depășească o mie de pagini supraviețuind creatorului său și, mai mult decât atât, avea să intre în mitologia europeană iar această recunoaștere a făcut ca ceea ce a pierdut în timp, în realitate să câștige în frumusețe.
Timp de secole a înfățișat cu cea mai mare acuratețe genealogiile familiilor nobile de pe bătrânul continent cu istoria lor dar și a alianțelor dintre ele. A fost considerată, așa cum spune și Ghilain de Diensbach, o ”Carte a revelației carte a adevărului” care ”nu s-a înșelat deloc și nu s-a pretat niciodată la combinații sau complezențe care ar fi putut să îi afecteze reputația de integritate”. Nu a făcut niciodată compromisuri care să îi afecteze reputația de integritate cu o singură excepție, făcută la insistențele lui Mussolini, în favoarea unei odrasle-bastard a familei princiare, care, printr-un ucaz al lui Hitler, a fost integrată în ilustra sa familie.
De-a lungul timpului Almanahul Gotha ajunge să publice și anecdote din viețile familiilor aristocratice, mii de povești tragice, înduioșătoare și chiar scandaloase. Ultima ediție a acestuia va apărea în anul 1944 după care publicarea sa încetează.
Însă în cartea lui Gislain de Disbach găsim numeroase detalii interesante despre dinastii care au condus la un moment sau altul destinele Europei precum dinastia de Habsburg, Bourbon, Saxa Coburg, Casa de Orania dar și unele despre care se vorbește mai puțin precum cea de Savoia, de Nassau, de Lichenstein. Nu sunt uitate nici unele care au apărut în statele est-europene după căderea Imperiului Otoman precum Casa de Saxa Coburg și Gotha în Bulgaria, Casa de Hohenzollern în România, Casa Obrenovici și Karageorgevici în fosta Yugoslavie.
Astfel autorul reușește să schițeze în 541 de pagini istoria a 17 Case Regale, Princiare și Ducale care au domnit în 20 de tări europene cu toate secretele, rivalitătile, grandoarea și meschinăria suveranilor din familiile ilustre. Totodată umorul care se împletește cu bogăția informațiilor și anecdote uneori picante vă va face să nu lăsati cartea din mână pană nu veți întoarce și ultima pagină.