S-a inventat coaja de banană comestibilă
Articol de Andra Radu, 23 februarie 2018, 09:46
O fermă japoneză foloseşte „metoda îngheţului şi dezgheţului” pentru a obţine banane cu o coajă mai moale, care poate fi digerată. Metoda presupune răcirea lentă a celulelor din care cresc bananele la -60 de grade Celsius şi apoi dezgheţarea acestora.
Rezultatul sunt fructele numite banane Mongee, care s-ar traduce prin banane „incredibile”. Au fost puse în vânzare anul trecut, într-un magazin din Okayama, localitate aflată cam la jumătatea distanţei dintre Kyoto şi Hiroshima.
Cumpărătorii sunt rugaţi să aştepte până când pe coajă apar mici pete brune, semn că fructul este tocmai bun de mâncat… în întregime, desigur.
Website-ul japonez SoraNews24, care a degustat acest sortiment de banană, scrie că au o coajă relativ subţire comparativ cu a bananelor obişnuite şi ca urmare sunt „destul de uşor de mâncat”.
Sortimentul a fost produs doar în loturi mici până acum, aşa că doritorii au trebuit să plătească un preţ destul de ridicat pentru plăcerea de a consuma banana în întregime: o banană „incredibilă” costă 648 de yeni, echivalentul a 4,32 de lire sterline.
„A fost creată în urma studiului coordonat de Setsuzo Tanaka care a lucrat multă vreme la acest proiect, mai întâi ca un hobby. Motivul pentru care a pus la punct această metodă este că voia să mănânce o banană care să fie în acelaşi timp delicioasă şi sigură: oamenii pot consuma şi coaja pentru că este cultivată organic, fără chimicale”, a spus un purtător de cuvânt al firmei într-un email.
Anul acesta, compania planifică să producă de zece ori mai multe astfel de banane, dar deocamdată numai în Japonia.