Ascultă Radio București FM Live

Viața românilor între respectarea protocoalelor și ignorarea lor

Viața românilor între respectarea protocoalelor și ignorarea lor

Articol de , 19 februarie 2018, 08:09

Viața românilor, la limita dintre omenie și protocoale?

“Situație dramatică într-un sat din Moldova.

Neputând ajunge cu Ambulanța la locuința victimei, o femeie în vârstă de 75 de ani, echipajul ambulanței format din asistentă și ambulanțier, a decis să urce pe jos cei 300 de metri care îi despărțeau de aceasta.

Dupa un efort considerabil, întrucât cei doi  au cărat targa, trusa medicală, monitorul și tubul de oxigen, au ajuns și au monitorizat pacienta. Aceasta acuza dificultate la înghițire, cefalee și prezenta o stare subfebrilă.

Deoarece  pacienta nu își făcuse vaccinul antigripal, în lipsa altei resurse de transport, angajații ambulanței au decis transportarea acesteia la spital prin forțe proprii.

Cum femeia locuia împreună cu soțul de 80 de ani  iar angajații ambulanței nu o puteau duce pe targă, au decis ca ambulanțierul să transporte pacienta iar asistenta să ducă înapoi la ambulanță targa, trusa, monitorul și tubul de oxigen.

În timp ce ambulanțierul și pacienta mai aveau circa 30 de metri până la mașină, asistenta, aflată la câțiva pași in urma lor,  a alunecat, a scăpat tubul de oxigen care a venit peste picioarele ambulanțierului, dezechilibrandu-l, monitorul i-a căzut peste picioare iar targa a lovit-o la cap. Ambulanțierul a căzut peste pacientă care, la impactul cu solul înghețat și-a fracturat coloana vertebrală și o gleznă. Asistenta, la rândul ei, s-a ales cu o fractură de femur, toți trei necesitând îngrijiri medicale și tratament de urgență.”

Aceasta NU este o știre.

Dar ar fi putut fi.

Un caz în mare proporție identic cu cel întâmplat în urmă cu câteva zile în județul Alba.

Diferența o face ghinionul asistentei, șefa de echipaj, din știrea de aici, falsă, de a aluneca și de a scăpa lucrurile cărate în brațe, pe teren înclinat, acoperit de gheață și zăpadă.

Trăim în țara în care reguli elementare, protocoale, legi etc. sunt făcute pentru a fi încălcate.

 Dar avem drepturi. Multe drepturi. În special cei care nu produc și nu fac nimic pentru a și le dobândi.

Avem treceri de pietoni dar traversăm, ca pietoni, pe oriunde altundeva, printre mașini. Iar mulți șoferi le ignoră, de parcă ar fi pe autostradă.

Avem parcări, cu sau fără plată, insuficiente, e drepț, dar parcăm pe trotuare, pe spații verzi și, de ce nu, pe linia de tramvai.

Avem limitări de viteză dar mulți nu țin cont de ele.

Avem legi dar le încalcă mare parte dintre români, începând cu cei ce le emit.

Avem protocoale dar ne e greu să dăm un telefon unui superior pentru a anunţa problemele care ne depășesc competenţa.

Pacienta din stirea de la Alba era un caz de cod galben dar era stabilă, cu tensiune bună, oxigenare bună, ritm cardiac bun. Asta ne-a transmis managerul Serviciului judeţean de ambulanţă.

Protocoale pentru astfel de intervenţii, de transport al pacientului, există iar angajaţii ar trebui să le cunoască.

Iar cei neavizaţi să nu-şi mai dea cu părerea, în spaţiul public, în necunostinţă de cauză sau inducând intenţionat stări de eroare şi panică în rândul celor ce citesc.

Astfel, ordinul Nr. 1092/1500 din 7 septembrie 2006 privind stabilirea competenţelor şi atribuţiilor echipajelor publice de intervenţie de diferite niveluri în faza prespitalicească publicat în Monitorul Oficial NR. 982 din 8 decembrie 2006 prevede clar:

ART. 5

“ Echipajele publice de intervenţie sunt clasificate după competenţele şefului echipajului, respectiv dacă sunt conduse de un medic sau un asistent medical, membrii echipajului putând avea diferite nivele de competenţă.”

