4 februarie – Ziua Mondiala de lupta impotriva cancerului!
Articol de Marga Tudor, 4 februarie 2018, 21:37
Astazi a fost marcata Ziua Mondiala de lupta impotriva cancerului!
Initiativa are ca scop cresterea gradului de informare a opiniei publice in legatura cu problematica oncologica si promovarea celor mai noi si eficiente metode de a combate aceasta boala.
Ziua Mondiala a luptei impotriva cancerului este parte a campaniei mondiale in lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la summit-ul mondial impotriva cancerului pentru noul mileniu, desfasurat la 4 februarie 2000.
Documentul pune accent pe necesitatea unei aliante intre cercetatori, profesionisti din domeniul sanatatii, pacienti, guverne, parteneri din industrie si mass-media, in lupta impotriva cancerului.
Se pune accent pe preventie, depistarea precoce a tumorilor maligne si tratamentul acestora, fie el si doar paleativ, in unele cazuri.
Specialistii spun ca multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc.
O mare parte a formelor de cancer poate fi tratata chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, daca boala este depistata in faza incipienta.
Cancerul este una dintre principalele cauze de deces in intreaga lume, afectand anual femei si barbati, tineri si varstnici.
Noul ministru al sanatatii, Sorina Pintea a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale de lupta impotriva cancerului.
Ea a spus ca planul Ministerului pe care il conduce si al Guvernului este de a imbunatati programul national de oncologie derulat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Ministrul a spus ca programul trebuie extins pe mai multe paliere pentru a acoperi toate nevoile pacientului bolnav de cancer.
De asemenea, precizeaza Sorina Pintea, preventia in oncologie este foarte importanta.
Anul acesta, Ministerul Sanatatii deruleaza doua programe performante de depistare precoce a cancerului de col uterin si a cancerului de sân.
Programele de screening, in valoare de 68 milioane de euro, beneficiaza de finantare din fonduri europene, nerambursabile.
Cresterea capacitatii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sanatatii publice reprezinta unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare’, se mai arata in mesajul ministrului Sanatatii.
Nu in ultimul rand, se va dezvolta prima retea nationala de radioterapie in spitalele publice si vor fi asigurate medicamentele oncologice un unitatile sanitare.