Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 20 februarie
Articol de , 20 februarie 2018, 15:08
CINEMA
Două proiecţii mai speciale au loc astăzi la Cinemateca Eforie:
– de la ora 17:00, în cadrul medalioanelor „Cristu Polucsis (Poluxis) – 40 de ani de la moarte (20 februarie)” şi „Zephi Alşec – 90 de ani de la naştere (22 februarie)” rulează filmul poliţist „Fantomele se grăbesc”, realizat în 1966, în care mai joacă György Kovács, Ana Széles, Ion Besoiu, Sebastian Papaiani, Colea Răutu, Geo Barton, Ioana Bulcă;
– de la ora 19:00, în ciclul „Istoria filmului universal în capodopere”, este proiectată drama fantastică „Det sjunde inseglet / A şaptea pecete”, realizată în 1957 de cineastul suedez Ingmar Bergman, cu Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot, Nils Poppe, Bibi Andersson.
MUZICĂ
* La sala mică a Ateneului Român, Stagiunea de marţi seara a programat, de la ora 19:00, recitalul susţinut de violonista Alexandra Bobeico şi pianista Clementina Ristea-Ciucu. În program: Sonata nr. 9, „Kreutzer”, în La major, de Ludwig van Beethoven; Capriciu de Eugène Ysaÿe după „Studiu în formă de vals” de Camille Saint-Saëns; Sonata nr. 3, în do minor, op. 45 de Edvard Grieg şi Fantezia „Carmen” de Franz Waxman.
* De la ora 21:00 în Control Club începe Chasing I – full band live show.
* Concertul susţinut de Carla’s Dreams astă-seară de la ora 22:15 în Berăria H este Sold-out, însă trupa dă concert şi mâine, de la aceeaşi oră şi în aceeaşi locaţie.
SPECTACOLE
* Muzeul Naţional al Literaturii Române (str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) găzduieşte, de la ora 17:00, audiţia cu public a spectacolului de Teatru Radiofonic „Surpriza dragostei” de Pierre de Marivaux, la aniversarea a 330 de ani de la naşterea dramaturgului francez. Traducere şi adaptare radiofonică: Puşa Roth. Regia artistică: Vasile Manta. În distribuţie: Crina Linţă, Mihai Mălaimare, Cătălina Mustaţă, Marius Rizea, Manuela Ciucur, Silviu Biriş. Spectacolul „Surpriza dragostei” va fi difuzat în premieră marţi, 27 februarie, de la ora 19:00, la Radio România Cultural.
* Spectacolul de teatru „Marea Ruşine”, urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, cu participarea actorilor, constituie momentul principal al evenimentului „20 februarie-162 de ani de la dezrobirea romilor în spaţiul românesc”, programat de la ora 19:00, la Sala Mare a ArCuB – Hanul Gabroveni.
* În Clubul Ţăranului, de la ora 21:00 începe spectacolul „Mersul trenurilor” de şi cu Andrei Adam care îşi propune să unească mai multe lumi pe trunchiul comun al iubirii şi al teatrului.
CARTE
Lansarea celui de-al doilea roman al scriitoarei de origine israeliană Ayelet Gundar-Goshen, „Trezirea leilor”, apărut în colecţia Babel a editurii Nemira, are loc de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Participă: Tania Berg-Rafaeli, Şef adjunct de Misiune la Ambasada Israelului, jurnalista Ana Maria Onisei, Dana Ionescu – redactor şef al editurii şi coordonatoarea colecţiei, scriitorul Florin Chirculescu şi Cosmin Ciotloş – critic literar.
ALTE EVENIMENTE
* Secţiunea de Ştiinţe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universităţii din Bucureşti (IRH-ICUB: str. Dimitrie Brândză, nr. 1) organizează, de la ora 17:00, prelegerea cu tema „Conştienţă şi responsabilitate morală”, susţinută de dr. Mihaela Constantinescu în cadrul seminarului „Conştienţă şi cunoaştere – o abordare interdisciplinară”.
* Tot de la ora 17:00, Biblioteca Metropolitană „Mihail Sadoveanu” găzduieşte, la Sala Auditorium, colocviul „Poezie, istorie, latinitate” organizat de Fundaţia culturală Hesperus. Invitaţi: prof. dr. Gheorghiţă Ciocioi, istoricul Horia Nestorescu-Bălceşti şi Henry Bejar, masterand din Argentina.
* Muzeul Municipiului Bucureşti prezintă, de la ora 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu, un nou dialog din seria Idei în Agora, în cadrul căruia filosoful Andrei Pleşu şi moderatorul Sorin Antohi (istoric al ideilor, eseist, traducător şi editor) discută despre „Cultură, ideologie şi politică în România de azi ”.
* Institutul „Fraţii Golescu” organizează, de la ora 18:00, în Clubul Ţăranului, o dezbatere dedicată românilor sud – dunăreni şi sprijinului pe care l-au acordat aceştia Marii Uniri din anul 1918.
* Dezbaterea intitulată „La drept vorbind, ce înseamnă să spui adevărul şi cum îl poţi rosti?”, susţinută de Mircea Dumitru şi Daniel Barbu, profesori ai Universităţii din Bucureşti, de la ora 18:00 în Spaţiul Multifuncţional Pergament de la parterul Bibliotecii Naţionale a României, este prima dintr-o serie de conferinţe ale proiectului „Emmaus: cunoaşterea ca interpretare, călătorie, mărturie”, organizat de gazde în colaborare cu Facultatea de Teologie Baptistă.
* De la ora 19:00, în Ceainăria – Bibliotecă Respiro (str. Biserica Doamnei, nr. 3) are loc cea de-a doua întâlnire a Cercului de Lectură, în cadrul căreia se va discuta despre romanul „Să ucizi o pasăre cântătoare” scris de Harper Lee şi publicat pentru prima dată în 1960. Invitatul special al serii este Iulia Drăghici – profesor de limbi moderne (engleză, franceză, limba română pentru străini) şi traducător-interpret de conferinţe.