In cazul echipajului de la Alba, asistenta era sef de echipaj si in masura sa ceara sprijinul sau sa anunte situatia existent.

ART. 6

 “Competenţele stabilite pentru un echipaj sunt respectate de toţi membrii echipajului respectiv, dacă au acelaşi nivel de competenţă, responsabilitatea respectării regulamentului revenind şefului/comandantului de echipaj desemnat, în subordinea căruia se află restul membrilor echipajului.”

 ART. 7

 “Competenţele stabilite pentru un echipaj cu diferite nivele de competenţă sunt respectate de şeful echipajului, restul membrilor echipajului fiind subordonaţi acestuia, participând la îngrijirea şi transportul pacientului, administrând medicamentele şi efectuând manevrele de asistenţă medicală de urgenţă împreună cu şi sub directa coordonare şi supraveghere a şefului echipajului care deţine competenţa cea mai mare.”

 ART. 8

 “Depăşirea neautorizată a competenţelor de către membrii unui echipaj cu competenţe egale sau de către şeful unui echipaj cu competenţe de diferite nivele va duce la aplicarea unor sancţiuni administrative, civile ori penale persoanei sau, după caz, persoanelor vinovate.”

 ART. 9

“Directorul medical al unui serviciu de ambulanţă sau medicul şef al unui SMURD monitorizează modul de lucru al echipajelor, având responsabilitatea stabilirii situaţiilor în care s-a depăşit competenţa unui echipaj, prin autosesizare sau la sesizarea unor terţe părţi, cum ar fi medicii de la unităţile de primire a urgenţelor.”

Pe de altă parte, dacă pacientul ajunge în condiţii improprii la spital, intervin alte prevederi legale:

ART. 10

“ Medicii din cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor sau din alte secţii ale

spitalelor sau clinicilor la care sunt transportaţi pacienţii au obligaţia, prin medicul şef al unităţii, compartimentului sau secţiei, de a sesiza, în scris, directorul medical al serviciului de ambulanţă sau medicul şef al unui SMURD asupra situaţiilor în care pacientul este adus în condiţii incorecte, fără aplicarea măsurilor de prim ajutor calificat ori de asistenţă medicală de urgenţă, precum şi asupra situaţiilor în care un echipaj a depăşit competenţele sau a aplicat un tratament dăunător pacientului.”

Cazul de la Alba a fost unul cu deznodământ fericit şi pacienta a ajuns cu bine la spital.

Dacă problemele respiratorii erau într-adevar grave, pacienta avea nevoie de monitorizare şi oxigen pe timpul evacuării/transportului. Noroc nu a fost cazul.

Iar un telefon la dispecerat n-ar mai fi lăsat loc de interpretări.

ART. 12

“Depăşirea competenţelor poate fi autorizată pentru un caz individual de un medic care deţine competenţele respective, dacă situaţia o impune…”

ART. 13

(2) “Echipajele care nu pot asigura asistenţa de urgenţă adecvată unui pacient aflat în stare critică au obligaţia de a solicita imediat sprijinul unui alt echipaj avansat la locul intervenţiei sau la întâlnire.”

ART. 24

 “Echipajele publice de intervenţie de urgenţă, transport şi consultaţii în faza prespitalicească sunt clasificate după cum urmează:

  1. echipaj de prim ajutor fără capacitate de evacuare a victimei (PA):

– mijlocul utilizat: poate include orice tip de vehicul dotat cu echipamentele necesare acordării primului ajutor calificat;

– astfel de echipaj poate acţiona şi fără vehicul, cu condiţia deţinerii echipamentului necesar;

– minimum două persoane”

ART. 29

“ Echipajele care primesc autorizaţie să depăşească anumite competenţe în timpul intervenţiei la un caz documentează în fişele lor acest lucru, cu menţionarea conţinutului autorizaţiei primite telefonic, radiotelefonic sau personal la locul intervenţiei, a orei la care s-a emis şi a persoanei care a emis-o, precum şi a rezultatului aplicării asupra pacientului a măsurilor prevăzute în autorizaţie.”

Pe de altă parte, ordinul 1092 prevede şi mijloacele prin care poate fi realizat transportul în siguranţă al pacientului.

Iar spatele ambulanţierului sau al oricărui alt membru al echipajului nu sunt prevăzute.

