13 ani de la tsunami-ul din Indonezia
Articol de Marga Tudor, 26 decembrie 2017, 11:38
https://www.youtube.com/watch?v=C2T8rcmJL64
Astazi se implinesc 13 ani de la tsunami-ul devastator din Oceanul Indian.
220 de mii de oameni si-au pierdut viata atunci, in valurile masive. Acesta a fost catalogat drept cel mai violent tsunami inregistrat vreodata.
Pe 26 decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 9,3 s-a produs in estul Oceanului Indian, la 00:58 UTC, sau 07:58 ora locala. Seismul, care a avut epicentrul in mare, aproape de coasta nordica a insulei indoneziene Sumatra, a provocat o serie de valuri tsunami care au afectat regiunile costiere din opt tari asiatice. Acesta a fost al cincilea cel mai puternic cutremur din istoria moderna (de cand sunt inregistrate cu ajutorul seismografelor).
Mai multe valuri tsunami au lovit regiunile costiere din Oceanul Indian, devastand regiuni intregi, printre care insula Phuket, Tailanda, Aceh (Indonezia), coasta de est a Sri Lankai, zonele costiere din statul Tamil Nadu (Indiei) si chiar si locuri mai îndepărtate precum Somalia, care se afla la 4.100 km est de epicentru.
Abia dupa 20 de minute de la cutremur au apărut primele valuri – unele de 35 de metri inaltime – si au lovit coasta Aceh, unde s-a inregistrat majoritatea celor 170.000 de victime indoneziene. Insa, doar peste două ore a atins tsunamiul Thailanda, iar apoi India si Sri lanka, omorand 31.000 de persoane numai pe aceasta mica insula. Printre victime s-au aflat si mii de turisti straini veniti sa profite de soare în perioada Crăciunului.
La acea vreme nu exista niciun sistem de evaluare sau avertizare. Multi oameni si-au dat seama prea tarziu sa se adaposteasca rapid in zone mai inalte, iar altii au ramas pur si simplu impietriti in fata unei mari pe care au vazut-o mai intai retragandu-se, după care asupra lor s-a abatut un adevarat zid de apa.
Autoritatile au creat in urma cu patru ani un sistem regional de alerta. Creata in 2011, ambitioasa retea de maregrafe (dispozitive care masoara nivelul marii), balize oceanice de adâncime si de seismografe este utilizata pentru a avertiza tarile în cazul unui tsunami iminent.
Testat in urma cu trei ani, acest sistem a functionat. Dupa un cutremur puternic in largul Insulei Sumatra, toate regiunile de risc din tara au fost avertizate in 12 minute. Cutremurul nu a declansat un tsunami. In plus, 24 de tari din regiune si-au creat centre de alerta la nivel national.
Mai multe guverne si organizatii umanitare au oferit ajutor financiar si sprijin tehnic celor afectati de cutremurul devastator din 2004. Si Romania a trimis atunci, ajutoare imediate, in valoare de 32.000 de Euro, constand in principal in produse farmaceutice.
Surse: wikipedia.org, gandul.info, youtube