Mizerie de București sau cine și de ce nu aplică legea…
Articol de Mircea Apostolescu, 8 ianuarie 2018, 12:47
Pe Calea Plevnei, la cinci minute de mers pe jos de sediul Primăriei Sectorului 6, se află un teren viran, de fapt un maidan, plin de vegetație spontană, adică de boscheți și buruieni, unde diverși cetățeni plini de spirit civic aruncă tot felul de deșeuri, de la PET-uri, până la gunoi menajer și chiar deșeuri din construcții, resturi de mobilier vechi, vase de toaletă dezafectate etc. Dat fiind faptul că terenul este neîngrădit, nu lipsesc nici dejecțiile, cele animale, provenind de la câinii sau felinele cu și fără stăpân, până la cele umane, provenind de la oameni ai străzii și de la alți trecători pe care-i lovește nevoia prin zonă.
Dar această nu este o situație singulară. Dacă mai mergi pe jos vreo trei sute de metri, pe Șoseaua Orhideelor, în zona Basarab, la 10 minute de mers pe jos de Primăria Sectorului 1, dai peste un maidan similar, cu aceeași vegetație spontană ofilită și cu aceleași acumulări spontane de gunoi. Asta în ciuda faptului că, în imediata apropiere, s-a deschis de ceva timp un hipermarket, care a făcut efortul de a pune gazon pe terenul respectiv. Numai că, după aceea, nimeni, nici hipermarket-ul în cauză, nici Autoritatea Locală a Sectorului 1, nu a mai părut interesat de curățenia de pe maidanul din zona Basarab. Exemple în Sectorul 1 ar mai fi, chiar în zona centrală, precum maidanele pline de gunoi, bălți și noroaie ce jalonează bulevardul Buzesti-Brezei.
Cum se ajunge la asemenea gropi de gunoi ad-hoc? Fie este vorba despre terenuri proprietate privată ai căror proprietari nu își respectă obligațiile legale de a-și îngrădi și salubriza aceste proprietăți. Fie sunt terenuri publice pe care administrația locală le lasă în părăsire. Dacă sunt terenuri proprietate privată, atunci autoritatea locală nu poate cheltui bani publici pentru salubrizarea și îngrădirea lor, dar inspectorii primăriilor de sector ar trebui să-i someze pe proprietari să și le îngrădească și să le salubrizeze, iar, dacă aceștia nu își îndeplinesc obligația, să-i sanctioneze. Ba, mai mult, potrivit reglementărilor legale în vigoare, administrația locală ar putea îngrădi terenurile, pentru a evita acumularea spontană de deșeuri, urmând să se întoarcă împotrivă proprietarului, pentru recuperarea cheltuielilor.
Și, atunci, nu poți să nu te intrebi: oare nici unul dintre vasnicii inspectori ai primăriilor de sector, 1 și 6, nu trece niciodată, măcar în drum spre serviciu, pe lângă aceste maidane? Le-au semnalat acești bravi imspectori situațiile respective celor doi primari, Daniel Tudorache și Gabriel Mutu?