Criza de imunoglobulină continuă
Articol de , 6 martie 2018, 15:09
Oficialii din Sanatate sustin ca sunt necesare 5 mii de doze din acest produs. Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea a luat decizia de a declansa Mecanismul European de protectie civila pentru asigurarea cantitatii de imunoglobulina necesara pentru tratamentul populatiei, masura ce a fost aprobata de premierul Romaniei. Demersurile pentru achizitionarea imunoglobulinei vor fi realizate de catre Compania Nationala UNIFARM, care va acoperi si costurile.
Punctul Local National al mecanismului European de protective civila din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta a declansat mecanismul European de protectie civila inca de aseara, a declarat secretarul de Stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat.
Discontinuitatile in aprovizionarea cu imunoglobulina au fost generate de retragera de pe piata a producatorilor care asigurau peste 80% din necesar. Producatorii de medicamente, medicii si reprezentantii pacientilor au atentionat autoritatile in nenumarate randuri ca taxa clawback si actuala metodologie de calcul a preturilor va duce la disparitia unor medicamente.
Desi anul trecut Guvernul a hotarat eliminarea taxei clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau din plasma umană, criza de imunoglobulina continua.
Presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, Rozalina Lepadatu, a precizat ca pacientii cu boli autoimune si o parte din pacientii cu imunodeficiente primare nu au mai avut acces la imunoglobulina de aproape un an de zile.
Rozalina Lepadatu a mai adaugat ca imunoglobulina este un medicament care se produce doar in urma unei precomenzi, iar ciclul de fabricatie este unul laborios.
Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor. Persoanele cu imunodeficiente primare, cu boli autoimune și neurologice sunt cele mai afectate de lipsa imunoglobulinei.