CancerSEEK, analiză non-evazivă de depistare a cancerului
Articol de Andra Radu, 22 ianuarie 2018, 12:05
Un nou test de sânge, elaborat pentru detectarea timpurie a opt tipuri frecvente de cancer ar putea reduce numărul deceselor provocate de această boală, potrivit cercetătorilor.
Analiza non-invazivă, denumită CancerSEEK, caută în mod simultan prezenţa cancerului ovarian, mamar, de ficat, de stomac, de pancreas, de esofag, de colon şi de plămâni, diagnosticând tumorile, înainte de răspândirea acestora. Devoltat de cercetătorii de la Johns Hopkins University, din Statele Unite, în colaborare cu colegi australieni şi italieni, testul analizează proteine cheie şi mutaţii genetice, care apar în mod obişnuit, în cazul îmbolnăvirii de cancer.
„Testul reprezintă, în cercetările legate de cancer, următoarea etapă în trecerea atenţiei de la stadiul târziu al bolii la stadiul de început, care – cred eu – va fi de o importanţă crucială în reducerea deceselor provocate de cancer, pe termen lung”, a declarat cercetătorul Bert Vogelstein, de la Johns Hopkins.
Oamenii de ştiinţă speră că testul va putea fi efectuat pentru mai puţin de 500 de dolari, după studii suplimentare. Într-un studiu publicat în această săptămână în revista Science, cercetătorii afirmă că au luat probe de la 1.005 persoane care aveau unul dintre tipurile de cancer, iar CancerSEEK a putut identifica cu precizie tumorile în 70% dintre cazuri.
Rata de succes pentru tipuri individuale de cancer a variat de la 98% în cazul tumorilor ovariene, la 33% în cazul celor mamare. Totodată, testul a fost încercat şi pe 812 persoane fără niciun istoric de cancer, pentru a vedea frecvenţa rezultatelor „fals-pozitive”. Şapte dintre pacienţii sănătoşi au fost testaţi pozitiv.