Star Wars: Ultimii Jedi – Forţa Speranţei
Articol de , 20 februarie 2018, 23:12
După cum îl arată încasările, „Star Wars: The Last Jedi” este un blockbuster. Aşa îl arată şi faptul că, la peste două luni de la lansare încă rulează la Cinema City din AFI Cotroceni şi cel din Sun Plaza cu titlul „Star Wars: Ultimii Jedi”. Şi asta în ciuda faptului că o parte din fanii seriei s-au declarat nemulţumiţi de această
producţie în care George Lukas nu s-a mai implicat, rămânând doar creatorul personajelor. Scenariul şi regia sunt semnate acum de Rian Johnson, care propune publicului o aventură spaţială decentă, bine construită, bazată pe studii de marketing, cu efectele speciale foarte bune, cu câteva scene pentru nostalgici, adică părţi de scenariu copiate – cei drept, destul de discret – din „Empire Strikes Back”, precum şi cu personaje din episoadele mai vechi. Nu la fel de bine stă noul film în ceea ce priveşte stârnirea emoţiilor, chiar dacă în el este vorba de anihilare, pe de-o parte, şi de eroism, sacrificiu, abnegaţie, pe de alta.
Povestea din „The Last Jedi” o continuă pe cea din „The Force Awakens” din 2015. În buna interpretare a lui Mark Hamill, Luke Skywalker este un bătrânel uşor dus şi sarcastic care, considerând că problemele prezente din universul Star Wars sunt vina lui, nu mai vrea să aibă nimic în comun cu ceea ce este legat de Forţă, deşi trăieşte izolat pe planeta unde se află templul-copac cu cărţile străvechi despre aceasta şi locul unde ea poate fi percepută cel mai bine. Aici este vizitat, pe neaşteptate, de tânăra Rey, jucată binişor de Daisy Ridley, care insistă să afle tainele extraordinarei puteri ce a ajutat-o să-l înfrunte pe întunecatul Kylo Ren, intepretat şi acum acceptabil de Adam Driver.
În acelaşi timp, Rezistenţa, condusă de prinţesa Leia, jucată de regretata Carrie Fisher care are doar câteva apariţii destul de anoste, insistă să înfrunte The First Order, stricând planurile liderului suprem Snoke, întrupat de acelaşi Andy Serkis prin intermediul tehnologiei motion capture, precum şi ale aghiotanţilor săi conduşi de generalul Hux, interpretat de Domhnall Gleeson. Chiar dacă a fost lovită din greu de moartea lui Han Solo şi Primul Ordin îi este net superior ca putere, Rezistenţa nu şi-a jucat toate cărţile. Cea mai importantă este speranţa pentru un univers liber de un regim totalitar, care refuză să se stingă, chiar şi când sorţii înclină împotriva ei.
Urmăriţi prin cosmos de armata „The First Order”, ultimii reprezentanţi ai Rezistenţei par să aibă ceasurile numărate. În timp ce Rey încearcă să-l convingă pe Luke să revină şi să-i ajute pe rebeli, Finn, stormtrooperul dezertor jucat de John Boyega, împreună cu o asiatică şi cu Poe Dameron, interpretat de Oscar Isaac, plănuiesc o cale de salvare prin anihilarea navei lui Snoke. Planul nu reuşeşte în totalitate, şi doar sacrificiul unui amiral din flota rebelilor permite să scape cu viaţă personajelor care trebuie să participe în noile aventuri din episodul 9, ce ar trebui să ofere o rezolvare definitivă a conflictului între Rezistenţă şi Primul Ordin.