“Echipament pentru manevrarea, imobilizarea şi transportul pacientului (Cerinţe minime):

Targă, targa lopată, Saltea vacuum, Scaun cu rotile, Cearşaf de transport sau saltea de transfer.”

O notă explicativă, în cazul de față cel puțin, este o formă de raport scris asupra intervenţiei, nu penalizare.

Managerul Serviciului de Ambulanță Județean Alba, Marius Șuluțiu, a declarat că ambulanțierul DI, nu va fi pedepsit pentru că a făcut o faptă bună, iar în acest caz nu se va derula o anchetă, ci a cerut doar o notă explicativă pentru a afla cum s-a petrecut evenimentul despre care a aflat în presă.

Dr. Șuluțiu a declarat, pentru Bucureşti FM că este normal, ca în calitatea sa de manager al SAJ Alba să afle de la persoanele implicate cum s-au petrecut lucrurile şi a precizat “nici ambulanțierul, nici asistenta, nu riscă sancțiuni.”

Şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat a respins posibilitatea sancţionării ambulanţierului pentru faptul că a încălcat protocolul şi a precizat că pe bărbat nici măcar nu l-a întrebat cineva ceva.

“Nici eu, nici Centrul operativ n-am solicitat nicio notă explicativă. Am vorbit cu şeful serviciului de ambulanţă, care are tot dreptul sa ceară personalului, la o intervenţie, mai ales dacă a fost atipică, să dea anumite explicaţii, ce a fost acolo, cum s-au descurcat, de ce n-au făcut o chestie sau alta. Asta este un lucru normal să-l ceară un şef. Nu trebuie să supere pe nimeni. Problema este dacă-l sancţiona şi am întrebat şi a zis că nu a fost sancţionat, nu există vreo sancţiune şi nici nu s-a pus în discuţie vreo sancţiune”, a precizat Raed Arafat.

Deşi autoritățile s-au limitat la nota explicativă, deşi ştirea falsă a sancționării  a devenit virală pe rețelele de socializare, deşi mare parte a populației necunoscătoare dar emițătoare de pretenții de atotcunoscători a venit cu reclamații şi injurii, de cele mai multe ori, la adresa emițătorilor protocoalelor şi a celor care le respectă, am găsit în spațiul public şi păreri care nu susțin abaterea de la protocoale, conştienți fiind de importanța lor.

Cele mai multe ale unor români, plecați din țară, angajați în urgență sau, în general, în sectorul medical.

Comentarii de pe rețelele de socializare:

“Am citit azi această poveste a ambulanțierului care a transportat pacienta în spate. Vreau să vă dau câteva informații din postura unui om care a practicat recent această meserie, în vest. Nu cunosc cazul pacientei dar ştiu că, dacă ajungi la domiciliul pacientului sau în apropiere, şi intervine ceva neprevăzut, regula este să apelezi şi să anunți dispeceratul. Ei vor decide.”

“Transportul pacientului nu se face fără acordul unui medic. În urma transmisiei datelor, doar medicul urgentist de gardă decide dacă un pacient poate fi transportat fără medic. Dacă nu era situație vitală, la fel. Deasemenea regula europeană spune că un ambulanțier nu are voie să ridice singur mai mult de 50 Kg. Să ne imaginam că în urma efortului său făcea o hernie de disc. Mai era nevoie de o ambulanță. Şi de încă un şofer să recupereze ambulanța. Dacă aluneca? Putea foarte simplu să provoace o leziune sau mai rău, o fractură, pacientului. Sigur, o să spună mulți diverse lucruri, mai ales cei care nu cunosc domeniul, dar în meseria asta, da, sunt protocoale.”

“E plin internetul cu ambulanțieri care nu respectă protocoalele şi imaginile sunt de coşmar. Aşa că da, acest domn trebuie cercetat şi aflat de ce a ales să se pună în pericol sau să pună în pericol pacientul? Poate că trebuie să facă un stagiu pentru fixarea cunoştiințelor în domeniu.”

“Eu cred că acestă meserie trebuie făcută corect, cu respect față de pacient dar mai ales cu respect față de tine, ca şi ambulațier. În formare, primul lucru care mi s-a spus, a fost să mă protejez.

În nici un caz nu te învață nimeni că un pacient se transportă cu spatele. Cu targa da, sau aplici manevrele de brancardare a pacientului, dar în nici un caz, nu cu spatele, nu singur, nu pe asemenea distanță.”

