“Dobrogea”, prima ambarcațiune a Flotilei România Centenar, a fost lansată
Articol de Mircea Apostolescu, 23 februarie 2018, 18:32
Astăzi, în cadrul Târgului de turism de la Romexpo, a fost lansată prima ambarcațiune din cele șase ce vor compune Flotila România Centenar.
Campania Flotila România Centenar este un proiect de promovare a României în orașe europene 2018-2019, proiect inițiat de Institutul Cultural Român Londra și Asociația “Ivan Patzaichin-Mila 23”, cu sprijinul Primăriei Capitalei și al Ministerului Culturii și Identității Naționale.
Cu prilejul sărbătoririi Marii Uniri, campania își propune să promoveze turismul cultural în România în 2018 și 2019, prin expunerea pe râurile Europei a unei flotile de șase ambarcațiuni, reprezentând regiunile ce au format în 1918 România Mare: Țara Românească, Dobrogea, Moldova, Basarabia, Bucovina și Transilvania. Inițiatorii proiectului nu au considerat că Banatul, Crișana și Maramureșul fac parte dintre provinciile istorice care ar trebui să aibă câte o ambarcațiune în Flotila România Centenar, pentru că și acestea s-au unit cu Patria Mamă, în 1918.
Campania se va derula în 2018 la București, pe Dâmbovița, la Tulcea, pe Dunăre, la Londra, pe Tamisa – sub forma Regatei Marii Uniri, și în 2019 la Paris, pe Sena.
Cele șase ambarcațiuni sunt realizate de către Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 cu meșteri locali din Delta Dunării, din materiale și după tehnologii tradiționale, dar în conformitate cu condițiile de navigație pe Râul Tamisa.
Partenerii acestui proiect lansează, astăzi, și o campanie de strângere de fonduri, pentru a putea construi câte o barcă dedicată fiecăreia dintre cele șase regiuni. Ivan Patzaichin își dorește ca agenți economici, firme și companii, din cele șase zone istorice să sponsorizeze construcția ambarcațiunilor ce vor purta numele respective și, mai apoi, deplasarea acestora pentru participarea la evenimente în țară și în străinătate.
Flotila va oferi publicului informații cultural-turistice privind regiunile României. Ambarcațiunile vor constitui punctul de atracție atât pe apă, în timpul festivalurilor, paradelor navale și regatelor, cât și pe uscat, unde vor fi expuse în timpul evenimentelor culturale. Fiecare regiune în parte va beneficia de promovare individualizată, în context istoric dar mai ales prin transpunere în modernitate și evidențierea potențialului turistic.
Povestea realizării bărcilor va prezenta legătura dintre apă, tradiție și barcă, și modalitatea de a aduce această conexiune în modernitate prin implicarea unor campioni ai sporturilor nautice, în frunte cu Ivan Patzaichin. Este interesant de menționat și faptul că fiecare ambarcațiune va fi construită din lemn provenind din regiunea istorică pe care o reprezintă.