Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 9 februarie
Articol de , 9 februarie 2018, 17:38
CINEMA
* În acest week-end, Cinema Muzeul Ţăranului găzduieşte o retrospectivă a ediţiei din 2017 a Festivalului de Film Astra de la Sibiu, ce vă propune şase dintre cele mai bune documentare din programul acesteia. Astăzi rulează:
– de la ora 18:00, „The Challenge / Confruntarea”, o explorare vizuală realizată cu măiestrie de către regizorul Yuri Ancarani, care redă pregătirile şeicilor din Qatar pentru …un concurs cu şoimi, într-o opulentă experienţă cinematografică;
– de la ora 20:00, „Taste of cement / Gust de ciment”, un film poetic în regia lui Ziad Kalthoum, despre drama refugiaţilor sirieni în Beirut, unde, copleşiţi de oboseala rutinei zilnice ce devine oboseală mentală sub greutatea psihologică a războiului, ei lucrează pentru a construi un oraş care le este inaccesibil, în timp ce propriile lor oraşe sunt distruse.
* La Cinemateca Eforie, în cadrul medalionului „Victor Rebengiuc – 85 de ani (10 februarie)”, de la ora 19:00 este proiectată drama „Tănase Scatiu”, regizată în 1976 de Dan Piţa şi inspirată de cărţile lui Duiliu Zamfirescu „Viaţa la ţară” şi „Tănase Scatiu”, în care mai joacă: Eliza Petrăchescu, Vasile Niţulescu şi mulţi alţi actori.
MUZICĂ
* Concertul săptămânal al Orchestrei Naţionale Radio, ce începe de la ora 19:00 la Sala Radio, este dirijat de Anastasios Symeonidis, are ca solist pe flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi în program: lucrarea „Amurg de toamnă” de A. Alessandrescu, Concertul în mi minor pentru flaut şi orchestră de coarde de S. Mercadante şi Simfonia nr. 1 în Do major de L. van Beethoven.
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine al doilea concert al săptămânii, de la ora 19:00 la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, cu participarea pianistei bulgare Plamena Mangova şi având în program: lucrarea „Krzesany” de Wojciech Kilar, Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov şi Suita Carmen de Georges Bizet / Rodion Şcedrin.
* De la ora 19:30, chansonetista Diana Tudor vă dă întâlnire la Joie de Vivre, în Cotroceni, cu muzica minunată a Parisului de altădată.
* Trupa britanică de blues-rock King King are programat un concert în Fratelli Studios, începând tot cu ora 19:30.
* Cu ocazia aniversării a 3 ani de existenţă, Librăria Cărtureşti Carusel (Str. Lipscani, nr nr. 55) găzduieşte, de la ora 20:00, un Silent Concert (adică, ascultat la căşti) cu trupa Eyedrops.
* De la ora 21:00, trio-ul acustic Soul Serenade revine în Clubul Ţăranului, pentru cea de-a IX-a ediţie „Soul Serenade & Friends”, invitatul serii fiind reputatul chitarist blues-rock Florin Giuglea.
* Tot de la ora 21:00, în Control Club dă concert solista vocală Sevdaliza, originară din Teheran, Iran.
* În Clubul Fabrica, de la ora 22:00 începe o seară Tribute to Bob Marley. Participă: Lady Raizah, Chesarion, Muzt Go.
* Tot de la ora 22:00 în Berăria H începe accesul pentru „White Nite”, o nouă noapte albă cu Raluka şi Vescan, ca invitaţi speciali, şi DJ Kriss şi MC Coco care vor pune muzica după concert.
* Trupa Compact susţine un concert extraordinar, de la ora 22:30, în Hard Rock Café.
* Tot de la ora 22:30, în The Temple Social Pub cântă Crazy Band şi invitatul special Adi Cristescu.
SPECTACOLE
* La Opera Naţională, de la ora 18:30 începe o reprezentaţie în limba franceză cu opera „Carmen” de Georges Bizet, având în distribuţie pe: Mihaela Işpan, Alin Stoica, Mihaela Stanciu, Daniel Pop, Andreea Novac, Sorana Negrea, Lucian Corchiş, Valentin Racoveanu, Filip Panait, Daniel Filipescu.
* Patru spectacole de improvizaţie au loc astă-seară astfel:
– în Beluga, de la ora 19:30, cu trupa Improvisneyland;
– în Recul, de la ora 20:00, „Debut 7 – Improv #78”, iar de la ora 21:15, „Divine Intervention”;
– în Restaurant Cabana, de la ora 21:00, cu Trupa Obligo.
EVOCARE
La Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), de la ora 18:00 începe evenimentul „Un ungher de afecţiune”, o evocare Amita Bhose (1933 – 1992), reputată scriitoare, traducătoare şi profesoară, mesager al schimbului de valori culturale între România şi India. Participă: Carmen Muşat Coman – director al Editurii „Cununi de stele”, foşti studenţi prieteni, colaboratori şi admiratori ai celei evocate. La finalul evocării va avea loc o reprezentaţie de dans clasic indian oferită de Centrul de Artă Euterpe, coregrafia fiind semnată de Carmen Coţovanu Pesantez.
CARTE
La Librăria Humanitas Cişmigiu, de la ora 19:00 are loc lansarea romanului „Cusătoresele”, de Emilia Muller. Invitate, alături de autoare: Ana-Maria Nistor, Roxana Cazaciuc şi Corina Bratu. Moderator: Valentin Ajder, director al editurii Eikon.