Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 21 februarie

Articol de , 21 februarie 2018, 16:18
CINEMA
* La Cinema Muzeul Ţăranului, în cadrul British Documentary, de la ora 19:00 puteţi viziona gratuit filmul „Attacking the Devil: Harold Evans and the Last Nazi War”, de David Morris şi Jacqueline Morris.
* Şi astăzi la Cinemateca Eforie au loc două proiecţii mai speciale:
– de la ora 15:30, la cererea spectatorilor rulează filmul istoric „Procesul de la Nürnberg”, regizat în 1961 de Stanley Kramer, cu Spencer Tracy, Maximilian Schell, Burt Lancaster, Marlene Dietrich, Judy Garland;
– de la ora 19:00, în ciclu „Ziua marilor autori” este proiectată drama „L’eclisse / Eclipsa”, realizată în 1962 de Michelangelo Antonioni, cu Alain Delon, Monica Vitti, Francisco Rabal, Lilla Brignone, Rossana Rory.
MUZICĂ
* Concertul Soul Serenade – L.O.V.E. este susţinut de Aurelian Temişan – voce, Ionuţ Bica – pian, Adrian Flautistu – contrabas şi Vlad Popescu – baterie, de la ora 18:30, la Sala Teatrelli, a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7).
* De la ora 19:00, la Sala Radio începe concertul săptămânal al Orchestrei de Cameră Radio, dirijat de Lubnan Baalbaki şi avându-l ca invitat pe violistul de origine română, Daniel Vagner, în prezent solist al Orchestrei Filarmonice a Radio France. În program: Uvertura în stil italian în Do major de Fr. Schubert; Andante e Rondo ungarese, op. 35, de Carl Maria von Weber; Sonata per la Grand Viola de N. Paganini şi Simfonia nr. 6 în Do major de Fr. Schubert.
* Asociaţia Culturală „Rute muzicale” reuneşte 45 de muzicieni din 11 ţări europene în „Europe Now Chamber Orchestra” pentru prima ediţie a Festivalului cu acelaşi nume ce se desfăşoară de astăzi până pe 25 februarie. Primul concert are loc deseară, de la ora 19:00, la Institutul Cultural Român. În program: Trio Sonata şi Arabesque nr. 1 de C. Debussy, Introduction et Allegro de M. Ravel şi Danse Macabre de C. Saint-Saëns.
* În ambele săli ale Ateneului Român, de la 19:00 au loc recitaluri:
– „Sogno….” se intitulează cel liric susţinut la Sala Mare de baritonul Florin Estefan, director al Operei Naţionale din Cluj, şi pianistul Remus Manoleanu, având în program lucrări de Gaetano Donizetti, Piotr Ilici Ceaikovski, Vincenzo Bellini şi Giuseppe Verdi;
– la sala mică recitalul este dat de pianista Teodora Ţepeş, având ca invitaţi pe violonistul Ciprian Oraveţ şi violoncelista Izabela Ghergu, iar în program lucrări de Franz Schubert, Ludwig van Beethoven şi Dmitri Şostakovici.
* În cadrul Stagiunii Muzicale „Iosif Sava” la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti începe recitalul intitulat „Viitorul sună bine”, susţinut de Ioana Tomescu, Petru Soleanu şi Petru Pane.
* În memoria majestăţii sale Regele Mihai I al României, la Catedrala Romano-Catolică „Sf.Iosif” are loc, de la ora 19:30, evenimentul „Funeral sentences”. Dirijor: Răzvan Apetrei. Dirijorul corului: Eduard Dinu.
* De la ora 20:00, formaţia Spiritual Seasons susţine un concert în Quantic Club.
* FiRMA şi Lucia cântă în Expirat Club – Halele Carol, începând de la ora 21:00.
* Pasărea Rock (Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Josef Kappl) susţine un concert, de la ora 21:30, în Hard Rock Café.
* La Familia dă concert în The Vintage Pub, începând cu ora 22:00.
* Carla’s Dreams susţine un al doilea concert în Berăria H, de la ora 22:15.
SPECTACOLE
* La Opera Naţională, de la ora 18:30 are loc o reprezentaţie în limba italiană cu „Don Carlos” de Giuseppe Verdi, în montarea lui Mario De Carlo. În distribuţie: Daniel Magdal, Cellia Costea, Ramaz Chikviladze (din Georgia), Ştefan Ignat, Oana Andra, Marius Boloş, Iustinian Zetea, Cristina Eremia, Andrei Lazăr, Mihaela Stanciu.
* Pe scena B52 The Club, de la ora 20:00 începe o sesiune de Impro Battle Urban Impro vs. Improvisneyland.
* Iuliana Muşetescu, Vlad Gălăţianu şi Ştefan Ruxanda susţin o reprezentaţie cu spectacolul pentru oameni mari „Micul Prinţ”, de la ora 21:30 în Clubul Ţăranului.
ALTE EVENIMENTE
* Două sunt organizate de Muzeul Naţional al Literaturii Române (str. Nicolae Creţulescu, nr. 8):
– de la ora 17:00, Alex Ştefănescu – critic şi istoric literar susţine conferinţa „Eminescu şi noi”;
– de la ora 19:00, are loc o discuţie pornind de la volumul „Filmul tranziţiei. Contribuţii la interpretarea cinemaului românesc «nouăzecist»”, la care, pe lângă autorii cărţii Andrei Gorzo şi Gabriela Filippi, participă şi Vasile Ernu.
* Cea de-a XI-a ediţie a manifestării religios-culturale intitulată „Icoana – Fereastră‚ Spre Dumnezeu” continuă la Biserica Icoanei, cu o conferinţă susţinută, de la ora 18:00, de Pr. prof. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Universitatea Bucureşti.
* Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte, de la ora 18:00, evenimentul „Romii: contribuţii la dezvoltarea statului român”, ce cuprinde un fragment din piesa de teatru „Marea Ruşine” semnată de Alina Şerban şi concertul „O sută de ani de muzică lăutărească” dat de trupa Mahala Rai Banda.
* O nouă ediţie a evenimentului „Cărţile care ne-au făcut oameni, cu Dan C. Mihăilescu”, are loc de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Tema abordată este „Traducerile: descurajare sau fertilizare”, iar scriitorul şi traducătorul Radu Paraschivescu este invitatul serii.
* Tot de la ora 19:00, la Bistro Matrioska (str. I. C. Visarion, nr. 20), începe seria de evenimente din 2018 „Galeria Întâlnirilor”, coordonată de Daniel Sur, ocazie cu care va avea loc o seară de poezie. Invitaţi: Andra Rotaru, Iulia Modiga, Teodor Dună.
* Victor Rebengiuc, care şi-a sărbătorit de curând împlinirea a 85 de ani, este invitatul special al Intersecţiilor de Miercuri de la ora 19.30, la Rezidenţa Scena9, unde va vorbi cu scriitoarea Ana Maria Sandu despre normalitate, viaţă şi actorie; despre cum era lumea când a început să joace şi cum e azi; despre regizorii care au contat pentru el în film şi teatru; despre ce înseamnă ca vocea ta să se audă clar atunci când vremurile politice sunt tulburi.
* Cabinetul de Perspektive organizează, de la ora 19:30, la Foto-Cabinet (str. Lipscani, nr. 41) o discuţie cu scriitoarea şi istoricul român Constanţa Vintilă Ghiţulescu, cu tema: „De la Sfântul Valentin la Preacuviosul Divorţ. Istoria dragostei şi a căsniciei româneşti. Din zilele noastre până-n secolul al XVI-lea”.