Urgentarea achiziţiei de ambulanţe, prioritate majoră!
Articol de , 13 martie 2018, 16:07
„Urgentarea achiziţiei de ambulanţe este o prioritate”, a declarat pentru Bucuresti FM Gheorghe Chiş, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa” din România (FNSAR), în urma discuţiilor de astazi cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Pe langa aceasta, o alta urgenta o reprezinta bugetul si angajarile.
Discutiile de la Ministerul Sanatatii au fost multe dar cateva sunt prioritare.
“La întâlnirea de astăzi am avut discuții pe mai multe puncte, in ceea ce privește serviciile de ambulanță. As sintetiza numai ca prioritare ambulantele și accelerarea procedurilor pentru a se putea încheia contractul subsecvent privind achiziția de ambulanțe în cursul anului, pentru că, dacă nu vom achiziționa ambulanțele în cursul acestui an vom avea o mare problemă. Trebuie să achiziționăm urgent cel puțin 500 de ambulanțe pentru serviciile de ambulanță pe tipurile pe care le vom conveni de comun acord”, a declarat Chiş.
Au fost discutate la intalnirea de astazi si măsurile fiscal bugetare care blochează angajarea pe posturile vacantate in sistemul bugetar.
“Avem un amendament care e depus la Comisia de muncă la Camera Deputaților în Parlamentul României. Astăzi se va discuta acest amendament si sperăm să reușim ca pentru sistemul de urgență să deblocăm situația și să deblocăm acea măsură și să se accepte varianta de angajare post la post vacantat. Oricum posturile care se vacante ază sunt posturi bugetate”, a mai spus Chis.
Memorandumul care este reglementat în legislație în ordonanța respectivă e o măsură care va fi aplicată dar la noi la urgență va trebui sa avem în vedere să nu mai pierdem timp odată pe lună să se facă acest memorandum și să urgentăm astfel încât la momentul vacantării să se facă ocuparea postului, să nu ne blocăm din punct de vedere al lipsei de personal.
Pentru suplimentarea de posturi de personal în acest an față de cele existențe nu avem nicio garanție pentru că este o situație destul de delicată și rămâne să discutăm două normative pe necesarul de echipaje nu pe funcții în așa fel încât noul normativ să cuprindă numărul necesar de echipaje în serviciile de ambulanță.
BFM: Cele 500 de ambulanțe sunt achiziționate de Ministerul Sănătății sau fac parte din lotul pentru care va licita Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ?
GC.:E vorba de ambulanțe care se licitează prin IGSU. S-a aprobat și în Parlament în urmă cu două săptămâni ca IGSU să facă licitația, achiziția, doar că au fost câteva contestații și speram ca odată soluționate în scurt timp să ajungem la o finalitate. În privința celorlalte puncte a rămas să formăm un grup de lucru, să analizăm și să urgentăm proiectele care au fost depuse la minister încă din 2015. Aș vrea să accentuez pe modificarea legii 95/2006 prin care ar trebui să desființăm acele compartimente din cadrul servicilor de ambulanță, compartimente care sunt nefuncționale dar din păcate blochează mișcarea personalului din compartimentul de urgență in compartimentul de transport sanitar ceea ce duce la diminuarea echipajelor și alungirea timpilor de reorganizare a servicilor din punct de vedere al timpilor de formare a echipajelor.
S-a discutat și problema manegerilor care nu au ocupat posturile în urma concursului.
Se va organiza în perioada următoare, dar nu mai repede de trei luni, un nou concurs.
A fost discutată și problema arzătoare a sporurilor.
“Faptul că amendamentul Federației Ambulanța prin care am solicitat introducerea ambulanțierilor în aceeași formă de salarizare alături de medici și asistenți ținând cont de munca în echipă și de faptul că prin hotărârea de săptămâna trecută a Parlamentului României s-a acceptat amendamentul nostru e o situație care va aduce un echilibru în activitatea echipajelor și vor fi eliminate acele discuții care puteau să apară. În ceea ce privește sporurile e o problemă mult mai delicată. Am înțeles că celelalte federații au o problemă cu anexa 10, anexă care stabilește un cuantum pe fiecare funcție, aplicat în raport cu procentul de spor reglementat în proiectul de regulament care să fie doar în 2018, acordat la salariul de bază. Noi am făcut calculele și sperăm că nu ne înșealăm: din ceea ce a reieșit nu se va simții o diminuare și cu atât mai mult va fi o creștere pentru personalul operativ in serviciile de ambulanță. Bineînțeles nu la ceea ce se așteptau colegii noștri să primească, la nivelul anului 2022 ci salariul de bază si sporurile acordate. Rămâne să vedem ce se întâmpla astăzi la Comisia de muncă în Camera Deputaților cu deblocarea posturilor și cu ocuparea celor vacantate.
BFM: Ieri Federația Sanitas a anunțat un calendar de proteste. Astăzi a anunțat proteste și Federația Hipocrat. Federația Ambulanța are în vedere organizarea unor forme de protest?
GC:. Nu. Federația Ambulanța nu ia în calcul să facă presiuni sub această formă. Privim foarte serios ceea ce s-a acordat până în acest moment în sistemul de sănătate și vom aștepta să vedem ce se întâmplă în luna aprilie după ce se va lua salariul pe luna martie. Dacă vor fi probleme, atunci vom putea lua în calcul anumite forme de prostest, dar nu în așa fel încât să blocăm activitatea sau să aibă de suferit cei care apelează la serviciile de urgență.