“Imi cer scuze dacă deranjez opiniile unora, dar vă rog să citiți ce scriu şi urmăriți logica. Sigur, acest om nu trebuie judecat şi condamnat, dar ce a făcut el, reflectă oarecum lipsa de pregătire a ambulanțierilor din România. Poate că înainte au fost soferi, dar din cate ştiu, acestă meserie de ambulanțier, ca şi în Franța, UK etc, necesită o pregătire. Dacă o avea, sunt curios şi eu de ce a procedat aşa, iar dacă nu o avea, întrebarea e cum putea să fie ambulanțier?”

 “Dacă-i murea pacientul pe spatele lui ? Regreta toată viața! Nota 10 pentru omenie dar 4 pentru profesionalism”.

PS

În fotografie mai apare o persoană. Fără aparat de fotografiat. Iar asistenta ar trebui să fie în apropiere. Dar cu brațele ocupate. Concluzie:cineva mai era acolo, capabil să facă o poză, numai bună pentru difuzare dar total lipsit de empatie pentru a ajuta, fizic echipajul…

Păcat…

Alba24.ro

Gabriela Ruse, în optimile probei de dublu de la Australian Open!
Actualitate sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 11:32

Gabriela Ruse, în optimile probei de dublu de la Australian Open!

Gabriela Ruse s-a calificat, astăzi, în optimile probei de dublu de la Australian Open! Ruse și ucraineanca Marta Kostyuk au învins perechea...

Gabriela Ruse, în optimile probei de dublu de la Australian Open!
Restricții de trafic pe Podul Giurgiu-Ruse!
Actualitate sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 11:01

Restricții de trafic pe Podul Giurgiu-Ruse!

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Bulgaria, în contextul reluării lucrărilor de reparație la Podul...

Restricții de trafic pe Podul Giurgiu-Ruse!
Vreme frumoasa
Actualitate sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 07:08

Vreme frumoasa

Vreme frumoasa astazi in Capitala cu cer mai mult senin, vant slab pana la moderat si o maxima de 6…8 grade. Si in tara se anunta cer mult...

Vreme frumoasa
AO Open 2025, ziua a șasea: Novak Djokovic, la cel mai bun meci de la această ediție, Carlos Alcaraz pierde primul set din turneu, iar liderul mondial de pe tabloul feminin este de neoprit
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 23:43

AO Open 2025, ziua a șasea: Novak Djokovic, la cel mai bun meci de la această ediție, Carlos Alcaraz pierde primul set din turneu, iar liderul mondial de pe tabloul feminin este de neoprit

Cronologic prezentate evenimentele din ziua cu numărul șase de la ediția din acest început de an de la Australian Open, tabloul feminin a fost...

AO Open 2025, ziua a șasea: Novak Djokovic, la cel mai bun meci de la această ediție, Carlos Alcaraz pierde primul set din turneu, iar liderul mondial de pe tabloul feminin este de neoprit
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 21:58

Revenirea în Superligă nu a fost de „bun augur” pentru campioana României: FCSB, remiză „chinuită” cu FC Hermannstadt pe un stadion aproape gol la primul meci oficial din anul 2025. Juri Cisotti, debut oscilant în tricoul clubului din Capitală

Campioana României, FCSB, a revenit în Superligă într-un meci programat să se dispute pe „Arena Națională”, împotriva celor de la FC...

Revenirea în Superligă nu a fost de „bun augur” pentru campioana României: FCSB, remiză „chinuită” cu FC Hermannstadt pe un stadion aproape gol la primul meci oficial din anul 2025. Juri Cisotti, debut oscilant în tricoul clubului din Capitală
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 19:29

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe

Producția ”Bird” este o dramă cu James Nelson-Joyce, Barry Keoghan, Jasmine Jobson si Franz Rogowski. Bailey are 12 ani şi locuiește ilegal...

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:54

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord

„Constructorul român a avansat cu lucrările la podul Cernica (1.300 m), cea mai dificilă structură de pe acest lot, construită într-o arie...

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:14

Vremea se va menține caldă și frumoasă

La noapte, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de -5…-3 grade. Mâine, vremea se...

Vremea se va menține caldă și frumoasă