Focurile de Mucenici dau startul Beției rituale
Articol de bucurestifm, 9 martie 2018, 10:22
Nici nu s-a încheiat bine petrecerea doamnelor, ocazionată de Ziua Femeii, că domnii își iau revanșa. Legal și tradițional. În fiecare an, pe 9 martie, românii îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici. Conform tradiției, doamnele (răsfățatele zilei anterioare) lasă deoparte ținuta de oraș și intră în bucătărie (cel puțin cele cărora le place să gătească) și pregătesc faimoșii mucenici (măcinici).
Cu toții știm că există două tipuri de mucenici: cei fierți în apă, pregătiți cu nucă, scorțișoară și coajă de lămâie și cei moldovenești care se fac în forma cifrei opt, copți la cuptor. Să fie 8-ul vreo aluzie la ziua anterioară sau metafora infinitului în poziție de “drepți” în fața doamnei care îi prepară? Cert este că în casele românilor, ieșiți din mână doamnelor sau cumpărați “de-a gata”, pe 9 martie domină bucătăria gustoșii mucenici asezonați de 40 până la 44 de pahare.
Numărul paharelor băute de doamne cu 24 de ore înainte rămân un mister, întrucât femeia trebuie să rămână enigmatică. Domnii însă sunt o carte deschisă. Din cele mai vechi timpuri, atunci când Zeul Bacchus era responsabil cu starea de “bine” a oamenilor, bărbații au dezlegare la pahare cu vin. Fără număr? Nici chiar așa, întrucât conform tradiției românilor se impune a se bea 40 sau 44. Este un obicei care vine din credința strămoșilor ca acest vin, ingerat în data de 9 martie, se transformă în sânge și oferă putere de muncă pe tot parcursul anului.
Să fie oare o coincidență că pe 9 martie se încheie “Zilele Babelor” și începe Săptămână Moșilor? Cui nu-i place această idee poate deveni adeptul celor care susțin că de fapt Sărbătoarea mucenicilor începe pe 8 martie cu Focurile de Măcinici și se încheie pe 11 martie cu Beția rituală.