”Rudolf de Habsburg și secretele de la Mayerling”, poveste de dragoste sau asasinat politic?
Articol de cristina.toma, 10 februarie 2018, 09:00
O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită este în această iarnă, mai ales dacă vă place combinaţia formată din istorie, poveşti de dragoste şi enigme,”Rudolf de Habsburg și ssecretele de la Mayerling”, scrisă de Jean de Cars şi spărută în traducere românescă la editura Corint.
În această carte Jean de Cars încearcă să ridice vălul care acoperă una dintre celebrele enigme ale istoriei. În zorii zilei de 30 ianuarie 1889, în pavilionul de vânătoare de la Mayerling, nu departe de Viena, este descoperit cadavrul arhiducelui Rudolf de Habsburg, singurul fiu al împăratului Franz Joseph și al împărătesei Elisabeta, alături de trupul neînsuflețit al unei tinere de 17 ani, Maria Vetsera, Mary pentru prieteni. Imediat apar cele mai nebunești zvonuri.
Curtea imperială încearcă, în cel mai laborios mod, să acrediteze ipoteza sinuciderii. Viitorul suveran ar fi fost incapabil să își asume scandalul provocat de legătura cu foarte tânăra Mary Vetsera. Această versiune „oficială”, romantică, a fost impusă timp de aproape un veac. Și probabil așa ar fi rămas dacă în 1982 nu ar fi avut loc o întâlnire dintre, pe atunci tânărul scriitor și jurnalist Jean de Cars și Zita, ultima suverană a Austro-Ungariei care se afla în ajunul întoarcerii la Viena. Dar în fața îndoielilor și contradicțiilor dezvăluite, tăcerea a avut câștig de cauză.
Impresionată probabil de erudiţia tânărului jurnalist, ea i-a făcut dezvăluiri spectaculoase, care zdruncină din temelii teza unei iubiri blestemate și pun din nou sub semnul întrebării puținele certitudini ale acestei povești. Un singur lucru îl roagă: să păstreze tăcerea asupra acestor confesiuni până la o delcarație de presă pe care Împărăteasa Zita urma să o facă. Și ea era oarecum emoționată deoarece i se permisese să viziteze Austria, pentru prima oară de la căderea Imperiului.
Declarația de presă promisă a apărut și în publicația Kronen Zeitung în martie 1983 și urma să lase o amprentă emoțională asupra austriecilor. Cu acel prilej a fost dezvăluit faptul că la Mayerling, prințul moștenitor a fost victima unui asasinat politic, motivul fiind refuzul acestuia la un complot de înlăturare de la putere a împăratului Franz Josef. Mai mult, dorind să dezvăluie aceast act de trădare, el a fost redus la tăcere.
Era un secret pe care împărăteasa l-a împărtășit autorului acestei cărți, rugându-l să păstreze discreția până la declarația oficială de presă. Amănuntele personale dau adeseori culoare unei cărți, când autorul interacționează cu unul dintre membrii familiei sau călătorește în locurile istorice.
Jean des Cars prezintă diverse teorii ale dramei imperiale, însă construiește argumentarea complotului politic și din imboldul întâlnirii cu împărăteasa Zita în 1982. Spectrul de la Mayerling domină, fiind mai târziu urmat de asasinarea celuilalt moștenitor, arhiducele Franz Ferdinand, eveniment care avea să aprindă focul Marelui Război în 1914, la finalul căruia Imperiul s-a destrămat. Riguroasa contra-anchetă a lui Jean des Cars demonstrează, în mod implacabil, că este posibil ca adevărul să fie cu totul altul…
Jean de Cars face o trecere în revistă a teoriilor legate de acest eveniment dar și ampla istoriografie a evenimentelor de la Mayerling. În mai 1889, la numai trei luni de la moartea moștenitorului imperial, Ernst von der Planitz publica lucrarea „Întregul adevăr despre moartea prințului moștenitor Rudolf al Austriei”.
A fost însă interzisă de autoritățile austriece, în speranța de a suprima orice interpretare, poate și pentru că acolo se sugera că Maria Vetsera era victima unui prinț bolnav. În 1928, baronul Oskar von Mitis, un bun cunoscător al documentelor arhivistice imperiale referitoare la Rudolf, publica o interesantă lucrare „Viața prințului moștenitor Rudolf ”.
Lista ar mai putea continua dar vă las să descoperiți singuri toate aceste detalii atunci când veți citi cartea „Rudolf de Habsburg și secretele de la Mayerling” și pe care nu o veți mai lăsa din mână până când nu veţi întoarce și ultima pagină.