Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 15 februarie
Articol de , 15 februarie 2018, 13:29 / actualizat: 15 februarie 2018, 15:08
CINEMA
* La Cinema Elvira Popescu, de astăzi până Duminică 18 februarie se desfăşoară prima ediţie „#NordicFF” (Nordic Film Festival), organizată de Institutul Cultural Francez şi Icelandic Film Center, alături de Consulatul Onorific al Republicii Islanda şi Ambasadele Danemarcei, Finlandei, Norvegiei şi Suediei la Bucureşti. În cadrul primei proiecţii, ce are loc azi, de la ora 18:45, este prezentată o compilaţie de scurtmetraje produse în aceste ţări şi premiate în festivaluri internaţionale.
* La Cinemateca Eforie, în cadrul medalionului „Kim Novak – 85 de ani (13 februarie)”, de la ora 19:00 rulează thriller-ul psihologic „Vertigo / Ameţeala”, adaptare regizată în 1958 de Alfred Hitchcock după romanul „D’entre les morts” de Pierre Boileau şi Thomas Narcejac, în care mai joacă: James Stewart, Barbara Bel Geddes, Tom Helmore, Henry Jones.
* Tot de la ora 19:00, la Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), în cadrul programului JOIA de film rulează gratuit drama „Saul fia / Fiul lui Saul”, realizată în 2015 de László Nemes şi distinsă cu premiile Oscar, Globul de Aur, BAFTA, Gopo şi alte patru la Cannes.
MUZICĂ
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine primul concert al săptămânii, de la ora 19:00 la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Mark Laycock, având în program Uvertura la opera „Flautul Fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart şi două lucrări de Serghei Rahmaninov: Dansuri simfonice şi Concertul nr. 1, în fa diez minor, pentru pian şi orchestră, op. 1 – solist Alon Goldstein.
* „Jazz Poems” se intitulează concertul din cadrul stagiunii de jazz Artist in Residence susţinut de la ora 20:00, la ArCuB – Hanul Gabroveni, de Sorin Zlat Trio inspirat de poeţii Rimbaud şi Verlaine. Având în componenţă, alături de pianistul Sorin Zlat, pe Michele Montolli (IT) – contrabas şi Andy Trim (UK) – baterie, acest trio mai prezintă deseară lucrări de pe albumul „Endurance” şi materiale noi din următorul disc, ce va apărea pe piaţă în primăvara anului 2018.
* Viţa de Vie dă concert în Hard Rock Café, începând cu ora 21:30.
* „Love in Paris” se intitulează concertul de French Swing-Jazz susţinut de Diana Tudor (voce) şi Alexandru Burcă (claviaturi), de la ora 21:30 la UNteatru.
* Arapu, Ferro, Kivva pun muzica, de la ora 23:00, în Control Club.
EXPOZIŢII
* Expoziţia de pictură mică şi sculptură mare „Primăvară, primăvară, înăuntru şi afară” semnată de Mariana Gordan este vernisată, de la ora 17:00, la Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecţilor din România (Str. J.l. Calderon, nr. 48). Consultant artistic: Antigona Silvia Rogozea.
* Vernisajul expoziţiei „Nimeni nu este acasă” a artistului Belu-Simion Făinaru are loc de la ora 19:00, la Galeria Anca Poteraşu (Str. Plantelor, nr.58). Curator: Cristina Stoenescu.
* O expoziţie de fotografie veche cu primele cabane din Carpaţi, începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea, realizată de Asociaţia Culturală Imbold, Alpin Film Festival şi în Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor este vernisată de la ora 19:00, în Acuarela Bistro (Str. Polonă, nr. 40) unde poate fi vizionată până Duminică 18 februarie.
PUBLICAŢII
* La Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), de la ora 13:00 are loc lansarea volumului de versuri „Iarba din ceainic”, de Eugen Barz. Vor rosti un cuvânt: Horia Gârbea – preşedintele Filialei Bucureşti Poezie a USR şi Răzvan Voncu – redactor-şef al revistei „România literară”.
* În mansarda Librăriei Cărtureşti Verona, de la ora 18:00 începe evenimentul de lansare a volumului autobiografic, „Călătoria către sine. Memoriile unui psihiatru”, de Irvin D. Yalom.
* Ordinul Arhitecţilor din România organizează lansarea dublului Catalog al Anualei de Arhitectură Bucureşti 2016/17, de la ora 19:00, la showroom-ul Miele din Piaţa Presei Libere, Clădirea City Gate, Turnul Sudic, parter.
* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 este prezentat volumul „Biblia după textul ebraic. Geneza”, primul dintr-o serie care va cuprinde traducerile celor treizeci şi nouă de cărţi ale Bibliei ebraice însoţite de studii introductive, note şi comentarii. La eveniment vor vorbi: Andrei Pleşu, Francisca Băltăceanu şi Monica Broşteanu.
ALTE EVENIMENTE
* De la ora 18:30, în Mansarda Muzeului Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) autorul belgian Maxime Coton citeşte din romanul „Tendre Maquis”, la care a lucrat în timpul rezidenţei de la „The International Institute of Contemporary Art and Theory” din Mangalia. În introducere, Ingrid Pimsner, în calitate de fondatoare şi coordonatoare, va prezenta activitatea acestui institut.
* La Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, de la ora 18:30 începe conferinţa „Lecturi sonore. Ziua internaţională a cititului cu voce tare”. Participă: Adriana Moca – actriţă, Florentina Hojbotă – editor de carte şi Florina Pârjol – critic literar. Coordonare: Cătălin D. Constantin.
* În fiecare a treia zi de joi din fiecare februarie, în lume se sărbătoreşte Ziua Antropologiei. De anul ăsta este sărbătorită şi în Clubul Ţăranului, unde, de la ora 19:00 vor vorbi despre această ştiinţă antropologii Vintilă Mihăilescu şi Rucsandra Pop, precum şi etnologii Ioana Popescu, Lila Passima şi Şerban Anghelescu.