Călătoria în timp – o istorie
Articol de cristina.toma, 30 decembrie 2017, 09:38
Perioada în care ne aflăm acum și care marchează sfârșitul unui an și începutul unuia nou ne dă uneori impresia de răscruce temporală. Poate de aceea cartea „Călătoria în timp – o istorie” scrisă de James Gleick și apărută la editura Publică pare, de departe, lectura cea mai potrivită pentru aceste zile. De altfel James Gleick este cunoscut publicului românesc și prin cărțile „Isaac Newton” și „Informația”, traduse în limba romană la aceiași editură.
De data aceasta autorul ne poartă într-o expediție amețitoare în domeniul călătoriei în timp, de la originile ei subversive până la evoluția sa în literatură și stiință și influența asupra felului în care înțelegem timpul în șine.
Povestea începe la sfârșitul secolului trecut, când tânărul H.G. Wells scria și rescria povestirea fantastică din care avea să se nască prima lui carte și o senzație internatională: ”Mașina timpului”.
Era o epocă în care o mulțime de forțe se uneau pentru a remodela perspectiva umană asupra timpului. Unele erau filosofice, altele tehnologice: telegraful electric, locomotiva cu aburi, descoperirea civilizațiilor îngropate și perfecționarea ceasurilor. James Gleick urmărește evoluția călătoriei în timp ca idee care devine parte din cultura contemporană – de la Marcel Proust la Doctor Who, de la Jorge Luis Borges la Woody Allen.
Autorul cercetează inevitabilele paradoxuri în buclă și analizează granița flexibilă dintre ficțiune „pulp” și fizică modernă. În final, se apleacă asupra unei transfigurări temporale care zguduie chiar prezentul nostru: lumea conectată instantaneu, cu prezentul ei atotcuprinzător și viitorul tot mai scurt.
Astfel, sunt trecute în revistă mașină timpului, săgeata timpului, căi de întoarcere în timp precum un rău, o cale, un labirint, săgeata timpului, eternitatea, timpul în sens invers, timpul îngropat și multe altele.
Astfel cartea devine, așa cum precizează și Anthony Doerr într-un articol publicat în ”The New York Times Books Review” ”o fuziune fascinantă de filosofie, critică literară, fizică și observație culturală. Este plină de spirit, este la obiect și reușește, cu fiecare pagină, să ne dea mintea peste cap. În întreaga carte, Gleick dă dovadă de o sensibilitate acută și jucăusă la natură înțelătoare pe care o capătă dintr-odată limbajul când vorbim despre timp […] Un memento minunat ca cea mai puternică tehnologie pentru călătoria prin timp pe care o avem la dispoziție este și cea mai veche dintre tehnologiile umane: povestitul”.
Iar toate acestea vă vor face să nu lăsați cartea din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.