BucureștiFM se implică în curățarea unei zone din Sectorul 1!
Articol de Mircea Apostolescu, 9 martie 2018, 15:19
În urma sesizărilor primite de la ascultători, BucureștiFM a contactat autoritățile locale din Sectorul 1 pentru a deratiza Strada Străbună.
Aceasta se află în Sectorul 1, în zona Șoseaua Chitila – Bucureștii Noi. Este o zonă care, de câțiva ani buni a cunoscut o puternică dezvoltare imobiliară. Locul multor case „bătrânești”, mai mici și mai joase, dar cu curți mai mari, a fost luat de vile de multe ori spectaculoase, sau chiar de mici blocuri, care arată potența financiară a proprietarilor ca și mașinile parcate, acum, în fața porților, pe străduțele altă dată atât de liniștite.
Ei bine, pe această stradă cu multe case frumoase, chiar la intersecția cu Strada Munteniei, te izbește, însă o imagine aproape ireală… În curte, se ridică, maiestuos și impunător, un adevărat munte de gunoi de vreo trei metri înălțime. Casa nici nu se mai vede de sub maldărul imens de gunoi! Și pe trotuarul de pe Strada Munteniei sunt depozitate gunoaie, între gardul proprietății și două mașini, aparținând proprietarului casei, și ele tot pline cu gunoaie.
Vecinii se plâng de faptul că această situație a început de prin anul 2000 și că lucrurile merg din rău în mai rău. Muntele de gunoi crește necontenit, șobolanii care ies de acolo mișună printre oameni, prin tot cartierul, iar vara mirosul este de nesuportat. Mai mult decât atât, există un iminent pericol de incendiu. Dacă focul ar cuprinde maldărul de gunoi, incendiul s-ar întinde la încă cel puțin patru sau cinci case din vecini, pentru că imobilele sunt lipite la calcan.
Vecinii mai spun că unul dintre membrii familiei stă în stradă de ani de zile. El doarme, gătește la foc, mănâncă și își face nevoile în stradă, este puțin „plecat cu capul”, dar este „cel mai de treabă” dintre membrii familiei, spun oamenii care îl cunosc.
Am stat de vorbă și cu omul respectiv. Mihai Costea, unul dintre membrii familiei care deține casa îngropată sub muntele de gunoi, este, practic, om al străzii.
Casa este a familiei sale, iar el a avut o casă pe care i-a luat-o fosta nevastă, la divorț. Familia, mama, tatăl, o soră și un frate, nu îl primesc în casă. Mihai mai spune că în curte nu este un maldăr de gunoi, ci sunt lucrurile familiei, care sunt bune, ca de altfel și cele de pe trotuar. El mai spune că părinții și sora lui ar locui în casa care nu se mai vede de sub gunoi. Nu vrea să meargă la adăpost pentru că frigul a trecut și nici nu dorește să-și părăsească familia.
La fața locului au ajuns, la solicitarea București FM, și doi consilieri locali de la Sectorul 1, Cristian Tudose, șeful grupului PSD și Cristian Bulfon, USR, însoțiți de un echipaj al Poliției Locale.
Bulfon a declarat pentru București FM că știe despre această situație de pe Strada Străbună de mulți ani.
”Poliția Locală a Sectorului 1 ar fi făcut tot ce îi permit competențele legale, amendâdu-l pe proprietarul casei pentru gunoiul depozitat pe domeniul public. Amenzile au fost, însă, contestate în justiție, iar cei de la Primărie nu ar fi putut intra pe o proprietate privată”, spune consilierul local USR.
Pe de altă parte, ”autoritățile cu atribuții în domeniul sănătății publice și al protecției mediului, precum Direcția de Sănătate Publică București sau Garda de Mediu, deși au fost sesizate despre acest focar de infecție, despre această adevărată groapă de gunoi din mijlocul cartierului nu au întreprins nimic pentru a pune capăt acestei situații de risc pentru sănătatea oamenilor”, acuză Bulfon.
Conform consilierului local PSD Cristian Tudose, astăzi, ”echipele societății de salubrizare din Sectorul 1 vor interveni pentru a elibera trotuarul de pe Strada Munteniei de gunoaie, iar Autoritatea Locală va căuta o cale legală de a acționa și în ceea ce privește proprietatea privată de pe Strada Străbună”.
Când vezi muntele de gunoi și afli că sub el și pe lângă el trăiesc oameni, când te gândești la pericolul pe care îl prezintă pentru sănătatea întregului cartier, nu poți să nu te întrebi ce or fi păzit primarii Sectorului 1 și ai Capitalei, șefii agențiilor guvernamentale cu atribuții în domeniul sănătății publice și al protecției mediului de 18 ani încoace…?!
Vom ține, în continuare, sub observație această aberație administrativ-socială din mijlocul unui cartier al Sectorului 1, din mijlocul unui cartier al unei Capitale ce se vrea Europeană, pentru a vedea dacă autoritățile statului, începând de la administrația publică locală și mergând până la Garda de Mediu sau Direcția de Sănătate Publică ori instituțiile de ocrotire socială, se trezesc din letargia neputincioasă în care s-au complăcut aproape 20 de ani și vor lua măsuri pentru a ocroti nu doar sănătatea vecinilor și a întregului cartier ci și pe aceea a oamenilor care locuiesc în casa de sub muntele de gunoi.