Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru angajații part-time
Articol de Adriana Baciu, 6 februarie 2018, 20:03
O ordonanţă de urgenţă care vizează angajaţii part-time va fi dezbătută în următoarea şedinţă de Guvern, a declarat ministrul muncii Lia Olguța Vasilescu.
În prezent, aceștia trebuie să plătească taxe mai mari decât salariile nete pe care le încasează. Astea deorece Ordonanţa nr. 79/2017 de modificare a Codului Fiscal prevede că toţi angajaţii trebuie să plătească contribuţii la nivelul salariului minim.
În sectorul bugetar sunt angajaţi part-time pe posturi de femei de serviciu, contabili sau profesori.
Pentru aceștia, ministrul Muncii a spus s-a luat decizia ca ministerele de resort să încerce întregirea normei la opt ore şi să vadă dacă cineva poate să fie exceptat din Ordonanţa de Urgenţă.
Sunt exceptate din această ordonanţă o serie de categorii cum ar fi elevii, studenţii, ucenicii până la 18 ani, persoane cu dizabilităţi, pensionari pentru limita de vârstă mai puţin cei care au pensii speciale şi dacă mai au o slujbă de 8 ore sau cumulează din mai multe slujbe nivelul salariului minim şi alte categorii de persoane cărora, prin lege, li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi.
Lia Olguța Vasilescu a mai declarat că unii sindicalişti din CES au votat să nu fie inclusă pe ordinea de zi o Ordonanță de Urgență pentru angajaţii part-time, întrebându-se dacă aceşti lideri de sindicate chiar îi reprezintă pe salariaţi.
Ministrul a mai afirmat că salariile scad doar în cazul celor care au salarii peste grila din legea salarizării, explicând că diferențele din actualele salarii ale bugetarilor care au mai puțin și salariile din grilă vor fi recuperate gradual în patru ani.
Efectul legii salarizării va fi de 42 miliarde lei, iar anul trecut efortul bugetar a fost de 13 miliarde lei.