Ziua Internationala a Cititului Impreuna
Articol de cristina.toma, 1 februarie 2018, 18:47 / actualizat: 1 februarie 2018, 21:10
Astazi este celebrata „Ziua Internationala a Cititului Impreuna”, zi care este sarbatorita de toti pasionatii de lectura prin evenimente organizate in asa fel incat acestia sa citeasca impreuna orice le face placere.
Si pentru ca o poveste citita este cel mai pretios dar pe care un adult il poate face unui copil, astazi, bibliotecile si librariile au fost luate cu asalt de copii.
La Humanitas Cismigiu, copii de clasa a doua, insotiti de doamna invatatoare Valentina Filip de la Liceul Cervantes au trait o dimineata inedita. Librarii i-au primit cu entuziasm, le-au explicat ce se intampla intr-o librarie, care este drumul cartilor de la manuscrisele scriitorilor si pana la raftul din librarie, unde isi asteapta rabdatoare cititorii. Li s-a explicat celor mici dupa ce criterii se pot asaza cartile pe rafturi pentru ca persoanele care le cauta sa le gaseasca mai usor.
Dupa mirarea ca acolo nu se gasesc decat carti, copiii au fost mai mult decat incantati de vizita la librarie.
Si pentru ca a fost Ziua Cititului Impreuna, scolarilor li s-a citit o poveste cu o printesa curajoasa, dar pe care nu a fost nevoie ca vreun Fat Frumos sa o salveze de Zmeu, pentru ca ea l-a facut in cele din urma pe zmeu – aici un urias trist – sa rada, salvandu-l de blestemul unei vraji rele. Si ce este mai interesant decat sa discuti despre cartile sau povestile citite? Conversatia se leaga indiferent daca sunt povesti pentru copii de 8 sau de 80 de ani. Nicio fetita nu si-a dorit sa fie printesa si nici un baiat sa se bata cu vreun urias. Dar asta nu inseamna ca nu au invatat nimic din poveste.
Insa, la fel de mult ca povestea, copiilor le-a placut vizita la librarie, motivatiile fiind foarte diferite: multimea de carti din care poti alege, linistea din librarie, faptul ca acolo gasesti cele mai noi carti, ca lumea care intra in librarie cauta doar carti si nu alte lucruri. Unii se interesau ce scoala trebuie sa faca un librar si daca scriitorii vin vreodata in librarie sa vada daca cititorii le cauta cartile.
Din aceasta vizita la librarie si adultii trebuie sa invete ceva sau, mai bine zis, sa prinda un pont: ca deprinderea de a citi a copiilor este formata de catre oamenii mari din viata lor, parinti, bunici, profesori, si chiar si un sfert de ceas in care acestia le citesc copiilor poate insemna mult pentru ei pe termen lung. Acest timp petrecut impreuna citind si vorbind despre o poveste va consolida legatura intre parinte si copil. Cel mic va avea mai multa incredere si va fi mai sincer iar, pe termen lung, nu va fi timid. Va deveni curios sa stie cat mai multe dar si mai rezistent la efort intelectual.
In tara noastra, conform Baromatrului de cultura din anul 2017, 86% dintre romani cred ca daca vrei sa ai succes in viata trebuie sa te instruiesti continuu, in vreme ce 24% considerea ca poti sa fii un om corect si apreciat si fara sa fi citit.